Categorii
Arhiva General Optimism

Pictura ca mod de a te descoperi – Bianca Novac, expoziție de pictură între 1 – 30 noiembrie

bianca-novac-calatorie-expozitie-pictura-noiembrie-2014-brasovAm fost ieri la vernisajul expoziţiei “Călătorie”, unde am întâlnit-o pe autoarea picturilor, Bianca Novac, din Braşov, cu care am avut ocazia să schimb câteva vorbe. Ulterior, discursul său a venit în completarea imaginii ei de artist. am scris despre eveniment și aici.

Fiind prima ei expoziţie, am avut curiozitatea să ştiu când şi cu ce gând a început “Călătoria” în lumea picturii. Am aflat că pe timpul copilăriei şi adolescenţei şi-a exprimat creativitatea prin lucrări de grafică, în cărbune, pe de o parte, urmând cursurile de la Palatul Copiilor, şi schiţând obiecte vestimentare, pe de altă parte.

Visul ei era să urmeze Facultatea de Arte, la secţiunea Design vestimentar. Descurajată de apropiaţii care îi doreau un drum “realist” şi sigur, şi-a reprimat pasiunea pentru desen.

În urmă cu trei ani, folosind vopselurile şi pânza ale unui prieten, a descoperit culorile, dar mai ales şi-a amintit libertatea de a se exprima prin forme şi nuanţe. S-a înscris la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Braşov, la secţiunea Artă decorativă, pentru a înţelege şi a simţi formele. În paralel a continuat studiul picturii.

Ca orice novice în artă, se află în etapa în care exploatează stiluri şi tehnici diverse. Autodidact în prezent, parcurge literatură de specialitate, frecventează cursuri on-line de pictură şi grafică ale şcolilor englezeşti, sub îndrumarea profesorilor şi în dialog cu membrii comunităţilor acestor academii, culege învăţături ale pictorilor cu experienţă locali.

Cu entuziasm şi multă muncă, Bianca reuşeşte să surprindă prin evoluţia ei, şi iată, cu ceva curaj, să facă primul pas către public. Ritmul şi momentele în care lucrează, de cele mai multe ori sunt în funcţie de inspiraţie. Găseşte foarte important ca, dincolo de tehnică, să exprimi în artă ceea ce simţi mai mult decât ceea ce gândeşti, pentru că obiectele devin vii atunci când sunt investite emoţii.

Prin texturi şi forme în relief, prin culori vii, puternice, contraste, jocuri de lumini şi umbre, orizonturile largi ale peisajelor, Bianca Novac încearcă să stârnească dorinţa de visare, de meditaţie, de relaxare, de bucurie, de linişte.

Mi-a plăcut cel mai mult lucrarea intitulată “Armonie”, în care cei doi copaci şi stâncile apar ca o poartă către un drum liber, cu lumină, esoteric. Bianca mi-a atras atenţia asupra elementelor, grupate doua câte două, dorind să sugereze că nimic nu există izolat. Că intre toate există direct sau indirect, intenţionat sau neintenţionat, o influenţă sau interferenţă, iar în ansamblu coexistă în armonie. Că umbra nu există fără lumină şi fără elementele care “opresc” pentru moment lumina. Trebuie să te aventurezi dincolo de acea poartă. Eu încă stau sub bolta celor doi copaci, care se întrepătrund.

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (3)

Picturile nu sunt tocmai ușor de înțeles, dar dacă este cineva acolo care să îți arate legătura cu întreaga expoziție, cu felul de-a fi al Biancăi Novac și cu semnificația fiecărui element din tablou, atunci lucrurile devin ceva mai clare. Pictura pare a fi ceva ezoteric, dar este ca o carte deschisă pe care o pot înțelege mulți oameni atunci când citesc mai atent.

Te invit să descoperi lumea imaginată de Bianca Novac în lucrările sale, lucrări pe care le găsești în sala mare a ceainăriei Ceai et caetera. Picturile sunt şi de vânzare şi de asemenea se pot face lucrări la comandă, pe diverse suporturi: pânză, perete, lemn, carton, metale, sticlă, folosind diferite tehnici şi materiale: vopsea pe bază de ulei, acrilice, acuarele, carbune, cretă.

Autoarea a promis că va adăuga pe pagina ei de blog ghidul “Călătoriei” cu descrieri pentru fiecare destinaţie (lucrare) în parte.

Până atunci găsiţi mai jos imagini ale tablourilor expuse şi mesajul pe care artista Bianca Novac îl transmite publicului, prin versuri proprii.

Felicitări pentru curajul de a-și urma pasiunea și pentru picturile frumoase. Nu uita să treci pe la Ceai et Caetera ca să vezi picturile. Sau contacteaz-o pe Bianca pentru o pictură făcută după dorința ta.

Și acum pozele:
bianca-novac-pictura-brasov-2014-expozitie-vernisaj (3)
Bianca Novac

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (1)
Furtună de gânduri

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (2)
Univers

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (8)
Univers

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (3)
Armonie

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (4)
Apus

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (5)
Pasiune

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (6)
Efemer

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (7)
Visul

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (9)
[]

bianca-novac-expozitie-pictura-brasov-1-30-nov-2014-ceai-et-caetera (11)
[]

Iată și alte poze de la event:
bianca-novac-pictura-brasov-2014-expozitie-vernisaj (1)

bianca-novac-pictura-brasov-2014-expozitie-vernisaj (2)

bianca-novac-pictura-brasov-2014-expozitie-vernisaj (5)

bianca-novac-pictura-brasov-2014-expozitie-vernisaj (6)

bianca-novac-pictura-brasov-2014-expozitie-vernisaj (4)

Afișul expoziției:
bianca-novac-calatorie-expozitie-pictura-noiembrie-2014-brasov