Ovidiu Sîrb face un lucru bun și un lucru rău. Face un lucru bun când anunță că în centrul Timișoarei se fură ca în codru și face un lucru rău atunci când râde de victima unui furt. Nu, nu asta este atitudinea pe care vreau să o văd la tine, ca blogger aka formator de opinie.
Nu „ți-o cauți cu lumânarea”. Nu. Un om poate uita lucruri pe bancheta din spate dintr-un milion de motive iar după ce afli că i s-au furat lucruri de 15 000 de lei de pe bancheta din spate îi râzi în nas și întrebi „ce lecție învățăm din asta?”
Pe bune? Marea ta mișcare în articolul respectiv este să dai vina pe victimă? La fel ai zice și victimei unui viol? Sau la fel i-ai zice și uneia căreia i s-a furat bicicleta din uscător unde era închisă cu lanțuri?
Nu este ok să dai vina pe victimă. Articolul mută toată vina de pe hoț pe cea care a uitat lucrurile pe bancheta din spate. Ei, uite că ea poate se grăbea, poate avea prea multe pe cap. Nu trebuie să fie considerată vinovată de furt și nici nu trebuie să i se pretindă bani pentru furtul respectiv.
Furtul a fost făcut de un X, cel căruia trebuie să i se arunce vina, nu victimei.
Am văzut des atitudinea asta și nu este deloc plăcut să vezi așa ceva: „Ai pățit ceva? Sigur este vina ta.”
Furtul nu trebuie considerat ceva normal precum un decor, ci trebuie văzut ca o excepție ce trebuie pedepsită.
Dacă las ușa deschisă la casă, nu înseamnă că tu ai voie să intri.
Dacă îmi pierd telefonul pe trotuar, nu înseamnă că tu ai voie să ți-l însușești.
Dacă îmi las bicicleta la colț de stradă, nu înseamnă ca poți s-o iei.
Se poate să avem o țară ca dincolo, unde mizerii din astea nu sunt norma, ci excepția. Putem, dar este nevoie de o schimbare de atitudine.
Mută vina pe hoț și nu mai lua în râs victima.