Categorii
Arhiva Personal

Berea, acest miracol al verii

640px-Beer_Cans-1
(sursa imagine)
Nu poti să nu fii mândru când afli că berea a ajutat la dezvoltarea omenirii în modul în care a făcut-o. Puțini știu că lucrătorii egipteni ce ridicau piramidele se bucurau de bere mai abitir ca noi azi.

Este drept că a trecut ceva timp de când nu am mai nimerit la o bere cu băieții de la Social Media Brașov, dar ea este acolo, mereu rece, mereu gata pentru tine. Face spume, dar ți-i dragă.

Atunci când iau bere pentru invitați iau Ciucaș, care nu mai este pe la Penny XXL de la Mall Unirea, așa că aleg Staropramen. Merită să bei și un Paulaner, dar la mama lui acasă, în Munchen, Germania.

Cum a ajutat berea civilizația umană? Era suficient să existe pentru noi să o bem vara, pe căldură, dar a făcut mai mult decât atât. Nu promite mult, dar întrece așteptările.

Ca idee, berea a ajutat la crearea băuturilor carbogazoase. Prin 1772 Joseph Priestley, un chimist englez, a publicat o lucrare prin care explica modul de obținere a apei carbogazificate. A descoperit procedeul după ce a studiat de ce ies anumite gaze din bere.

Te bucuri de frigidere? Ei bine, berarii, în frunte cu Gabriel Sedlmayr II, de la berăria Spaten, i-au cerut inginerului german Carl von Linde să creeze un frigider pentru a putea stoca bere și vara. Carl von Linde, care scrisese deja o lucrare despre tehnici de refrigerare, a creat un asemenea frigider iar, de atunci, berea s-a vândut și vara.

Dar ce zici de medicină? Berea a ajutat si în cazul acesta. Louis Pasteur, inventatorul pasteurizării, a studiat berea în momentele în care devenea acră și a observat o puzderie de microorganisme acolo. La scurt timp a inventat procedeul pasteurizării, procedeu prin care alimentele se încălzesc până aproape de temperatura de fierbere pentru a ucide acele microorganisme. Industria alimentară folosește des procedeul, mai ales la vânzarea de lapte.

Descoperirea acelor microorganisme în bere a dus la crearea teoriei patogenilor, teorie ce stă la baza medicinei de azi.

Bere, mulțumesc că exiști!

Citește despre 10 moduri în care berea a ajutat la dezvoltarea civilizației.

Via Presurfer.

5 răspunsuri la “Berea, acest miracol al verii”

A-ha….deci tu iesi la bere numai cu „băieții de la Social Media Brașov”. Bineee…..

Tu bei numai suc. Si ceai. 😛

să-l amintești și pe czell, brașoveanul care odinioară a creat lacul de la noua ca să aibă cu ce răci butoaiele de bere ori, tot din grija de a păstra rece berea, a plantat plopii astăzi dispăruți de pe calea bucurești. 🙂

Ete, ca asta n-am stiut-o. Brasovenii astia sunt iubitori mari de bere, din ce vad 😀

absolut din întâmplare am aflat şi eu, căutând istoria palatelor czell în braşov pe care am plantat-o aseară pe blog. 🙂