Categorii
Arhiva Blogging

Blogging: pentru tine și pentru restul

Îmi place vorba lui Dorin de aici:

Și o altă greșeală pe care o fac bloggerii începători e să spună că ei scriu doar pentru ei și pentru prietenii lor. Poate blogul nu e unealta pe care vrei să o folosești: dacă vrei să ții un jurnal personal, fă un Google Document și distribuie-l la prieteni, nu mai bate la cap spațiul public cu prezența ta. Blogul e pentru spațiul public, pentru publicul larg, faza asta cu jurnalul personal e cel mai des spusă ca și apărare în momentul în care vine cineva și îți critică o idee.

Îmi aduc aminte de perioada iulie 2010, când scriam cu drag despre subiectele mele de tehnologie/știință pe acest blog și o făceam în ideea că, poate, cineva este interesat de subiectele respective. Adevărul este că interes există, tocmai de aceea am rupt partea de tech&sci și am pus-o pe Tehnocultura.

Deși prin 2010 nu știam nimic despre blogging, nu că aș ști extraordinar de multe acum, bănuiam, intuitiv, că dacă publici pe un site unde au toți acces, atunci blogul tău este mai puțin personal decât ai vrea să crezi. Am început să scriu cu diacritice și m-am adresat citittorului cu „tu”. Așa fac și acum.

Atât timp cât ai un blog la care are acces oricine, acela nu mai este „personal”. Este un site public în care îți expui părerea într-un mod personal. Asta nu înseamnă că va trebui să spui la ce adresă stai, ce bani faci sau cu cine schimbi cearșaful de la pat.

Și, odată ce ți-ai făcut curaj să creezi un site public, ai o responsabilitate etică de a te comporta acolo cum te-ai comporta într-o piață publică. Ca într-o piață publică, dacă există niște gură-cască gata să se uite la tine cum te maimuțărești, atunci este clar că tu vei căuta să îi ții aproape informându-i ori oferindu-le un moment de entertainment.

Dacă tot ai blog și eșți public, eșți într-o piață publică, fă lucruri care să însemne ceva pentru acei gură-cască, adică pentru cititorii tăi. Transformă-i din gură-cască în oameni care să te combată, să te ajute ei la rândul tău, să te corecteze, să dea vorba mai departe. Vrei și trebuie să ai un efect asupra cititorului tău. Dacă tot ai site public, atunci ai face bine să aduci valoare în viața cititorului.

Blogul acesta a ajutat mulți oameni de-a lungul timpului, chiar dacă a oferit un mic sfat, chiar dacă a dat o informație aparent inutilă. Este bine că știu faptul că oamenii revin pe anumite articole.

Am un motto: dacă blogul meu, acest site public, a ajutat pe cineva azi, atunci și-a făcut menirea.

În rest, bloaghere, dacă vrei un pișcot bun, atunci ronțăie o ciorbă de la Billa, de la Universal-Star 😀
piscoturi-brasov-ciorbe-2015-billa

PS. Despre greșeli și bloggeri mai poți citi aici și aici.

Un răspuns la “Blogging: pentru tine și pentru restul”

[…] mai este mult de lucru și la Tehnocultura.ro, și la emisiune, și pe acest blog. Dacă tot am ieșit în piata publică cu aceste trei lucruri, atunci vreau să mă asigur că tot mai mulți oameni din comunitate sunt […]