Categorii
Arhiva Personal

În căutarea unei biciclete furate #1: te lovește când nu te aștepți

După ce am aflat că unei persoane foarte apropiate i s-a furat bicicleta am început să fac săpături. O parte dintre oameni mi-au zis că s-a dus pe apa sâmbetei iar o alta m-au ajutat cu sfaturi.

La prima categorie de oameni nu voi mai apela vreodată. Chiar dacă tu crezi că nu se mai poate face ceva, dă măcar cel mai mic sfat pe care îl poți da în găsirea ei. De nu ai așa sfat, mai bine nu arunci cu vorbe.

Norocul, dacă pot să îl numesc așa, este că bicicleta are un cadru diferit față de multe biciclete de damă pe care le vezi prin România. Chiar dacă și alții au biciclete de damă din Olanda, ca în cazul bicicletei Omabike Giant furată pe 10 martie 2014, cadrul lor este foarte diferit și prea puține au blocaj la spițe ori frână pe butuc.

Așa că iată-mă căutând informații și mergând cu o bicicletă împrumutată prin Brașov să văd dacă aflu chiar și cele mai mici detalii.

Primii pași când bicicleta e furată

Suni la Poliție. După ce ei își fac treaba și te asigură că vor munci la caz, deși nu e așa, te pui să dai veste în sat și pe Facebook în caz că știe cineva ceva. De cele mai multe ori nu va ajuta, dar nu știi de unde sare iepurele.

Privitor la cei de la Poliție, nu se vor duce prin târguri sau pe la cine mai știu ca să caute bicicleta. Sunt prea comozi și așa că vor aștepta să le pice indiciile sau chiar hoțul în brațe. Nu se întâmplă prea des asta și iată că păgubitul este păgubit de două ori: prima dată i se fură bicicleta iar a doua oară este mințit că se lucrează la caz.

Clar, primul sfat care i se dă mereu este să își cumpere altă bicicletă. Un sfat idiot, mai ales când îl privești din prisma asta: tu vrei bicicleta ta, că dacă ai fi vrut să cumperi o bicicletă ai fi zis din prima că vrei să cumperi una, nu că ți s-a furat. E ca și cum face Vali articol despre optimizarea imaginilor și vine cineva de dă un sfat cu utilizarea CDN-ului. Sfat bun, dar nu în contextul potrivit.

Așadar, primii pași în cazul furtului de biță cuprind și acțiunile astea:
– cauți bicicleta la anunțuri pe Tocmai.ro
– cauți bicicleta pe okazii.ro
– cauți bicicleta pe mercador.ro
– anunți pe forumul dirtBike.ro la secțiunea furturi că ți s-a furat bicicleta
– te duci pe obiecte-furate.ro și dai anunțul. Acolo poți da anunț și pentru telefoane furate, de exemplu.
– îi rogi pe cei de la Registrul de biciclete să publice anunțul tău pe pagina lor de Facebook

– preventiv: îți iei numai biciclete care au serie și acte ȘI treci bicicletele în registrul de biciclete
– preventiv: blocaj mai bun și bicicleta ținută în casă mereu ori, dacă ești în oraș, ținută la vedere

În cazul bicicletei furate sunt două ipoteze: vecinii au anunțat pe cineva cunoscut să vină și să fure bicicleta din uscătoria închisă cu cheie ori cineva a urmărit din timp și a atacat când a putut mai bine. Oricum, a fost la pont, dar nu ai văzut polițiștii să întrebe vecinii ce și cum.

Bicicleta a fost furată dintr-un uscător închis cu cheie, dar geamul termopan era întredeschis în partea de sus. Relativ ușor de forțat în cazul ăsta.

Vecinii, nișe moși cu mult timp pe capul lor și care de obicei știu tot ce mișcă în zonă, nu au văzut și nu au auzit nimic. Iubesc vecinii de genul ăsta. Poate am să particip la înmormântarea unora dintre ei. Am să ronțăi chipsuri în mod zgomotos în timp ce se aruncă pământ peste hoiturile lor. În mai puțin de o zi tot cartierul știa că s-a furat bicicleta, dar nimeni nu văzuse nimic. Precious.

Pregătiri

Voi vorbi cu cei de la Poliție să văd dacă îmi dau ceva sfaturi pentru căutare și culeg cât mai multe informații de la colegi, taximetriști, piețari, oameni ce vând biciclete second hand. Dacă este în zona Brașov, mă aștept să găsesc bicileta după suficient de multe căutări.

Ca idee, bicicletele pot ajunge în zonele:
– orașul Brașov – posibil la târgul de vechituri de vis-a-vis de Roman, pe Carpaților or la talcioc, în Bartolomeu Nord
– vânzători de biciclete SH, poate chiar la „piața de ruși”, de pe Lungă
– în zona Zărnești, cu trenul – caz în care tre să ajung la TF să îi rog frumos să mă lase să văd filmările
– legat de camere, trebuie să ajung și la Primărie, unde au centrul de monitorizare cu camere în ceva zone din oraș și să văd dacă găsesc indicii
– Tărlungeni, G\rcini – cam risky de mers în zonele astea, dar trebuie făcută și asta
– orașul Brașov, vândută la cineva la colț de stradă foarte repede
– în județele limitrofe: nu știu de vreun târg de SH/vechituri în zona Covasna, Sibiu, Mureș, Prahova, dar mai caut
– mai departe: no idea (?)

Ai două situații: fie câțiva țigani au furat bicicleta, caz în care ei vor dori să scape relativ repede de ea și sunt gata să o dea la preț de nimic pe oriunde pot, fie a fost furată de cunoscători, moment în care mă aștept să încerce ceva modificări (culoare, frâne, alte accesorii).

Atunci când nu știi ce și cum este te confrunți cu șansa. Nu știi de unde să începi și unde să ajungi, dar prefer să fac următoarele:
– trec prin cartiere (în special Bartolomeu Nord, Tractorul, Uzina 2, Noua) și merg pe la pâlcuri de băieți care au tot timpul din lume de stau la colț de stradă/bloc: dau de veste că s-a furat o biță de damă și plec mai departe, poate-poate mă sună cineva că îmi poate da ceva info, ceva în genul unei „răscumpărări”
– pregătesc foi xerox cu bița și număr de telefon și le duc peste tot în oraș – aceeași situație ca mai sus
– verific prin Tărlungeni/Gârcini/Săcele – privire în curțile oamenilor și întreb lumea din zonă

Cu suficient de multă gălăgie făcută prin zonă, în mod sigur atragi atenția cuiva care știe ceva.

Voi continua seria de articole și pun aici ce aflu. Sper să ajute și pe altcineva informațiile puse aici.

– to be continued –

7 răspunsuri la “În căutarea unei biciclete furate #1: te lovește când nu te aștepți”

Speranta moare ultima.
Se intampla ca biciclete raportate furate pe site la noi, sa fie identificate la vanzare dupa 1 an de zile.
Si da…mai exista oameni responabili care doresc sa ajute si anunta proprietarii care au raportat online o bicicleta furata.

Da, nu toti sunt pusi pe capatuiala, dar sunt destui care sunt gata sa cumpere ceva chiar daca stiu ca e furat. initiativa ta, cu site-ul, e chiar fain. Merita promovata mai mult.

nici prea multa popularizare nu e buna pt ca cel care o are , hotul sau cumparatorul de buna credinta o va duce la o ruda la zeci de km distanta !

Si asta e drept, dar atata timp cat nu ai nici un indiciu si nimeni nu pare a sti nimic, plus ca politia nu pare sa-si dea interesul, iti dai seama ca alegi o abordare si mergi pe ea.

Mie mi s-a furat bicicleta in Italia si a disparut o saptamana dupa care a aparut in acelasi loc.
Poate cineva a vrut sau a avut nevoie sa faca o plimbare se poate sa o lase in acelasi loc de unde a lunat-o.

[…] În martie 2014 le ceream oamenilor să fie atenți la înșelătoriile cu viza SUA, atrăgeam atenția că există o singură soluție a problemei câinilor din București, vedeam privilegii în loc de drepturi și căutam o bicicletă furată. […]