Categorii
Arhiva Blogging General

Food craze: mai lăsați-mă cu „otrava din mâncare” și cu „pesticide peste tot”

Nu poți ajunge undeva la o masă unde să se discute despre papa că cineva sare ca ars „GMO”, „vreau să mănânc natural”, „sunt pesticide peste tot”, „ai auzit cât mercur are aia?!”. Dacă stai să asculți așa oameni, nu mai poti mânca nimic: dacă ești vegan, faci cancer, dacă mânănci nu-știu-ce pui, ți se dereglează hormonii, dacă mânânci legume, te infectezi cu pesticide.

Opriți-vă, nene!

Așa cum vă învață un afon în ale chimiei, dar care înțelege faptul că doza face otrava, dacă ești om cu doi neuroni, atunci ai grijă să mănânci cumpătat și nu faci excese. Și apa te omoară dacă faci excese.

Am scris anul trecut un articol pe Tehnocultura despre mituri legate de chimie în care aminteam faptul că doza face otrava și că mult-urâtele E-uri sunt peste tot. O substanță chimică este tot aceeași substanță indiferent că a ieșit prin anusul unei orătănii sau ai făcut-o în laborator.

Sunt de acord. Trebuie să fii atent la ce bagi în tine, dar să spui că tot ce găsești în supermarket te ucide ori îți face cancer este o exagerare pe care o înghit cu greu când se aruncă lumea să propovăduiască fanatismul health în mod aleatoriu la întâlniri.

Am mai scris și pe acest blog: dacă nu exagerezi, atunci poate că scapi. Zahărul mult pare a fi baiul. Zahărul mult, da? Nu zahărul.

Cancer.

Cancer faci și stând pe scaun. Ai de două ori mai multe șanse să faci cancer dacă dormi cu cineva în pat. Cu cât înaintezi în vârstă ai șanse tot mai mari de a face cancer. Faci cancer chiar și când faci sport. Mai rar faci cancer de la mâncare.

Așadar, dacă faci precum făceau bătrânii pe vremuri, adică să papi la ore regulate mâncare variată și nu faci excese, atunci ești ok. Când vine cancerul să te ia, măcar te ia cu colesterolul în limite acceptabile.

––––
Până una-alta nu uita că particip la Cupa Presei la Gătit. Dacă vrei să vii sâmbătă să deguști ce face echipa noastră, Polonicul Vesel, atunci dă-mi de știre.