Categorii
Arhiva Online

Despre Black Friday, cu drag

Anul acesta sunt interesat de Black Friday pentru că ne folosim de ocazia aceasta să mărim numărul de vânzări de la Reeija. Da, Black Friday este un eveniment de șopăreală pură, un început de sezon al cumpărăturilor de Crăciun și o modalitate prin care multe magazine scapă de produsele din stoc.

Din experiență proprie știu ce înseamnă să ai stocurile blocate, pentru că nu ai ales produsele potrivite și nu le vrea nimeni. Îți stau ca o pată pe creier și nu mai știi ce consursuri sau ghidușii să faci în așa fel încât să dai acel produs în schimbul a ceva cât de cât cuantificabil, nu chiar gratis.

Revenind la Black Friday, îmi place modul în care Seth Godin dă de pământ cu această emblemă a consumerismului pur, lipsit de umanitate în anumite cazuri și plin de înșelătorii în altele.

Un lucru scos în evidență de Seth Godin și care poate fi observat și la noi este acesta:

Retailers offer very little in the way of actual discounts, they expose human panic and greed, and it’s all sort of ridiculous if not soul-robbing.

Nu o dată mi-au arătat prietenii că site-uri care zic că oferă reduceri măresc, de fapt, prețurile cu o lună înainte și apoi le scad. Este nesimțit, înșelător, deloc etic.

Goana după bani am văzut-o anul acesta cel mai pregnant la cei care au furat startul Black Friday. Dacă la nivel de câștiguri pare o mișcare bună și nu există nici o lege care să îi oprească, rămâne, totuși, întrebarea: cât de des îți permiți să sari peste tradiții și să fentezi mersul lucrurilor pentru că ești mare și pentru că poți?

În stilul acesta vom muta Crăciunul în vară pentru că, nu?, oricum vine Moșul anul acesta și de ce n-am vinde pomi de Crăciun în timp de facem plajă la mare? Sunt un adept al consumului, tocmai de aceea lucrez la Reeija și depind de vânzările de acolo, dar prefer să fie păstrate niște limite.

De aceea nu am să pierd nici un minut cu ofertele ce apar de mâine, așa-zisul Early Black Friday. Banii sunt importanți, ei mișcă economia, dar lăcomia se plătește mai devreme sau mai târziu.

UPDATE 25 nov 2013:
Cum au distrus comercianţii români ziua de Black Friday
Cum au fost păcăliți clienții de Black Friday: Tigăi vândute mai scump decât pe 5 noiembrie. FOTO