Categorii
Arhiva Blogging General

Consultări publice Brașov 2021, Capitală Europeană a Culturii (CEAC)

brasov-ceac-capitala-europeana-culturii-2015-2021Am avut ocazia să particip la primele discuții publice legate de candidatura Brașovului la postul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Se pare că vor fi trei asemenea capitale în 21 iar brașovenii s-au mobilizat pentru a pregăti dosarul de candidatură care trebuie predat în octombrie 2015.

Despre ceea ce este CEAC poți citi aici iar ghidul stabilit de Comisia Europeană poate fi citit aici. Pe scurt, ar însemna un angajament foarte costisitor pentru brașoveni, dar cu potențialul că ne-ar aduce aproape de nivelul orașelor vestice la capitolul cultură. Vorba aia, să ai 500 de evenimente într-un an nu este un lucru ușor, mai ales că Brasovul are undeva pe la 85 de evenimente culturale pe an. 500 de evenimente pot fi ținute an de an, ai în plan așa ceva?

Mă bucură că de data aceasta au fost chemați și bloggeri la consultări publice (vezi secțiunea Calendar de aici), mai ales că o serie bună dintre bloggerii cei mai activi din Brasov scriu des despre ceea ce văd prin orașul acesta. Aici trebuie să îi mulțumesc lui Efu că a luat legătura cu Valer Rus, membru în asociația Brașov 2021, și i-a cerut să cheme și reprezentanții mass media online aka bloggeri, proprietari de site-uri ce scriu despre Brașov.

La consultare Valer Rus a prezentat un rezumat a ceea ce este CEAC și a pașilor pe care Brașovul îi are de urmat. Mulți pasi, multe lucruri de făcut, prea puțin timp.

Toți cei prezenți am avut ocazia să spunem de ce vrem Brașovul în această competiție și cum s-ar putea ajunge la postul de Capitală Europeană a Culturii.

La întrebarea „De ce?” eu am răspuns că Brașovul are un trecut în domeniul tehnic care trebuie valorificat, vezi IAR, și are oameni pasionați de acest domeniu, vezi elevii de la Șaguna care au luat două premii de la NASA. La întrebarea „Cum” am răspuns atrâgănd atenția că nu avem un muzeu al științei și tehnologiei în oraș. Nu unul de nivelul Muzeului German din Munchen, de exemplu. Cultură înseamnă și cunoaștere tehnologică/științifică, nu numai muzică, pictură, teatru, istorie, tradiții și altele.

Am mai propus formarea unei delegații care să facă o vizită la una dintre fostele capitale europene culturale și să afle informații de la prima mână, plus sondaje pe grupuri și site-uri de traveling străine pentru a afla ce i-ar atrage pe turiști în zona noastră.

Discuția a mers mult în sensul lucrurilor care „trebuie” făcute și sper că se va ajunge și în stadiu de „s-au făcut”. Deocamdată mai sunt multe lucruri de făcut, dar îmi place că oamenii se mobilizează. Merită citit articolul de pe Dealul Melcilor, dar și zona de comentarii ca să ne facem o idee despre situația de fapt și despre brașoveni în genere.

Da, Brașovenii se mișcă greu și este greu să faci coeziune acolo unde sunt mai mult de 2-3 brașoveni. Dovadă multele site-uri și grupuri de Facebook cu profilul „eu iubesc Brașovul”.

Important este ca dezbaterile publice să ducă la rezultate tangibile, să vedem că Brașovul devine un punct de referință, cultural și nu numai. Deocamdată Brașovul este frumos, dar mai sunt destule lucruri de șlefuit sau chiar de construit de la zero.

Bloggerii sunt invitati și ei să își ofere punctul de vedere joia viitoare, pe 25 iunie 2015, la pub Tipografia de pe str. Diaconu Coresi, din Centrul Vechi, la orele 19:00. Azi ar fi venit mai mulți bloggeri la discuții, dar erau la muncă cei mai mulți dintre ei.

Până atunci, dragi bloggeri, sunteți invitați să vă informați și să veniți cu idei, propuneri pe joi, la orele 19:00. Baftă!

Pentru mai multe informații nu uita să intri pe Brașov 2021 și/sau să dai un email la: brasov2021 [at] brasovcity.ro .

Cei de la Consorțiul Cultural Corona au făcut un sondaj online legat de cele șase concepte pentru Brașov 2021. Votează și tu conceptul care îți place cel mai mult:

Poze: