Categorii
Arhiva Personal

Hai pe 21 iunie 2015 la Mall Coresi să vorbim despre știință și umanism de Ziua Internațională a Umanismului

manuel-cheta-stiinta-umanism-ziua-internationala-umanismului-21-iunie-2015Pe data de 21 iunie 2015, duminică, se sărbătorește Ziua Internațională a Umanismului la Mall Coresi. Această zi a Umanismului dă prilejul organizațiilor umaniste de genul ASUR – Asociația Secular Umanistă din România, să atragă atenția asupra faptului că poziția filozofică numită Umanism luptă pentru drepturile omului, pentru democratie, pentru eliberarea școlilor de dogmele religioase, pentru acceptarea dovezilor științifice ca singur argument al cunoșterii reale a mediului înconjurător.

Mulți oameni sunt umaniști prin atitudine, deși nu se definesc asemenea în mod formal. Nu sunt membru ASUR, dar susțin și promovez aceleași principii notate și pe site-ul umanism.info:

Umanismul este o poziție filozofică care pune omul și valorile umane mai presus de orice, orientându-se în special asupra omului ca individ
Umanismul implică devotament pentru căutarea adevărului și moralității prin mijloace umane, în sprijinul intereselor umane.
Umanismul:
– este etic și rațional
– sprijină democrația și drepturile omului
– insistă pe libertatea personală dar însoțită de responsabilitate socială
– este un răspuns pentru larg răspândita dorință de alternativă la religia dogmatică
– prețuieste creativitatea artistică și imaginația
– este un mod de viață.

Umanismul este la baza mișcării care va scoate ora de religie din școli. Sunt de acord că educația religioasă NU trebuie făcută în școlile laice, pentru că școlile de stat au fost create pentru a preda știință, nu superstiții și crezuri religioase.

Unii dintre cei mai mari oameni ai vremurilor recente au fost sau sunt umaniști: Asimov, Bohr, Dirac, Einstein, Feynmann, Bill Nye, James Randi, Carl Sagan, Tesla, Neil deGrasse Tyson.

Ca umanist tu pui omul în centrul activității tale iar cunoașterea vine pe calea științei, nu pe cea a religiei, a crezului. În mod implicit umaniștii seculari ca mine, sunt aceia care atrag atenția că știința poate da răspunsuri la întrebări ce țin de noțiunile de bine/rău și la cele legate de moralitate/etică.

Nu este loc de un Dumnezeu închipuit în lumea umaniștilor seculari, astfel că ei consideră că religiile reprezintă doar un anacronism care există datorită inerției și nu datorită vreunui merit supranatural.

Naturalismul, materialismul, sunt unele dintre conceptele adoptate de umaniști. Cunoașterea o obții doar prin experiență științifică iar crezul în ființe supranaturale nu are nici un fundament științific și deci, nu face parte din viața umanistului.

Umaniștii pot fi atei sau agnostici, deși nu există suprapunere exactă între cele trei concepte. Eu sunt agnostic, adică sunt adeptul unei poziții care zice că nu poți găsi dovezi ale existenței sau inexistenței unui Dumnezeu. Ateul zice că sigur nu există Dumnezeu.

Revenind la umanism, cu toate că are laturi politice, etice șamd, eu sunt mai mult interesat de partea care spune că umanistul se dedică unei gândiri critice, care urmărește metoda științifică pentru a rezolva probleme practice și pentru a cunoaște universul. Consiliul pentru Umanism Secular a considerat acest punct ca fiind suficient de important pentru a fi menționat ca lucru de bază în viața umanistului. Umanismul este rațional.

Dă join la eventul de Facebook și vino și tu să aflăm mai multe despre umanism și rolul său în viața noastră.
ce-este-umanismul

Iată și bannerul de promovare a evenimentului de duminică:
manuel-cheta-stiinta-umanism-ziua-internationala-umanismului-21-iunie-2015

Vezi în acest video cum răspunde umanismul la întrebări legate de bine/rău și mai jos cum vede Sam Harris, expert în neuroștiință, problema moralității la om:

Acum să ne amuzăm puțin cum un umanist, om care caută adevărul prin știință, este enervat la culme de o tanti care nu are idee despre nimic, dar are păreri puternice despre orice. Amuzant:

Un răspuns la “Hai pe 21 iunie 2015 la Mall Coresi să vorbim despre știință și umanism de Ziua Internațională a Umanismului”

[…] – imagine pisică pe laptop: Zastakvski – imagine concert ASUR Brașov – imagine studio TVS […]