Categorii
Arhiva Blogging

Facebook și efectul semenilor


Peer effect sau efectul semenilor este un termen ce descrie influența pe care o au prietenii de Facebook în deciziile ce le iei. Ai vrea să crezi că tu iei singur orice decizie, dar vei lua decizii în funcție de deciziile luate de prietenii tăi de Facebook.

O asemenea decizie ar fi oferirea unui Like unei pagini după ce Facebook ți-a arătat că ai trei prieteni care au dat like acelei pagini.

Dean Eckles, angajat al Facebook în cadrul Data Science Team, explorează fenomenul peer effect: cum se răspândesc ideile, imaginile sau alte elemente în cadrul rețelelor.

Stanford, universitatea unde a învătat Zuckerberg, creatorul Facebook, a organizat conferința mediaX iar Dean Eckles a avut prezentarea de mai sus în cadrul secțiunii „Science & Technology of Feedback„.

Eu zic ©a merită să petreci 20 de minute urmărind ce zice Dean în prezentarea lui, mai ales că vei afla modul în care anute știri se propagă și care este rolul amicilor în reglarea unor atitudini. Unul dintre exemplele de mai sus tratează modul în care se propagă un mit oarecare și cum amicii subiecților au ajutat la stoparea propagării mitului comentând cu link către snopes.com, site-ul #1 în combaterea de mituri de orice fel.

Apoi afli cum au fost determinați unii oameni să dea like unor pagini cărora nu le-ar fi dat like în mod normal. Dacă eu sunt prieten cu X și X a dat like unei pagini, atunci sunt șanse mai mare ca eu să dau like acelei pagini.

Oricum, Facebook este o eprubetă enormă în care se testează comportamentul uman. La peste 1 miliard de oameni pe rețea este clar că ai loc destul să testezi toate teoriile posibile din lumea psihologiei. Dacă știi cum reacționează omul în anumite situații marketingul va prelua informația și va scoate bani din asta.

Money. All is about money!