Categorii
Arhiva Blogging Optimism

Chestii faine la RAT Brașov, dar…

RAT Brașov (Site | Facebook) începe să miște lucrurile în direcția bună, mai ales că au avut deja o campanie pentru un transport civilizat și una de schimbare a sistemului de afișaj. Să nu mai vorbim de testele cu autobuzul 100% electric și de faptul că Directorul RAT, ing. Cristian Radu, promite să recalibreze activitatea instituției.

Umblă vorba în sat (prin România) că la Brașov autobuzele merg mult mai bine ca în alte orașe și că avem autobuze mult mai frumoase. Un lucru foarte bun.

Dar…

We’re not quite there, yet. Mai avem până la stadiul de transport public ca în Vest, lucru pe care mi-l doresc foarte mult. Am renunțat la abonamentul lunar pe toate liniile din cauza interacțiunii execrabile, în anumite cazuri, cu șoferii învățați ca în sistemul comunist, soioși, unii dintre ei mari vorbitori la telefoane mobile și care refuzau să deschidă ușa din față.

Aparent, deschiderea ușii din față la autobuze este semn de civilizație în Vest, dar șoferii se opun. Nu odată a trebuit să bat în geamul primei uși și să mă cert cu șoferul să o deschidă. Motivarea lor? Nu se întră prin față.

Sigur? Ia vezi ce zice în bannerul pe care RAT Brașov l-a pus în multe autobuze la începutul lui februarie:
rat-bv-c-386f

RAT Brașov vrea ca tu, cetățeanul, să intri prin față. Șoferul de pe 8, de obicei, duce autobuzul cu botul dincolo de stație numai ca tu să nu intri prin față. Eh, de-al dracu’ merg până la intersecția cealaltă numai ca să intru prin față. Unii zic că ușa e stricată. Halal scuză.

O inițiativă bună a RAT Brașov este sabotată de șoferii prea siguri de jobul lor bun și rapid primitorii de mită sub forma unui leuț aici, unui leuț acolo.

Și aici ajungem la cetățeni: unii dau mită, alții nu intră prin față, alții acceptă ca șoferul să se comporte ca un animal sălbatic, alții distrug, alții nu intervin în cazuri civice în care ar putea face o schimbare.

Și s-a trezit Manu să facă legea? Eu nu fac legea. Eu cer ca șoferii să fie civilizați și să își merite salariul. O parte dintre ei, în special unii de pe linia 8, nu merită. Uneori mi-e silă să merg cu 8 și iau taxiul, dar nu mai am chef ca pe banii mei, adică pe cei 2 lei pe care îi dau la bilet, să îmi fie silă de comportamentul unor neciopliți.

Vrem transport ca dincolo? Ei bine, Social Media Brașov pregătește curând un meniu atât pentru șoferii nesimțiți, cât și pentru cetățeni. Toți trebuie să participăm la crearea unui transport public frumos și de care să ne fie drag.

Cum putem face asta? Făcând ceea ce SIMȚIM că este corect. Știm cu toții că nu este bine să dai bani la șofer, așa că ia să nu dăm bani și să ne luăm de cei ce dau bani. Să mergem numai când avem bilet și să luăm de guler șoferii nesimțiți. Știu o femeie care a fost bruscată de un animal de șofer de pe 6 anul trecut. Trebuie să intervenim în tot felul de cazuri. Doar așa vom evolua ca civilizație iar Brașovul are ocazia să fie un vârf de lance.

Dacă un număr puțin mai mare de oameni de ar face reclamație și ar interveni atunci când trebuie, ar fi suficient ca cei din jur să se comporte civilizat. Se poate!