Categorii
Arhiva Blogging Optimism Personal

Scurt despre Roșia Montană

Urmăresc continuu subiectul Roșia Montană pe grupurile de Facebook mare și cel local. Dintre toate discuțiile se pot extrage câteva lucruri ce m-au făcut să particip și la proteste, și pe grup. Motivele sunt prezentate pe larg în acest document.

Așadar, scurt, de ce merg la proteste și de ce te chem și pe tine:

  1. lipsa transparenței: statul român a ascuns detaliile proiectului și condițiile legate de prelucrare/depozitare pănâ când s-a făcut gălăgie pe tema asta
  2. se face proiect de lege special pentru o anumită firmă
  3. o parte bună din media este cumpărată și nu transmite protestele – să nu se mire ziariștii și restul de ce o să huiduim când auzim de presă
  4. noi primim un total maxim de 2,2 miliarde de dolari (cotă parte din aur+taxe etc), pe când metalele rare de acolo valorează mii și mii de MILIARDE de dolari
  5. distrugem patrimoniul cultural al locului
  6. creăm un lac de cianuri plin cu 13000 tone de cianuri conținute în cele 200 milioane de tone de reziduuri (barajul va avea 185 de metri înalțime, va fi lung de 1,35 km și va fi amplasat aproape de Abrud) – nu vreau să știu ce va fi când barajul cedează, pentru că se va întâmpla
  7. pentru cei 200 de oameni care vor fi angajați din Roșia Montană vor avea de suferit 20 000 – cianurile in pământ și în pânza freatică duc la distrugerea turismului, agriculturii, zootehniei
  8. autoritățile s-au întrecut în a da avize contrare justiției, atât la nivel local și județean, cât și la nivel național
  9. Ministerul Culturii minte pe bandă rulantă când zice că Roșia Montană nu are ce căuta în patrimoniul UNESCO
  10. un Ponta care minte la greu și își schimbă declarațiile de la un pas la altul ( vezi vizita în Finlanda unde a zis că cianurile îs ok și a fost contrazis public de un europalamentar + partea în care zice că el ca parlamentar va vota împotrivă, dar ca Prim Ministru a fost obligat să facă proiect de lege, proiect de lege care a fost considerat neconstituțional de către Ministerul Justiției)
  11. Gabriel Resources, tata RMGC, plătește numai 150 de milioane de dolari pentru ecologizare iar statului româ îi rămâne în sarcină să se ocupe de restul (adică de totul la un cost de cel puțin 2,5 miliarde de dolari)
  12. trecutul Gabriel Resources în Guatemala și Hondura, unde au lăsat numai otravă în jurul lor iar oamenii mor pe capete din cauza cancerului
  13. RMGC are în plan să facă la fel și la Certej și în alte două locuri
  14. dacă RMGC își va permite să își facă de cap, vor veni și alte companii aici și vor face din România groapa de moarte a Europei

Moții din zona Roșia Montană nu se vor lăsa. Dacă va continua teatrul se va ajunge la lucruri ceva mai serioase decât proteste pașnice. Ar fi bine să ieșim mulți ca să evităm asemenea situații.

Zic că ne privește pe toți pentru că nu se știe când va veni RMGC în orașul tău și va servi aceeași farfurie cu cianuri oamenilor zonei. Să îmi zici atunci cum te simți când casa ți-e otrăvită.

5 răspunsuri la “Scurt despre Roșia Montană”

No, pentru ca ma stii si nu poti spune ca am vreun interes ascuns legat de RMGC, hai sa-ti spun si eu de ce nu as raspunde unei chemari la protestele astea.
In primul rand pentru ca desi acuzati Gabriel si RMGC-ul de propaganda si manipulare, protestele si luarile de pozitii impotriva exploatarii sunt bazate pe acelasi tip de propaganda manipulatoare.
1. Statul roman n-a ascuns absolut nimic. Inca din ’95-96 de cand a fost pusa pe butuci mina de stat au inceput tatonarile cu Gabriel astia. In ’97 deja s-a creat compania RMGC (se numea EURO GOLD RESOURCES S.A atunci) in care era acelasi actionariat ca si azi, Gabriel si Minvest Deva. Tot atunci au inceput si expoatarile arheologice prin care s-a stabilit, pana in 2002 cantitatea estimata de minereuri.
In ’99 deja RMGC-ul obtine din partea statului roman licenta de concesiune a exploatarii minereurilor de aur si argint din perimetrul Rosia Montana. Apoi, in decursul anilor s-au facut zeci de studii, s-au depus actele si s-au optinut sute de avize, toate publice, s-au cumparat ori luat in concesiune zeci de imobile si terenuri. S-au investit bani in tot felul de consultari, studii de impact. S-au format comisii peste comisii atat din oameni ce lucreaza in autoritati cat si din oameni din asociatii, ong-uri, academicieni si alte asemenea.
Asa ca nu sta in picioare argumentul bagatului rahatului sub pres din moment ce vreme de aproape 10 ani s-au tot miscat niste lucruri pe acolo.

2. Nu se face proiect de lege pentru o anumita firma. Se face proiect de lege pentru o exploatare miniera. Sa nu uitam ca RMGC inseamna un sfert STATUL ROMAN.

3. Ca media relateaza obiectiv sau nu despre un eveniment n-are nici o legatura cu situatia de fapt concreta.

4. Statul roman primeste de fapt doar 1,8 miliarde de dolari in mod direct din dividende, impozite pe salarii, redevenţe şi alte taxe. Numai ca sa nu uitam ca RMGC-ul asta inseamna 25% prticipatia statului. Stat care isi pastreaza aceasta participatie de un sfert din capital pe toata perioada exploatarii. Astfel, s-a estimat un venit total de 5 miliarde de dolari. Iar ca beneficii totale de pe urma exploatarii se estimeaza un beneficiu total al statului roman de peste 70% din totalul beneficiilor exploatarii.

5. Rmgc garanteaza conservarea patrimoniului, restaurarea acestuia si introducerea lui in circuitul turistic si cultural international. Se vor distruge 2 biserici si 6 cimitire care vor fi recontruite de rmgc cu suportarea tuturor costurilor inclusiv cele legate de traditii.

6. Lacul de depozitare va fi amplasat in acel loc pentru ca exista in subsol un strat de argila care este impemeabila pentru metalele grele si substantele toxice. Asadar, nu se poate specula pe baza unei infestari a panzei freatice. Cianura se va folosi in procesul de lesiere intr-un mediu controlat, in uzina de procesare. In lacul de depozitare va ajunge o cantitate infima de concentratie de cianura pentru ca aceasta va fi neutrlizata si, expusa la razele soarelui si la aer, cinura, care este biodegradabila, isi va micsora si mai mult concentratia. Cat despre baraj, care va fi construit din piatra, este proiectat sa reziste in cele mai vitrege conditii. In timp ce garantiile astea se bazeaza pe studii, ipoteza ruperii lui nu e sustinuta de absolut niciun fundament real. Chiar si tu spui ca barajul va ceda. De unde stii?

7. Proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 800 de locuri de munca directe în timpul exploatarii şi 3.600 de locuri de munca, in total, pe perioada operarii. Din nou, nu exista nici un fundament. Cat despre cinurile care vor distruge turismul, agricultura si zootehnia, am vorbit deja mai sus.

11. Rmgc nu plateste 150 de milioane de dolari pentru ecologizarea care va ramane pe capul statului. Aia 150 de milioane sunt garantiaANUALA care se recalculeaza in fiecare faza a proiectului. Aceasta suma se va accesa doar in cazul in care chiar se ajunge in situatia apocaliptica creionata de cei care sunt impotriva proiectului.

In concluzie, consider ca ai dreptate, ne priveste pe toti. Dar pe mine unul nu ma convinge genul asta de manipulare sa ies in strada si sa injur un investitor degeba.

Ce ai pus acolo este citare din ce zice RMGC. Faza este ca cifrele is ok in cea mai mare parte, dar omiti metalele rare, locurile de munca piierdute si faptul ca nimeni nu garanteaza ca barajul isi va face treaba.

Si rosia e numai o parte din planurile RMGC pentru Romania. Vezi isotircul RMGC prin Gabriel Resources si in alte tari. Ce te face sa crezi ca va fi altfel aici?

Nimic.

Toata manipularea si sprijinul fatis al politicienilor unui proiect care are lacune ar trebui sa iti dea de gandit. Ca dau niste bani e ok, dar e nimic fata de cat ar trebui sa dea.

De ce s-a vorbit de desecretizarea documenteleor anult acesta? Ce au avut de ascuns? Sa imi zici ca totul a fost public este partial gresit.

La fel, s-a stabilit ca proiectul de lege are lacune cu kilul. Tot preferi sa le dai lor dreptate cand vezi ca politicienii sunt gata sa faca o lege mizerabila pentru a-i sustine? Sa zicem ca ai dreptate n punctele tale, dar faptul ca is gata sa faca un proiect de lege care are cel putin 20 de puncte ilegale/anticonstitutionale ar trebui sa iti dea de gandit.

Stii ca e multa mizerie in cazul RMGC.

Ma, asa cum ti-am mai spus, si cum am scris si eu pe blog, nu am nimic impotriva protestatarilor sau a militantilor. Tot ce am vrut sa arat este ca la orice argument exista si contraargument. Iar pe mine singurul lucru care ma supara, ca intotdeauna, este atitudinea unora care mai au putin si imi spun ca n-am dreptul la propria opinie. Asadar, in mare parte, comentariul meu nu era neaparat pentru tine care ti-ai format o opinie (corecta sau nu e irelevant si relativ) ci mai degraba pentru imbecilii care au senzatia ca daca nu te intereseaza cauza lor ori ai o opinie diferita ar trebui sa fii biciuit in piata publica.

Dap, exista mereu mai multe parti in discutie. Faza este ca unii oameni se uita la litera, si dau crezare documentelor (exceptand proiectul de lege vadit anti-orice), dar nu se uita la spiritul si contextul acelei litere.

Nu zic de tine, dar sunt destui care ar lua de bun orice document publicat de astia. Treaba este ca se intampla o mizerie mare acolo si e ca o buba care abia asteapta sa erupa. E usor sa fii atras in capcana sentimentelor si sda sari la gatul celor ce nu vor sa se ralieze cauzei.