Mulți români petrec ore întregi săptămânal pentru a urmări materiale educative. De cele mai multe ori ei urmăresc filme educative făcute în Vest pentru că filme făcute local sunt prea puține.
De ceva ani încoace situația s-a schimbat și au apărut mai multe canale de YouTube menite să liniștească setea de cunoaștere a românilor.
Canale YouTube ca SciNapse, StiatiCa, FunScience, SciKids fie nu au mai publicat ceva de mai bine de un an, fie aveau materiale puține ori nu aveau video educative așa cum te-ai fi așteptat.
Mai este CuriosityLand, dar acesta se apropie mai mult de vlogging decât de canal YouTube de cunoștințe generale din lumea științei: Link CuriosiTyLand.
Cele trei canale YouTube care au emisiuni ori filme educative sunt:
– Dr Mit
– Lynx TV cu Cronica Scepticului și Mașina Timpului a lui Cristian Român
– Tehnocultura
La Dr. Mit afli despre mituri urbane și rurale din lumea medicinei. Doctor Bogdan Ivănescu preia miturile și le confirmă ori infirmă, dar pe parcurs explică modul în care corpul nostru functionează și care sunt mecanismele de dezvoltare a bolilor. Este „medicină 101” pentru cei care nu au timp de mers la medicină.
Cronica Scepticului a lui Cristian Român, de la Lynx TV, este o primă parte a emisiunii Mașina Timpului în care Cristian Român ne vorbește despre presudoștiința de la noi: de la homeopatie, la psihologie cuantică, la saltele cu magneți ori medicină cuantică:
ERATĂ: în film trebuia să zic medicină cuantică, nu biologie cuantică. Biologia cuantică urmărește fenomene cuantice aplicabile în lumea biologică ( https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_biology ), pe când medicina cuantică presupune faptul că conștiința umană poate acționa la nivel de ADN pentru a vindeca omul, lucru foarte puțin probabil.
Tehnocultura este un canal YouTube deschis de mine la începutul anului 2015 unde postez filme în care caut răspunsuri la cele mai ciudate întrebări din lumea științei sau doar simpel curiozități: de ce este cerul albastru, de avem atât de multe bacterii în noi, de ce nu poți trece cu mâna prin perete, ce se întâmplă dacă înlocuiești Soarele cu o gaură neagră, cum funcționează un GPS, cum se aplică relativitatea lui Einstein la viața de zi cu zi, ce este un electron sau un proton.
Pe canalul Tehnocultura pun și episoadele complete de la emisiunea Tehnocultura ce o am la TVS Brașov, dar și diferite episoade speciale în care invit cercetători ori profesori universitari să vorbească despre anumite subiecte de interes.
Tehnocultura are, deocamdată, 60 de filme postate pe canal și sper ca până la final de an să ajungem la peste 150 de asemenea filme. În acest fel românii vor avea și o sursă locală de unde să se informeze.
În episodul viitor trec extrem de repde printr-o listă de 40-50 de canale de educație generală de dincolo.
Știi și alte canale de YouTube care au materiale educative?