Categorii
Arhiva General

Despre ce nu se discută în certurile cu anti-vacciniștii

Contrele dintre știință și anti-vaciniști se dau mereu de pe poziții ofensive prin care cele două parți caută să dea upercutul cel mai bun. Este drept că știința are dreptate, dar contează și modul în care adevărul ajunge la mintea oamenilor și mai contează ceva: care este motivul real pentru care unii oameni refuză vaccinarea?

Din ce am văzut cel mai important motiv pentru care mamele refuza vaccinarea copiilor este frica lor de injecție. Nu o dată am văzut discuții precum „uite ce mare este acul față de copil”, „vai, ce ac ascuțit folosește doctorul când face injectia”, „asistenta aproape mi-a omorât copilul când a băgat acul în el”.

Despre frica aceasta a vorbit și doamna dr. Oana Falup Pĕcurariu la minutul 15:44 din cadrul interviului ce i l-am luat cu ceva săptămâni în urmă:

Oana Falup Pĕcurariu este Medic primar pediatru, Doctor în Știinte Medicale și Sef lucrări pediatrie la Facultatea de Medicină la Universitatea “Transilvania” Brașov iar discutiile cu dumneaei au mai sedimentat oarece noțiuni legate de imunizare și vaccinuri.

În certurile cu anti-vacciniștii nu am văzut mai deloc discuții care să meargă la origine: de ce oare nu vor să accepte vaccinurile? De cele mai multe ori oamenii nu vor să audă de vaccinuri pentru că:
1. le este frică de injecție și eventualele dureri de după injecție
2. le este frică de modul în care sunt tratați de către doctori/asistenți atunci când li se administrează vaccinurile prin intermediul injecțiilor.

Puține sunt cazurile în care se refuză vaccinurile din cauza fricii că ar puteai fi infectați.

Și mai putine sunt cazurile în care oameni ca Olivia Steer se întorc împotriva medicinei pentru că medicina nu le-a putut salva o persoană dragă. În cazul Oliviei Steer sora ei a murit de cancer iar acum s-a întors cu toate armele împotriva științei, blocând astfel accesul unor oameni mai slabi de înger la singura metodă prin care ar putea fi salvați de boală: medicina. Medicina care nu a reușit să o salveze pe sora ei, pentru că unii oameni nu înțeleg că sunt unele lucruri pe care știința de azi încă nu le poate face.

GCM scris că unii oameni au ajuns să se întrebe dacă să-și mai ducă copiii la vaccinat. Mai mult, Olivia Steer, devenind „posterul unei întregi mișcări de oligofreni„, promovează ceea ce ar putea fi considerată magie albă, dar prefer să o numesc înșelăciune.

Și nu sunt semne că Olivia Steer și compania se vor liniști curând. Mediul academic ar fi trebuit să fie pe toate televiziunile până la ora aceasta și ar fi trebuit să ceară închiderea celor care promovează tendințe care afectează sănătatea publică. De nu au făcut mai multe ieșiri? Pentru că și mediul academic, în speță o parte a profesorilor de la Facultățile de Medicină de pe la noi, sunt adepții înșelătoriilor homeopate.

Revenind la frica oamenilor de ac, ce as fi vrut să văd este ieșirea medicilor la rampă cu soluții: găsim ceva care înlocuieste acul, dar care să ne ajute la administrarea vaccinului la fel de eficient? Poate un plasture ar ajuta sau poate un vaccin pe cale orală. Ceva care să nu mai facă din vaccinare un lucru de temut.

Apoi, am avea nevoie și de găsirea unor metode prin care asistenții/doctorii să își facă treaba fără a-i face speria ori a-i trata pe pacienți într-un mod în care nu ar vrea ei să fie tratați. Destui doctori se comportă ca niște ciobani pe tarla, cu diferența că ciobanii mai și mângâie oile pe care le bat.

Desigur, am avea nevoie și de un cadru legislativ care să nu permită familiilor sau a religiei să intervină atunci când avem de-a face cu o chestiune medicală.

Revenind la frica de ac, odată ce ea s-a instalat în mintea oamenilor, aceștia vor avea tendința de a inventa orice fel de povești posibile pentru a scăpa de ac. La fel se întâmplă cu mersul la stomatolog. Brusc nu te mai doare pentru că ai băut cine-știe-ce soluție magică în dimineața în care erai programat la medicul stomatolog.

David McRaney a spus de multe ori că oamenii sunt experți în a inventa povești, motive pentru care ei fac un anume lucru, deși pot primi multă opoziție din partea celor din jur. El numește fenomenul confabulație și este des întâlnit la oamenii fanatici dintre antivacciniști, cărora le este frică de ac, și dintre vegani, cărora le este milă de animalele care mor pentru a fi transformate în papa noastră.

David McRaney, în Confabulație, scria:

What this reveals is your remarkable penchant for making shit up. For all of existence, there is an internal narrative upon which you cling, a story you construct minute-by-minute to assure yourself that you understand what is happening.

Suntem buni la inventat povești. Problema este că poveștile unora duc la moarte.