Categorii
Arhiva Optimism Tehnologie

Ne-a prostit tehnologia. Hai, nu zău!

În noul episod din podcastul You Are Not So Smart, al lui David McRaney, se povestește mult despre modul în care este văzută tehnologia și influența ei asupra comportamentului nostru.

Invitatul lui David, Clive Thompson, cel care a scris cartea Smarter Than You Think, explică de ce tehnologia NU ne-a transformat în oameni mai slabi și mai puțin inteligenți. Oamenii au fost din totdeauna așa cum sunt acum: unii țin minte numerele de telefon, alții datele de naștere. Oamenii obișnuiau să ceară detalii de la cei din ju când nu reușeau să țină ei minte anumite informații.

Tehnologia nu ne-a distrus creierele, ci doar a modificat suportul pe care salvăm informația și ne-a oferit accesul la mai multă informație, plus că facem lucrurile în mod mai eficient acum.

David și Clive atrag atenția asupra faptului că tehnologia nu trebuie văzută nici ca dușman, dar nici ca o soluție mesianică la toate problemele oamenilor. Este un trend, pe care îl poți observa acum legat de printerele 3D, nanotehnologie, graphene, roboți, internet of things, interactivitate sau călătorii spațiale, și anume că fiecare dintre aceste domenii/tehnologii vor schimba radical lumea.

Așa cum s-a demonstrat deja, schimbările au avut loc în timp iar avansul tehnologic, oricât de fenomenal a putut fi, nu a schimbat ceea ce este omul, ci i-a oferit noi metode de exprimare, l-a trimis mai departe și l-a făcut mai productiv decât în erele trecute.

Concluzia: tehnologia nu este rea. Oricât de avansați vom deveni, noi tot oameni ne vom numi, tot acelați comportament uman îl vom avea. Tehnologia este și a fost mereu un instrument.

Bineînțeles, podcastul vorbește multe despre confirmation bias, appeal to tradition, frica de tehnologie și diferentele dintre vederile distopice sau utopice legate de avansul tehnologiei. Propun să pui în bookmarks site-ul lui David McRaney numit YANSS și chiar să cumperi cartea lui, You Are Not So Smart, carte ce îți va povesti puțin despre psihologia omului într-un mod total nou.