Categorii
Arhiva Blogging Optimism Personal

Ca de final de an: don’t be a dick

Phil Plait, astronom, om de știință, sceptic, a avut un discurs interesant în care explică scepticilor faptul că, deși ei au ajuns să cunoască multe secrete ale lumii în care existăm prin intermediul științei, aceștia nu sunt îndreptățiți să îi considere pe ceilalți, oameni ignoranți în ceea ce privește știinșa, proști și persoane care merită tratate cu dispreț.

Un lucru pe care mulți îl uită este faptul că credința în vreo zeitate și știința nu au prea multe în comun așa că nu are rost ca cei care sunt sceptici, oameni care neagă existența lui Dumnezeu și acceptă adevărurile numai dacă acestea au fost demonstrate științific, să explice credincioșilor că Dumnezeu nu există. E ca încercarea de a spune cuiva că aerul din camera ta este mai bun, tu fiind în camera ta și neștiind exact ce se petrece în camera vecină.

Disputa religie vs știință mi se pare curioasă, dar îmi place apelul lui Phil Plait: oricât ești tu de convins de adevărul pe care îl deții, adevăr care poate fi relativ, dacă să îmi permiți intruziunea asta, nu ai voie să fii nesimțit și să jignești interlocutorul. Îți susții punctul de vedere cum știi mai bine și apoi pleci mai departe, dacă ideile tale nu l-au impresionat pe cel cu care vorbești.

Este un sfat chiar foarte bun și pentru cei care sunt geekși, bloggeri sau alții care lucrează în domenii tehnice, IT în special. Am văzut de multe ori cum un „senior” din oricare din aceste grupe se comporta execrabil, pe net mai ales, cu newcomers sau cu oameni pe care îi considera ignoranți în domeniul avut în discuție.

People, faptul că tu ești expert într-un domeniu nu îți dă voie să te crezi zeu. Și zeii sângerează, așa că bunul simâ trebuie să primeze. Just saying 😀

Dacă ești pasionaț de știință și vrei să afli mai multe verifică sursele de mai jos:
Tehnocultura
Cunoaștere și știință – forum
Ştiinţa, candelă în întuneric
Pseudoștiința în România; scepticism; gândire critică
Medicina_RO

Via.

3 răspunsuri la “Ca de final de an: don’t be a dick”

[…] întâlniri aşteptate. pentru cioburi şi trandafiri, pentru muzica dintre două trenuri, pentru stilouri dăruite şi primul blogmeet braşovean. pentru primele scrieri, zâmbet, lacrimă, teamă, […]