Categorii
Arhiva Online Personal

Tech Support: cum recunoști un indian?

Am scris mai demult despre experiența mea ca freelancer pe Elance și că nu te poți bate cu indienii la preț, chiar dacă o parte dintre ei fac muncă de mântuială și nu sunt în stare să traseze o linie în plus fără să întrebe clientul dacă e bine.

În munca de suport tehnic pentru ecommerce am apucat să văd ceva tipologii și pot să îmi dau seama, în vreo 80% din cazuri, dacă vorbesc pe chat cu un indian sau cu un american.

Așadar, cum recunoști un indian în suport tehnic:
1. g’day – nu au auzit că salutul este folosit numai de ei
2. how are you – nici un american întreg la mine nu te întreabă cum este ziua ta. Christ.
3. sir – asta spune totul. Ceva în genul „șefule”, zis de țiganii de pe la noi.
4. i have a query – nu sunt SQL să îmi dai cu query peste bot. E question.
5. can you solve query – vezi mai sus
6. are U there? – asta la nici 10 secunde de când îți trimite mesajul cu detaliile problemei și tu ești abia la jumătatea frazei cu cititul.
7. I want to talk to a manager – e cu două tăișuri. Dacă ești sigur din context că e un indian, îl trimiți la plimbare și îi zici că managerii nu vor fi deranjați pentru așa ceva. Indianul va înțelege asta pe loc, pentru că oricum cerea ceva out of scope.
8. how r u – combinație între punctul 2 și prescurtări care nu sunt folosite de americani
9. folosesc nume ca Steve, John, Smith – an Englishman in India, of course
10. no, you don’t understand – deși se numesc devs nu știu să folosească Inspect Tool, dar te învață că eroarea sigur nu este generată de faptul că au șters jumătate din codul paginii pe care e baiul
11. pun întrebări multe – ba chiar foarte multe și off-topic. Pe unii îi scoți din gâtul tău mai greu decât un dinte cariat.
12. dau review-uri proaste – asta mai ales când văd că nu îi ajuți la lucruri off-topic, de obicei modificări de design/cod pentru care sunt, oricum, plătiți să le facă
13. amenință că vor da review prost – fază la care îi zic tai-tai din prima și dau mail către manageri să contacteze clientul pentru care muncește indianul
14. vin cu întrebări între orele 9 – 14, orele României – e clar că nu e american, pentru care ora 7am este ora 14, ora României
15. îți zice mate – sincer, me no mate with you. Mate, ca idee, e folosit de Australieni pentru prieten.
16. [to be continued ]

Ai avut de lucru cu indieni până acum? Părerea generală este una proastă.

Sunt destui indieni capabili și să nu uităm că clasa de mijloc din India numără 320 de milioane de oameni.

Să nu uităm și de Bollywood, motivul pentru care Dumnezeu nu a trimis încă Apocalipsa pe Pământ, dat fiind că a făcut o criză de epilepsie când a văzut șcenele din filmele lor de acțiune.

G’day.

4 răspunsuri la “Tech Support: cum recunoști un indian?”

Ai sanse destule. Dupa ce se frig cu indienii pe care ii platesc putin si fac munca proasta te vor alege fara sa intrebe de doua ori.

M-am fript de multe ori cu genu de freelanceri. Indieni, pachistanezi dar si cu canadieni sau americani. Sunt multi si sunt peste tot. Dar nu e vina lor. E vina celui care ii selecteaza pentru proiecte, fara o pre-evaluare.

Da, ideea de preevaluare mi se pare char de bun simt. Pune-ma sa fac ceva din care vezi ca stiu si apoi da-mi proiectul.