Categorii
Arhiva Personal

RAT Brașov face schimbări, dar șoferii RAT și cetățenii se opun

Sunt și bune, și rele în legătură cu RAT Brașov. Are trecute online traseele și orele într-un format ușor de înțeles, răspunde la reclamațiile făcute prin email, autobuzele sunt chiar faine, cu excepția troleelor.

Urcarea prin față, da?

De aproape două săptămâni poți vedea afișul de mai jos în autobuzele RAT:
rat-brasov-noi-reguli-feb-14-2014

Cu alte cuvinte, de acum încolo ni se cere să întrăm prin față.

Știi ce e cel mai interesant? Unii șoferi uită să deschidă ușa din față iar alții pur și simplu te ignoră dacă aștepți la acea ușă. Pe linia 30, la Rulmentul, la ora 7:30 în data de 25 februarie 2014 șoferul a refuzat de-a dreptul să deschidă în față indiferent de cât de mult am bătut în geam.

Când am urcat prin mijloc și l-am întrebat de ce nu a deschis a răspuns flegmatic că va deschide doar peste o săptămână, când se va începe plata biletului la urcarea în bus prin față.

M-a mințit. Îi era doar lene să deschidă ușa din față și a fost și nesimțit pe deasupra.

Avem ac de cojocul gros al șoferilor RAT. S-a dus cu boiereala și batjocura. Dacă vezi că refuză să deschidă la ușa din față, bate-i în geam. Azi, un sofer pe linia 5 nu îi deschidea cuiva care vroia să urce prin față. Am bătut în geam și a deschis, nu înainte de a se uita cu ciudă la mine. Hai marș.

Dacă vezi că se comportă ca un porc vreun șofer, sună la RAT. Cel mai bine este să mergi la sediul RAT și să lași acolo o reclamație sau, dacă ai chef, să îi faci morală de față cu ceilalți. Cam mult s-au obișnuit să facă ce vor pe autobuze și să se bucure că lucrează la stat, unde au un salariu mediu asigurat.

La fel, dacă vezi că vin controlorii și ignoră țiganii care nu au bilet, refuză să dai biletul și cere-le controlorilor să îi verifice și pe țigani. În curând își vor învăța lecția.

Plătim un servicu, așteptăm să fie făcut cum trebuie

De ce suntem atât de porniți pe RAT Brașov? Pentru că plătim un serviciu și ei trebuie să ne respecte ca ființe umane și trebuie să își facă naibii treaba. Un lucru de știut: orarele RAT sunt foarte bine calculate. Prea slabe șanse să nu poată veni la timp un autobuz din motive obiective.

Dacă întârzie sau vine mai devreme cu 4-5 minute, pe cum se întâmplă adesea la linia 8, atunci să știi că șoferul e cel care fentează programul. Să vezi ce fain îl fentează seara.

Ziceam mai sus de plata pe care o facem către RAT Brașov: dăm 2 lei pe călătorie. MULT. Abonamentul pe o zi e 8 lei. MULT. Abonamentul pe o lună pe toate liniile este 125 de lei. MULT. Dacă ceri banii ăștia, atunci fii gata să respecți oamenii și programul.

Vezi mai jos tarifele RAT Brașov din februarie 2014:

tarife-rat-brasov-februarie-2014

Plătim, așa că cerem. Să fim înțeleși. Așa cum nu suntem lăsați să plătim parțial, tot așa cerem ca ei să ofere servicii de calitate.

Cetățenii, bată-i vina

Dragii de brașoveni încă se înghesuie la ușile din spate sau mijloc și nu te lasă să cobori. Uneori trebuie să mă împing în mulțime să pot ieși din autobuz.

Pot presupune că n-au citit anunțul? Da. Și chiar dacă l-au citit, am văzut reacții negative referitoare la intrarea prin față: că nu e loc, că nu avem aparat de dat bilete, că șoferului îi va lua prea mult să facă față în fiecare stație.

Scuze.

Vrem să fim tratați ca dincolo, dar apoi găsim scuze. Intră prin față și taci naibii din gură. Țipi că nu se schimbă nimic în țara asta și când vine RAT să facă ordine plângi că intrarea din față e înghesuită. Vrei democrație, dar să pice brânza din cer fără să miști un deget, minte scurtă ce ești.

Nu vom avea lucruri aici ca dincolo dacă nu mișcăm și noi ceva.

Orarul din stația ta în timp real cu www.trafic-web.ro și www.urbus.no-link-ro

Dacă vrei să știi în câte minute și ce autobuze vor veni în stația ta, atunci nu trebuie decât să te duci pe trafic-web.ro, să alegi stația și să vezi ce și cum.

De când am descoperit site-ul acesta la Victor, nu m-am dezlipit de el. Îți arată timpul conform orarului, nu exact timpul și locul autobuzului. Dacă nu vine autobuzul la timp, e vina șoferului, nu a aplicației.

Ce este fain la trafic-web.ro este că ai autobuzele sortate pe timpii de sosire, astfel că vezi care autobuz vine primul, plus cautare in timp real (nu da ENTER, se afiseaza statia sau linia automat). Urbus.ro nu are sortarea autobuzelor pe timp in mod ascendent..

Iată cum arată pagina cu Stația Dramatic la ora 00:24. Vezi cât timp mai este până la autobuz și la ce ora pleacă din stația respectivă. În plus, vezi ce autobuze au drum pe acolo. Genial.
rat-brasov-statia-dramatic

La fel, nu uita să verifici și Urbus.ro. Grafica este mai drăguță acolo ( și găsești mult mai repede stația ce o cauți prin funcția de căutarece lipsește de la trafic-web.ro). Update 28 feb 2014: ambele au căutare rapidă acum. Vezi ce fain arată urbus.no-link-ro:
urbus-ro-rat-brasov-autobuze-rute

Din ce văd RAT Brașov se îndreaptă pe drumul cel bun. Trebuie să mai pună nițel biciul pe unii șoferi pentru care bunul simț este opțional.

6 răspunsuri la “RAT Brașov face schimbări, dar șoferii RAT și cetățenii se opun”

Am pus si Urbus in articol 😀

traffic-web nu prea are reclame sunt putine. Se lucreaza permanent la imbunatatiri 😉

Succes. Site-ul e chiar fain si ajuta, sa stii 😀

Foarte fain 😀 Misto update-ul. Ma bucura sa vad ca exista competitie pe servicii bune pentru brasoveni. 😀