Categorii
Arhiva Personal

E pe bune faza cu separatiștii unguri din zona Brașov?

În ultima perioadă am participat, răruț ce-i drept, la protestele din Brașov și la câte unele ședinte organizatorice informale pe post de observator. La un moment dat CL, ungur care nu înțelege mereu bine româna, s-a arătat ofensat că s-a pus Imnul României la difuzor.

„Poate unii nu vor să îl asculte, că or fi de alte păreri”, zicea el. Apoi postează pe Facebook tot felul de materiale cu „Transilvania e a noastră, a ungurilor”, cu referire la Ungaria. Partea cea mai interesantă: nu se ferește și o zice cu tupeu și convingere.

E doar singur sau ai observat și tu asemenea tendințe? Zona est-europeană a fost mereu măcinată de conflicte etnice (vezi cazul cel mai aproape de noi, Kosovo) și nu m-ar mira să existe, pe bune, asemenea mișcări ale ungurilor legate de Transilvania, care a fost a noastră de când ne știm pe zona asta. A fost și sub regatul Ungariei la un moment dat, dar nu pentru meritele ungurilor, asta e sigur.

Știu că majoritatea ungurilor nu au treabă cu așa scandaluri, așa că nu îi trec pe toți aici.

Sunt destui care nu uită masacrele comandate de unguri în Apuseni și unii care știu că azi ungurii nu au voie să poarte arme în cadrul misiunilor de pace in Afganistan.

Modul ostentativ al lui CL de a promova separatismul pune destule semne de întrebare. E asta o modă printre românii-unguri ai zilelor noastre? CL își va primi o pălmuță peste bot dacă îl mai prind că are ceva cu imnul sau îl prind că promovează separatismul în preajma mea.

Iata ce film circulă la CL pe profil. El zice că filmul vorbește de autonomia Transilvaniei. Ok, dar de ce ai nevoie de autonomie? Nu cumva ca să reușești o alipire mai bună de Ungaria? Vezi și infografic.

Nu mai zic de omisiuni „mici” precum perioada de dinaninte de 1000 e.n. sau Unirea de la 1600 și vii și-mi spui că e vorba doar de autonomia Transilvaniei. Yeah, right.

PS. CL e cunoscut între protestatrii din Brașov, și nu îi dau încă numele public.
PPS. Știu că și românii au participat la masacrele de la Odessa, alături de naziști, în al Doilea Război Mondial. Nu putem fi mândri de așa ceva.
PPPS. Ta-da.

9 răspunsuri la “E pe bune faza cu separatiștii unguri din zona Brașov?”

Nu cred că e cazul să ne mirăm de atitudinea CL. Tupeul e ceva înnăscut la unguri care dintotdeuna au avut acel simț că lor li se cuvine Transilvania. În Brașov procentul de etnici maghiari este mic (aproape 8%) și cunoscând acest fapt nu îmi pot decât imagina atitudinea din orașele în care procentul lor este de peste 50%. Dacă un om își permite să afirme astfel de mizerii înconjurat fiind de majoritate (români) cred că se simte încurajat de tendința din ultimii doi ani ai UDMR-ului. Ungur fiind, pot face și spune ce doresc că doar am drepturi și mă va proteja CNCD-ul, UDMR-ul, PPMT, PCM-ul și alte organizații. Intrand pe profilul lui CL se poate observa foarte clar ce gândește CL vi-a-vis de Transilvania: într-o poză apărând chiar sigla PPMT (pentru neștiutori este vorba de partidul lui Tokes condus acum de extremistul Toro Tibor). CL nu este singurul care s-a simțit ofensat la ideea de a cânta imnul. Un alt ofensat este BL (un arhicunoscut al protestelor RM din Brșov), care la auzul propunerii de a face o Horă a Unirii în Piața Sfatului a declarat că nu toată lumea dorește asta. Nu mai este cazul să fim blânzi când se aduce atingere simbolurilor naționale românești.

ei, treaba este ca sunt putini care gandesc asa, nu toti ungurii. E enervant sa se foloseste palca autnomiei intregii zone ca sa isi promoveze scopurile.

Bine ca nu sunt multi. e interesant de vazut atitudinea lor in zone ca Covasna.

De la naționaliști la ultranaționaliști (poate chiar fanatici) se găsesc peste tot în lume. Eu zic că astfel de exemplare, indiferent de partea cui stau, trebuie ignorate cu desăvârșire iar dacă e cazul aplicată vreo lege în vigoare si sancționați/amendați. Oricum nu vor apuca să facă nimic, pentru că e nevoie de majoritate.

Pentru cazul de față nu pot să cred că marea majoritate de maghiari sunt duși cu vaca și se vor lăsa influențați de astfel de intervenții.

Da. Chestii in genul asta sunt neconstitutionale. Ma gandesc ca nu o sa continue mult asa.

E interesant filmuletul. Daca esti un strain chiar te pune pe ganduri.
Cred ca o parte dintre ei vorbesc despre autonomie fiindca doar asa ar simt ca au putere, ca au un scop in viata. Poate isi doresc sa iasa in evidenta si se expun public, mai extremist.
Si oricum, stiam ca sunt doar 3 judete unde procentajul de cetateni romani de etnie maghiara e mare, nu toata Transilvania.

da e tragic cu odesa…. dar si ei au masacrat in basarabia… si inainte si dupa .