Peter Brabeck Letmathe, fostul CEO al Nestle, a afirmat în urmă cu ceva ani faptul că „accesul la apă nu este un drept al oamenilor”. Am avut contre cu prieteni pe subiectul acesta iar motivarea lor era aceasta: dacă vei considera accesul la apă un drept, atunci fiecare își va bate joc de ea.
Dar logica asta are un mic flaw: drepturile se reglementează, au niște limite stabilite frumos prin lege. Dreptul la muncă este garantat, dar reglementat. Poți munci, dar firmele nu sunt obligate să te angajeze dacă tu nu poți face munca necesară ori nu ai calificarea impusă.
La fel și cu apa: ESTE un drept al oamenilor și este deja reglementat. Vezi câte legi există care îți cer să nu arunci gunoaie în apă, să nu îți bați joc de resursele naturale și tot așa.
Argumentele Nestle sunt fix zero iar acțiunile lor arată cât de mizerabili pot fi în vânarea profiturilor cât mai mari. Situații de genul acesta trebuie sancționate.
Am mai scris despre politica mincinoasă a Nestle și aici. Nu. E. Ok. Ce. Fac. Ei.
Apa este un drept. Îl poți reglementa, dar nu îmi spune că este de datoria unei firme ca Nestle să îmi aducă apă. Scopul Nestle este să ne oprească nouă accesul la sursele de apă pentru a ne vinde acea apă. Well done, mizerie.
Nu sunt eco-anarhist și nici măcar eco-whatever. Țin, totuși, la bun simț, logică, transparență și respect față de cei din jur. Semnează și tu petiția ca Nestle să nu își bată joc de resursele Pakistanului.
Thanks Robintel for sharing. Extra read.
Un răspuns la “Nestle, firma condusă de cel care zice că „accesul la apă nu este un drept”, tocmai golește rezervoarele de apă ale Pakistanului”
Asta e un subiect de comentat.
Ar fi si mai fain sa transpunem situatia in Romania, intr-un viitor ipotetic in care apele sunt in pericol, si cum ne poate apara UE de asta, in ipostaza aprobarii dreptului la apa potabila pornit ca initiativa cetățenească.