Categorii
Arhiva Optimism

Presa noastră grabnic strângătoare de clickuri și ridicol


Unul dintre cele mai recente exemple este Yahoo News, cu articole fără oferirea de surse, dar sunt multe alte grupuri de „presă de calitate” care publică știri din cele mai fanteziste: găini care nac pui vii, oameni care văd OZN-uri, chestii paranormale sau fantome.

Cristian Român, senior editor la Știință și Tehnică, atrage atenția că vânătoarea de vizualizări și clickuri a distrus o parte din presa de calitate din România. Cine ar putea publica tot felul de non-știri? Poți să îți dai seama că cei de genul Libertatea & co., citite de mulți români, publică, ocazional, tâmpenii mai mari ca turnul Babel.

Din dorința de a mai prinde niște ochi aruncați pe site ei publică tot felul de nimicuri sau chiar chestii paranormale fără a avea cea mai mică dovadă. Ai zice că sunt destui oameni care vor să citească tâmpeniile respective, dar atunci nu ar trebui să le pună în site-ul ziarului. Să le pună într-un site numit, sugestiv, Tâmpenii Paranormale Pe Care Trebuie Să Le Citești Acum sau Gazela Idioților Cu Diplome.

Interesant este faptul că acele ziare publică scrierile aberante ale unor oameni care, după acte, sunt doctori, ingineri, profesori universitari. Din ce am văzut în ultimii ani nu contează ce funcție ai, pentru că tot poți spune prostii mai mari ca tine atunci când vorbești de domenii care nu îți sunt necunoscute. Fred Hoyle, de exemplu, era un cosmologist chiar ok, dar a aberat când a scris despre creaționism. Deh, unii nu știu să stea în curtea lor.

Am întâlnit, de-a lungul timpului, ofițeri de armată care propagă subiectele OZN sau arme ce distrug planete, ori profesori universitari care cred în mituri nedemonstrate și mi-e greu să înțeleg de ce un oarecare cu pregătire tehnică, un inginer, de exemplu, este gata să creadă o mulțime de aberații și să scrie despre ele. Apoi vin unii jurnaliști fomiști și publică inepții care nu au nici o legătură cu logica sau știința.

Jurnalistul este și el om, dar are o responsabilitate: să prezinte adevărul. Din dorința de a câștiga un leu jurnalistul publică mizerii neverificate ca apoi să îi inducă în eroare pe cititorii naivi, gata să creadă orice.

Ce este de făcut în cazul ăsta?

Ei bine, cel mai potrivit ar fi să lăsăm comentarii argumentate la asemenea articole sau să scriem despre ei și prostiile propagate de ei. Asta ca să se învețe minte să nu mai mintă.

Când auzi de diferite studii folosite ca surse pentru articole idoate din presă, verifică dacă acele studii au fost publicate în surse recunoscute global. Afli de aici cum să găsești jurnale științifice în care să ai încredere.

Un alt lucru: cum deosebești o năzbâtie de ceva real, factual? Cristian Român dă ceva răspunsuri mai sus iar în filmul de mai jos, Massimo Pigliucci, autorul Tales Of The Rational, carte despre fundamentele filosofice ale științei, continuă seria de argumente:

Cu cât vor fi mai mulți aomeni care să îi arate cu degetul pe jurnaliștii care publică mizerii, cu atât mai bine. Este valabil și pentru alte domenii 😀