Categorii
Arhiva General

Râdem de elevi și de BAC-ul lor, dar noi pierdem examene mai mari

O serie de adulți sunt gata, an de an, să ia în râs nivelul la care au ajuns elevii de azi și abia așteaptă să scoată în evidență prostiile debitate de respectivii elevi la BAC. Dar, pentru că există un „dar și poate”, sunt mulți adulți care pică examene mult mai mari, ba chiar unii pică examene pe care copiii le-ar trece cu brio.

De mai bine de 2-3 ani sar peste orice articol care are BAC în titlu pentru că știu că este fie o minciună, fie caută să facă de râs o generație.

Atunci când elevii pică BAC-ul trebuie căutate motivele, nu scos ochii.

Cum rămâne cu faptul că multe școli profesionale au fost eliminate iar elevii au fost nevoiți să meargă la licee? Sau cum rămâne cu școlile vocaționale? Forțezi grupe mari de oameni să urmeze cursuri pe care nu le doresc și te miri că pică pe capete.

Dacă elevii eșuează atât de mult la BAC, atunci ar trebui să ne gândim că, de fapt, noi ca societate am eșuat în a le oferi modele de urmat și metode prin care pot reuși în viață.

Desigur, noi avem grijă să nu le explicăm legătura dintre materia ce o învață și realitatea (vezi lecții de chimie necesare), nu le explicăm rostul examenelor și nu le arătăm că si noi suntem greșelnici.

Orice om care se numește „adult” poate pica examene, poate greși în modul cel mai copilăresc posibil. Iar elevii știu asta. Sunt ne-educați, nu iau note bune, etc., dar proști nu sunt. Ei văd că tu, adultule, eșuezi poate chiar zilnic și tot tu ești ăla de râde cu gura plină când ei iau note proaste în școală ori pică BAC-ul.

Dar ce examene pică adulții?

Iată ceva exemple:
1. Vezi un om obez, dar nu are cauze medicale. Examen picat.
2. Un altul este la același loc de muncă de 10 ani, loc prost plătit, dar plânge că nu are bani de vacanță. Examen pierdut pentru că nu vrea să învețe ceva nou pentru a evolua.
3. Soferi care trec pe roșu ori bicicliști care aproape lovesc pietonii printre care trec. Examen picat. Aproape zilnic.
4. Oameni care fac buba și urmează să primească amenda. Dau vina pe orice, dar nu pe ei. Examen picat.
5. Bețivii care își duc familiile în șanț. Examen picat de zece ori.
6. Oameni cărora le dai bani cu împrumut și apoi te rogi de ei să îi primești înapoi. Te mai și apostrofează când insiști. Examen picat.
7. Mergi la muncă și apoi te uiți la TV în tot timpul liber. Nu ai nici un fel de pasiune. Examen picat.
8. Îți motivezi mici furtișaguri și trișări prin faptul că și politicienii fac așa. Faptul că X face așa nu este o scuză. Examen picat.
9. Îți iei mașină, telefon, gadgeturi pe care nu ți le permiți doar ca să te dai mare că ai. Examen pierdut de trei ori.

Mai sus este vorba de oameni simpli, tu și eu, dar care putem greși la un moment dat. Lista este mult mai mare și greșeala cea mai mare a românului este că zice că „mie nu mi se poate întâmpla”.

Așadar, adultule, atunci când râzi de un elev că a scris prostii la BAC sau a picat examenul, adu-ți aminte că tu ai picat examene mai mari.

Cât trăiești ai de învățat și de luat examene. Tot timpul.