Categorii
Arhiva Personal

Verifică-ți bonul, altfel plătești de zece ori mai mult

E suficientă o mică neatenție de partea casierului și de partea ta ca să ajungi să plătești cu cardul de zece ori mai mult pentru produsele ce le iei. S-a întâmplat azi, 21 aprilie 2014, la Carrefour, în Steagu (Astra) Brașov, pe când o cunoștință stătea la rând să își plătească bunurile.

Pe scurt, datorită faptului că la Carrefour unele POS-uri (aparatul cu care plătești cu cardul) nu preia automat prețul total al bonului de la scanner, casierul trebuie să introducă manual prețul total pentru plata cu cardul.

Cum omul nostru, casierul, nu a fost atent ce tastează a pus un 9 în plus și, de la 65,96 lei cât trebuia să platească clientul, s-a ajuns la 659,69. Cifra 9 este chiar deasupra butonului Enter, așa că este foarte ușor să greșești.

Norocul cunoștinței mele a fost că s-a uitat la bonul de plată, cel cu plata cu cardul, și la bonul de casă, cel pe care ai trecute produsele, și a văzut diferența. A primit pe loc restul de 600 de lei plătiți, dar tot la fel de bine ar fi putut pleca fără să știe că și-a lăsat o parte bună din salariu la Carrefour.

Cei de la Carrefour au fost sunați în seara asa și li s-a cerut o explicație, mai ales că pe bonul de casă scrie NUMERAR, nu plata cu card. Explicația celor de la Carrefour: când POS-ul nu funcționează cum trebuie și nu preia totalul de la scanner, atunci casierul introduce manual suma în POS iar pe bonul de casă scrie NUMERAR.

Din cauza asta cunoștința mea ar fi avut ceva probleme să își recupereze banii dacă ar fi văzut gogomănia a doua zi, tocmai pentru că, în afară de dată, oră, minut și secundă care să corespundă, nu avea prea multe informații. Cei de la Carrefour au asigurat clientul în cauză de faptul că s-ar fi descoperit eroare și i s-ar fi înapoiat banii.

Dar cum rămânea dacă descoperea treaba asta după o lună?

Acum întrebarea mea e asta: câți oameni au ajuns să plătească aiurea în plus, poate chiar de 10 ori mai mult, pentru că dragii de la Carrefour nu au grijă să sincronizeze scannerele cu POS-ul? Sau dacă acel casier, știind neajunsul ăsta, a făcut figura în mod intenționat? Nu vei ști niciodată, așa că dragii de la Carrefour ar trebui să facă o verificare și să vadă dacă există discrepanțe între bonurile de plată și cele de casă. s-ar putea să aibă surprize.

Iată, mai jos, și bonurile în cauză. Vezi doar data și ora, dar nu prea multe alte detalii ajutătoare:
bonuri-carrefour

Așadar, VERIFICĂ-ȚI BONUL DE FIECARE DATĂ. Că de nu, s-ar putea să dai bani în plus aiurea. Nu mai bine mi-ai trimite mie ceva beri prin butonul de Paypal din dreapta decât să dai bani aiurea la Carrefour? 😀

14 răspunsuri la “Verifică-ți bonul, altfel plătești de zece ori mai mult”

Un salar intreg pentru o „oroare” de sistem. Ma astept ca Hypermarketurile de talia lui dl.Carrefour sa aibe un sistem pus la punct. Dar se pare ca El ne pun pe noi la punct…

No, sper ca articolul asta ajunge la urechile potrivite!

A băga PINul în POS fără să aștepți să verifici suma e echivalentul semnatului ca primaru’ !

Orice POS e obligat să deruleze pe ecran (da, aștepți vreo 5-6 ecunde pentru asta) suma acceptată la plată.
Oricât de grăbit sunt, peste verificarea sumei ce o achit din banii mei nu trec niciodată. Cei de la Carf au fost finuți, au restituit imediat banii și probabil nu au comentat. Dacă se descoperea acasă eroarea, urma o „fericire” cu un final incert. Banca se lasă cu greu (sau deloc) înduplecată să refuze tranzacția dacă se folosise card cu cip.

Pai, normal ca au trebuit sa dea banii. Doar era eroarea lor in primul rand.

Nu uita ca baiul a pornit de la faptul ca acel casier era nevoit sa introduca suma manual pe cand totul trebuia sa mearga automat.

Din ce stiu, cand cunostinta a verificat suma era ok, doar ca acel casier nu daduse Enter. Apoi a tras POS-ul catre el casierul) si nu s-a mai vazut cifra 9 introdusa in plus.

Mi se pare de-a dreptul pueril pentru cineva care are card să se plângă nejustificat de o chestiune de care-i responsabil direct. Chestiune 100% neplăcută – întradevăr și din păcate e similară cu „necunoașterea legii nu te absolvă de încălcarea ei”.

Și eu am o aversiune față de bănci, credite dar de mulți ani am ales să lucrez mai mult online și cu „plastic” cu cip în detrimentul bancnotelor tradiționale, efectuând operațiuni în destule locații din lumea asta fără probleme pentru simplul motic că am studiat un pic regulamentele băncilor, regulile de tranzacționare, etc.

Dpdv al condițiilor de utilizare al cardului, da la introducerea PINului la un card cu CIP, tu ca deținător al cardului ești direct responsabil de ceea ce accepți.
Ulterior, după mult timp și mulți bani chelțuiți POATE îți vei recupera banii inițiali. Orice problemă o ai cu cardul, anunți banca și în maxim 14 zile calendaristice ți se vor debloca banii în cazul în care solicitarea e justificată (gen decontare multiplă). Unui amic i-au efectuat tranzacții prin Canada cât timp el era bine mersi în Bv. După vizite repetate la Poliție, vreo 6 luni de așteptare și cu doar beton cu dovezi transmis la bancă i-au returnat vreo 1500€ în cont. Nu l-a ținut nimeni de vorbă pentru costurile suplimentare suportate, dobânda pierdută, imposibilitate de access la proprii bani, etc.

Mi se pare normal că dacă nu caști bine ochii, atunci:
– deschizi buzunarul;
sau
– o „muști” cu toată gura și probabil te vei transforma într-un Don Quixote ce luptă împotriva unei bănci/comerciant pentru o sumă derizorie pentru el. Corporațiile astea oricum au avocați/consilieri juridici pe statul de plată lunar pentru astfel de chestii (deci nu-i mai costă nimic în +) dar tu îți vei consuma și alt timp și energie și bani ca să recuperezi o greșeală din trecut.

Ariel, aici e faza ca omul nostru s-a uitat la costul total si apoi casierul a dat enter. nu e ok sa dai vina pe mort in cazul asta.

Tot o dai inainte ca omul cu cardul e de vina, dar ignori aproape complet faptul ca Carrefour trebuia sa nu oblige casierii sa introduca manual.

Tine bine minte un lucru: esti om, gresesti. nu mereu te uiti peste card, ai probleme, te grabesti, nu ai secunda aia de luciditate sa te uiti la total si sa zici ca e ok sau nu. Se intampla. nu ai aunge aici daca sistemul Carrefour ar merge bine, asa ca eu zic sa nu dai vina pe omul cu cardul pentru asta.

Nu e o atitudine sanatoasa ca pagubitul sa fie ala vinovat. Repet, s-a uitat la total, da?

Manu, eu am vrut să fiu de ajutor.
Suntem amândoi oameni mai tehnici (cred) și eu unul nu am văzut în viața mea ca cineva să poată modifica suma de pe POS după ce se apasă PIN-ul.

Din minte procedura e așa:
– se încasează pe casa de marcat bunurile
– se ajunge la total
– automat sau manual ajunge suma în POS; casierul da ENTER altfel nu se afișează nimic pe POS. (știu sigur asta pentru că am dat peste o casieră nouă care nu dădea ENTER și eu nu puteam să fac nimic pe POS)
– se afișează suma pe POS
– bagi PIN si dai ENTER
– casierul marchează bonul fiscal ca fiind achitat.

Eu mă retrag din discuție, dar dacă nu apuci să testezi să te convingi, putem testa chestiunea în cauză la următorul blogmeet. Dacă e cum zice cunoscutul tău, e o mare breșă în tot sistemul.

Problema cu „sincronizarea manuala” a acestor doua confirmari de plata, e ca se face doar dupa ora si data…dupa cum s-a spus.
Ar trebui un nou camp introdus pe POS: NUMAR BON FISCAL
Dar, din pacate, numarul bonului fiscal este generat doar dupa ce se apasa „PLATA” la casierie.
Ori, atunci cand se incepe o noua tranzactie, ar trebui sa apara pe casierie un „TRANSACTION ID”, unic pe ziua respectiva ( care se poate reseta la sfarsitul zilei ).
Asadar, atunci cand introduci manual o suma pe POS, trebuie sa introduci si id-ul tranzactiei conform cu id-ul tranzactiei care iti apare pe casierie.

In ambele cazuri va fi mult mai usor sa corelezi cele 2 confirmari de plata ( chitanta de la POS cu bonul de la casierie ). Si poti face plangere oricand vrei.

Bine, e usor de vazut dupa timp si minut ca cele doua corespund, plus ca ambele bonuri arata Carrefour, plus ca se vede o asemenea diferenta. Se putea gasi inclusiv casa la care a fost facuta factura, din ce inteleg.

Faza este ca se puteau recupera banii, dar intrebarea mea ramane: daca clientul nostru e grabit si nu se uita la bonuri, cand va afla ca are o gaura in buget?

Tre sa rezolve baiul la Carrefour cu automatizarea.

Era s-o mierlesc și eu așa.
De atunci, de fiecare dată mă uit pe POS înainte să tastez pin-ul dacă e valoarea corectă.
Ulterior bonul nu îl verific.

Eu platesc cu cash de obicei 😀

Eu am patit ceva asemanator la Profi: din cauza unei erori de interconectare prima tranzactie cu cardul aparea la POS ca invalida, la a doua a fost OK dar in cont s-a blocat de doua ori acceasi suma.

S-a rezolvat cu un simplu telefon la serviciul carduri al bancii care a deblocat suma retinuta pentru una dintre tranzactii.

Fain sa auzi caz fericit. Doar o data luna asta am vrut sa folosesc cardul al Registrul comertului pentru nush ce taxa si nu megrea. Sa le stea in gat. mai bine umblu cu banii dupa mine.