Categorii
Arhiva Online

Despre modul în care ne înșelăm singuri atât de des


David McRaney are un podcast foarte interesant despre psihologia umană, despre modul în care ne mințim singuri și în care ne creem diferite imagini care să fie mereu conforme cu credințele noastre. Noi nu greșim niciodată, așa ne spunem mereu, și căutăm cele mai ciudate explicații pentru faptele noastre.

Uneori nimerim explicația potrivită, alteori nu.

În episodul de mai sus poți afla de ce atât de multe preziceri legate de viitorul științei și tehnologiei au fost exagerate sau complet greșite. Sau de ce credem atâț de mult în mitul oamenilor mari, extraordinari, credintă care ne face să vedem acei oameni, nu ca produs al societății, ci ca indivizi care au făcut lucruri mărețe de unii singuri.

Așa cum este și normal David McRaney ne trece puțin prin psihologia umană și aduce invitați care ne explică de ce mitul oamenilor extraordinari trebuie disecat și distrus. Nimeni nu a reușit de unul singr să creeze ceva extraordinar, ci el s-a folosit și a fost ajutat de ceea ce au făcut alții înaintea lui.

Ca o paranteză, tot urmărind podcasturile mele preferate pe iTunes am ajuns să fac un podcast în limba românâ pe iTunes pentru emisiunea și canalul de YouTube Tehnocultura.

Interesant lucru, este primul podcast românesc despre știință/tehnologie pe iTunes.

It feels good to be the first one!