Categorii
Arhiva Optimism Personal

Salvează-ți prietenii cu mici lecții de prim-ajutor: Manevra Heimlich și Resuscitarea cardio-respiratorie

După ce am urmărit știrile zilei, ieri, la Vali, am aflat că este bine să știi să îți ajuți semenii în caz că au nevoie de un prim ajutor. Cum îți poți ajuta semenii în cazuri medicale de urgență? Știind câțiva pași de urmat pentru a le salva viața, dincolo de sunatul la 112.

Două situații urâte au și două salvări, atunci când știm ce e de făcut:
– când omul se îneacă din cauza mâncării – folosești manevra Heimlich
– când e cineva căzut și nu are puls ori nu respiră – folosești manevra de resuscitare cardio-respiratorie

Manevra Heimlich: practic îl prinzi pe om în brațe, îl apleci în față, îl prinzi în brațe și, cu o mână prinsă pumn, împingi cu putere diafragma ca plămânii să creeze presiune în căile respiratorii și apoi să expulzeze mâncarea.


Când cineva nu are puls și/sau nu respiră folosește manevra de resuscitare cardio-respiratorie (RCR). Dacă victima nu respiră = stop respirator, dacă nu respiră si nu are puls = stop cardio-respirator.

RCR, se aplică, pe scurt, în formatul 2:15 – 2 respirații gură la gură urmate de 15 compresii toracice dacă o singură persoană efectuează RCR. Detaliile pot fi citite pe Sfatul Medicului:


Tehnica de resuscitarea cardiopulmonara (RCR)

Succesiunea respiratie – masaj cardiac trebuie sa fie:
– 2:15 – 2 respiratii gura la gura urmate de 15 compresii toracice daca o singura persoana efectueaza RCR
– 1:5 – 1 insuflatie urmata de 15 compresii toracice daca sunt doua persoane care efectueaza RCR.

A (Airway) – Eliberarea cailor respiratorii

Se verifica si se elibereaza caile aeriene astfel:
– se face hiperextensia capului: apasand cu o mana pe frunte se impinge capul pe spate si cu cealalta mana ridicand barbia; aceasta manevra are rolul de a deschide larg caile aeriene superioare
– se face subluxatia mandibulei si se deschide gura
– se verifica daca exista corpi straini care obstrueaza caile respiratorii: proteze dentare, dinti cazuti etc. si se indeparteaza.

De retinut!

In cazul unui traumatism, cand se suspecteaza o posibila fractura a coloanei cervicale, nu se va face hiperextensia capului.

B (Breathing) – Respiratia gura la gura

Respiratia artificiala sau respiratia „gura la gura” se efectueaza astfel:
– victima fiind in decubit dorsal (culcata pe spate) pe un plan dur, cu capul in hiperextensie si gura mentinuta deschisa
– salvatorul (in genunchi langa victima daca aceasta este pe sol sau in picioare daca e pe un pat) penseaza nasul victimei si tragand aer in piept se apleaca asupra victimei si aplicand gura etans peste buzele victimei expira cu putere 2-3 secunde; daca sunt prezente leziuni la nivelul cavitatii bucale atunci aerul va fi insuflat prin nasul victimei, in timp ce gura va fi acoperita ermetic cu mana – aceasta fiind respiratia „gura la nas”
– o respiratie eficienta determina ridicarea peretelui toracic

C (Circulation) – Masaj cardiac

Masajul cardiac consta in compresii aplicate la nivelul sternului inferior:
– se plaseaza podul palmei la 2 degete superior de apendicele xifoid (cosul pieptului) iar cealalta palma deasupra acesteia
– cu coatele in extensie (bratele intinse) se comprima toracele cu putere, ritmic, cu o frecventa de 80-100 compresii pe minut
– la fiecare compresie sternul trebuie sa se deprime cu 3-4 cm.

Iată și un film explicativ: