Categorii
Arhiva General Online

Greșeli logice care ne fac să ne certăm ca chiorii pe internet [video]


Mike Rugnetta, de la PBS Idea Channel, ne vorbește despre greșelile de logică pe care le facem atunci când avem un dialog sau o confruntare cu cineva pe internet. Fiecare dintre noi am aplicat, cu bună știință, unele dintre aceste greșeli logice numite în engleză fallacies.

Am aplicat tactica omului de paie (straw man fallcy) când am scos lucrurile din context pentru a ne suține părerile, sau atacul ad hominem (ad hominem fallcy), când am făcut atac la persoană și nu la argumentele acesteia.

La fel, am aplicat tactica alb-negru (black and white fallacy) când am insitat că o problemă are numai două soluții și nu am lăsat loc de soluții alternative. Ori am apelat la autoritate (authority fallacy) când am spus că un lucru este adevărat pentru că persoana celebră Y a zis așa. Asta o vezi des la femeile ce îți zic că urmează o dietă pentru că nu-știu-ce rac de vedetă face așa.

Să nu uităm o altă greșeală de logică, numită „nici un scoțian adevărat”(no true scottman fallacy) sau „nici un român adevărat”. Se aplică în cazul în care zicem că un gamer adevărat nu s-ar uita la filme sau un fotbalist adevărat nu ar aprecia tenisul.

După cum vezi, asemenea argumentări le-am folosit adesea, dar sunt greșite. Cel mai mult contează să ne concentrăm pe subiectul dezbătut și să nu ne abatem către alte lucruri.

Nu, „ești prost” nu este un argument.