Categorii
Arhiva Blogging

Dăm cu opinia în blogosferă

Dar s-o facem cu cap și argumentat. Și să știm diferența între opinii și fapte. Cătălin Tolontan o zice bine când spune:

Dacă cineva scrie ”Tolontan nu are talent sau nu are principii sau e prost” aceasta este o opinie. Nu trimit un drept la replică în care să spun că sînt talentat, principial sau deștept. Dacă cineva scrie ”Tolontan a furat”, atunci acela nu e un editorial, și da, pot trimite un drept la replică sau il pot da in judecata, pentru că a enunțat un fapt, nu și-a expus o părere.

Discuția se centra în jurul unui editorial la care Elena Udrea a ținut să trimită un drept la replică, nu pentru a combate părerile, opiniile jurnalistei, ci pentru a-i înfige un pumn în gură.

Editorialele sunt opinii ale jurnaliștilor iar la opinii nu se trimite drept la replică. Elena Udrea nu știe diferența între opinie, „ești un prost”, și faptă, „ai furat”, așa că face drept la replică. Nu e bai, mai cunoaștem parlamentari comuniști care vroiau să dezincrimineze înfracțiunile demnitarilor de curând, așa că ieșirea distinsei e ceva de așteptat, deși nedorit.

Indiferent de opinia pe care o ai este de preferat să o poți susține argumentat și să fii gata să îți asumi eventuale palme peste cap. Iar pe internet se dau asemenea palme fără jenă 😀

Îmi aduc aminte de o situație în care irelevantul de Badea zicea în cadrul unei emisiuni de la Radio Zu că am „față de prost”. Nu ai cum combate așa ceva și ce poți face este să îi zici lui Badea, din nou, cât este de irelevant. Diferența între mine și el este că el își asumă cu încredere rolul de maimuță a TV-ului, pentru că nu aduce nimic util în media și nici nu prezintă comentarii care ar fi relevante omului de rând. Ceea ce face este să dea din mâini ca o maimuță beată.

Long story short: Badea fusese indignat de faptul că l-am numit irelevant într-un comment pe blogul lui Arhi. În schimb Badea m-a numit prost într-o emisiune la fel de irelevantă. E ceva timp de atunci.

Bloggerii, atâta timp cât și exprimă o opinie, sunt, oarecum, protejați din punct de vedere juridic. Dacă scrii un articol în care prezinți fapte, reale sau nu, trebuie să fii gata să aduci și dovezile. Sunt destule situațiile în care bloggeri au fost dați în judecată pentru articolele postate.

Scandaluri?

De preferat să nu faci unul. Ideea este că atunci când intri sau inițiezi unul pe blog, trebui să ai argumentele pregătite și să fii susținut de realitate. Altfel ești văzut ca un papagal.

Remember: opinie vs faptă.

2 răspunsuri la “Dăm cu opinia în blogosferă”

Da, asa e. am tinut sa fac distinctia pentru ca daca la opinii nu ajungi la procese, in cazul enuntarii unor fapte reale sau nu, se poate lasa cu procese.