Categorii
Arhiva Blogging

Viața pe internet: nu tocmai roz

Îmi place emisiunea Last Week Tonight a lui John Oliver pentru că tratează o mulțime de probleme din toate unghiurile și o face cu umor. Un fel de ICR, dar pe video și cu ceva mai mulți bani în spate.

În filmul de mai sus vorbește de hărțuirea pe internet. În SUA Twitter este „fruncea” așa că acolo ajung să se manifeste și unii dintre cei mai mari trolli și agresori online. Inclusiv televiziunile au hashtag pentru emisiunile lor.

De vreme ce Twitter a devenit #1 în SUA pe linie de comunicare online, pentru că textul pe Twitter costă mai puțin decât imaginea pe Facebook (via Vali), oamenii trăiesc, practic, viața acolo. Și tot acolo ajung să fie hărțuiți. Au părut chiar și legi împotriva amenințărilor primite online.

Nota bene: indiferent de cât de mult îți displace un om, NU îl amenința online. Te poate da în judecată și poți avea probleme mari. Dacă este prost, laudă-l pe măsură, dar nu hărțui omul și-i spune că îi vei da foc, că îl vei ataca fizic sau altele de genul.

Ai dreptul la liberă exprimare, dar contează și cum o faci. Cuvintele te pot duce după gratii, chiar dacă nu sunt urmate de fapte. De unde pot ști eu, ca om care primesc amenințări pe Twitter sau oriunde online, că tu doar arunci cu vorbe? Voi lua măsurile necesare pentru a evita un atac fizic din partea ta: sun la Poliție și fac o plângere penală.

Internetul trebuie văzut ca un trotuar pe care mergi. Ca un drum oarecare din orașul în care ești. Dacă nu ți se pare OK să te comporți ca o mizerie pe străzile din orașul tău, atunci nu este OK să te comporți pe internet în felul ăsta.

Rămânem la partea cu eticheta online și să vedem ce sfaturi ne dă un nene mai vechi în alte internetului și mai celebru decât toți bloggerii români luați la un loc:

Acum, că tot ai urmărit atâta amar de material video, iată un bonus: trucuri de știut în relația cu companiile mari!

4 răspunsuri la “Viața pe internet: nu tocmai roz”

Diferenta dintre noi si ei este ca unii dintre noi se ascund pe Facebook in spatele unor identitati false chiar daca se comporta corect si unii dintre ei injura in dreapta si’n stanga de pe contul cu date personale reale.

Daca are date reale, este mai usor sa fie gasiti de Politie 😀

Salut, Manuel!
Ştii, diferenţa dintre noi, e exact aceea dintre o cultură veche de peste 7000 de ani, care e dăscălită de o cultură de 200 de ani, care se crede inventatoarea universului şi a tot ce există în el.
Sincer?
Americanii au început să-mi facă o GREAŢĂ transcendentală, cam ca a lui Jean Paul Sartre! Shit!
SUNT DEJA SĂTUL DE AROGANŢA LOR ŞI DE „cultura” lor. Fă o mică documentare cu „inteligenţa americanilor”. E plin internetul de viteoclipuri care atestă geni(t)alitatea lor.
Prefer ţărănismele neaoşe ale conaţionalilor mei, genialităţilor americane.

Sunt bune si rele in toate locurile. Nu pot zice ca americanii is rai per ansamblu, cum nu pot zice nici ca romanii is buni per ansablu. Suntem cum suntem, dar trebuie sa vedem ca americanii trec prin fazele internetului inaintea noastra si au experienta unor ani inainte.