Categorii
Arhiva Locuri pe net Personal

Să boicotăm Nestle: Peter Brabeck-Letmathe, membru al consiliului de administrație și fost CEO Nestle, zice că apa nu este un drept

Peter Brabeck-Letmathe. Iată un exemplu de sociopat și mizerie de om. Prin 2005 el spunea că cei care zic că apa este un drept uman sunt extremiști. Anul trecut a fost publicat interviul ăsta. După el, apa trebuie confiscată de corporații gen Nestle și dată mai departe la un preț. Adică, doar așa vom învăța să apreciem apa la adevărata valoare și nu ne vom bate joc de mediu.

Să nu uităm că tocmai companii mari au distrus mediu, ajutate fiind de fiecare dintre noi, e drept. Când am citit asta la Vali și la Robintel mi-am zis că e o glumă proastă. Se pare că nu. Mizeria de Peter Brabeck-Letmathe chiar crede că apa trebuie să fie pusă sub controlul corporațiilor.

Așadar, ia să boicotăm Nestle. Iată ce produc ei. Am să mă uit pe orice produs creat de firma canaliei ăsteia și NU am să-l cumpăr și propun același lucru cititorilor mei.

Prin mai 2013 Peter Brabeck-Letmathe zicea că a fost catalogat pe nedrept ca dorind să privatizeze apa și că e responsabilitatea Nestle să ajute la oferirea unei ape mai curate populației. Treaba este că el plătește 3.5 dolari pe milionul de litri de apă și același milion de litri de apă îl vinde cu 2 milioane de dolari. Fair trade, nu?

Site-ul Nestle promovează tot felul de activități chiar faine, până vezi care este scopul lor suprem: „Promoting public policies that place value on water at every level.” El are și un blog. Nici în articolul de pe Huffington Post, în care zice că e catalogat e nedrept ca fiind un om ce vrea să privatizeze apa, nici pe blogul lui nu zice ce înseamnă să pui valoare pe apă. Evită să dea exemple clare, deși ce vrea el să obțină este tocmai controlul asupra oricăror surse de apă.

În articolul Water is a human right – but not a free good (PDF) el zice așa (îngroșările de text îmi aparțin):


And with Article 24 (e, de fapt art. 25, nu 24, din Declarația Drepturilor Omului n.a. – PDF ) expressing the right to a standard of living adequate for human health, it is clear that this is about safe water. With this thinking in mind, Nestlé formally (in its business principles) and I personally, in numerous public speeches, have long been strong supporters of water as a human right for many years before the 2010 resolution.

On the other hand, however, some at that time might have found the interpretation of a human right to water rather undifferentiated and radical. This rather extreme interpretation considered any withdrawal a human right and water as a free good.

Să traduc:

Legat de Articolul 24, ce exprimă dreptul la un standard de viață corespunzător sănătății umane, este clar că se vorbește despre apă curată. Gândind din această perspectivă, atât Nestle (prin principiile de business), cât și eu însumi, am fost susținătorii apei ca drept uman în numeroase discursuri publice cu ani buni înainte de Rezoluția (ONU – n.a.) din 2010.

Pe de altă parte, totuși, se pare că unii au considerat că dreptul uman asupra apei are interpretare ne-echivocă și radicală. Această interpretare extremistă consideră orice acces la apă un drept uman și un bun gratuit.

Să repet: conform sociopatului Peter Brabeck-Letmathe avem dreptul numai la apă curată, adică trecută prin mâna corporațiilor ca Nestle. Apa din râuri, lacuri și așa mai departe nu întră sub incidența rezoluțiilor ONU, după mintea mizeriei ăsteia de om.

Vezi mai jos un interviu dat de el în urmă cu ceva ani:

E onorabil că vrea să ajute țările să aibă curată, dar vrea să facă asta blocând accesul oamenilor la izvoare, lacuri și altele, pentru că, oricum, omenirea e prea proastă pentru a avea grijă de apă și nu are ce căuta să pună mâna pe râuri. Motivează adesea că avem tot mai puțină apă de băut și oferă soluții ce, oricum, sunt aplicate într-un fel sau altul de țări fără să fie nevoie de intervenția lui.

Curios cum el se bate cu pumnii în piept că trebuie să avem grijă de apa de pe Glob, când regiunea Serra da Mantiqueira din Brazilia a suferit de pe urma Nestle prin aceea că apele minerale de acolo au fost epuizate prin supra-pompare. Nice deed, om de nimic. Și asta ca să aducă apă curată cliențiilor săi, în timp ce distruge mediul pe unde poate. Foarte fain.

La secțiunea „Water as a free good” din articolul său Peter Brabeck-Letmathe zice că dacă toți considerăm că apa este un drept uman, atunci abuzăm de ea pe cum fac fermierii din Punjab, care folosesc apă cu nemiluita. Faină logică. Tot acolo zice că de aceea apa nu a fost considerată de ONU un drept uman. Bravo, lichea ce ești. Nu poți avea cuvinte bune pentru un sociopat care nu vede altceva decât să pună mâna pe rezervele de apă ale lumii și apoi să ni le bage pe gât sub formă de apă îmbuteliată.

Să boicotăm Nestle, zic.

Într-un articol mai nou de-al lui, își ia palme de la comentatori pentru că, orice zice el, tot privatizarea rezervelor de apă se numește.

Nestle, out of Romania. Mai bine le dau voie celor de la Ciucaș să facă bere din râurile noastre decât să las Nestle să le sece și să plângă pe umerii însetaților din Africa. Cel puțin Ciucaș nu zice că râul îi aparține.

11 răspunsuri la “Să boicotăm Nestle: Peter Brabeck-Letmathe, membru al consiliului de administrație și fost CEO Nestle, zice că apa nu este un drept”

Ar trebui cerut ca Nestle, Coca Cola si alte corporatii sa plateasca o taxa imensa pentru apa care o folosesc. Asa ar invata sa o aprecieze 🙂

Da. Nestle plateste doar 3.5 dolari pe milionul de litri de apa. Il da cu 2 milioane de dolari. E business, nu ai ce zice, dar cand vii cu mantaua altruismului si vrei, de fapt, sa ingenunchezi lumea in fata ta folosindu-te de apa, meriti sa fii vanat ca pe o vulpe cu rabie.

Manule,ăsta e numai începutul.Vom ajunge încet și sigur în puterea corporațiilor.
Mai sînt și alte scandaluri de acest gen.De ex ….vezi încercarea celor de la Monsanto de a pune monopol pe semințe sau de a breveta porcul.

Tendinta in anumite cazuri asa pare. E drept ca fiecare companie vrea sa creasca, dar tre sa isi stie limitele.

multi cred ca o sa vina vremea in care apa o sa fie un lux si probabil detinuta si controlata de un grup restrans de entitati, probabil tot corporatiste.
cretini ca astia doar pregatesc terenul…
nu strica sa le dam una dupa ceafa, sa-i trezim naibii la realitate.

Dap. In momentul in care zici ca apa (accesul la apa) nu este un drept, e cam periculos.

Da, hai nu chiar 1 dolar. La 99 de centi. Suntem drepti, nu zau 😀

cum se dejoaca o preluare agresiva si cum se mobilizeaza masele de oameni pt a vedea cu adevarat ce se intampla? noi vorbim intre noi, dar cu restul? pt ca exista insulele de gunoaie care plutesc pe lacuri, spalam toti vasele de uleiuri si toata apa aia naclaita se scurge undeva…

Da, o constientizare si o educare in directia patrarii unei ape curate este perfect valabila iar Nestle chiar are un asemenea obiectiv. Insa ce ma supara este ca ei cred ca apa nu apartine omenirii si ca trebuie sa treaca prin servieta Nestle. Intentia este problema aici.

Nestle, firma condusă de cel care zice că “accesul la apă nu este un drept”, tocmai golește rezervoarele de apă ale Pakistanului | Manuel Chețaspune:

[…] mai scris despre politica mincinoasă a Nestle și aici. Nu. E. Ok. Ce. Fac. […]