Categorii
Arhiva Optimism Personal

Scopul Nu scuză mijloacele

Am văzut o atitudine cel puțin interesantă în ultima perioadă: dacă cineva este împotriva RMGC, cum sunt și eu, atunci nu contează că este ipocrit ori că minte pur și simplu. Ori că se folosesc slogane aiurea, gen Jos Capitalismul. Important să fie împotrivă și, în rest, toate îs bune și frumoase.

Numai că nu este așa.

Dacă vrei ca mișcarea anti-RMGC să ia amploare și să fie ținută minte ca o adevărată revoluție, ori ca un protest demn de cele internaționale, atunci este clar că trebuie să pui niște linii de demarcație pe undeva. Aici pornește totul din atitudine și este o problemă spinoasă care are două părți: nu te asociezi cu dracul ca să treci puntea și nu accepți să te reprezinte cineva care nu ar face cinste Mișcării.

1. Nu te faci frate cu dracul

Aici e vorba de asocierea protestelor anti-RMGC cu alte grupări gen: comuniști , neo-naziști, grupuri cu agende politice, asociații care vor să se folosească de proteste pentru a-și face cunoscut punctul de vedere. Puterea protestelor stă tocmai în focusul lor, adică în ideea centrală care i-a mobilizat pe cei mulți: lupta împotriva corupției și a distrugerii, în general, și împotriva RMGC și a politicienilor, în particular.

Chiar dacă alte grupări ar avea ceva forță, acestea trebuie trimise să protesteze unde vor ele, dar nu în același loc cu protestele anti-RMGC. Dacă observi pe cineva că vine cu sloganuri aiurea ori că promovează agende politice, este bine să îl iei la bătaie și să îl dai afară din grup.

Dacă te faci frate cu dracul și zici că te folosești de acele grupuri, vei descoperi că tu ești cel folosit și apoi aruncat la gunoi.

2. Doar pentru că cineva spune că este de acord cu ideile noastre, nu însemnaă că îi putem trece cu vederea mizeriile

Luăm exemplul Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române, care este împotriva exploatărilor de la Roșia Montană în formatul actual, dar nu a avut nici un bai ca să modifice perimetrul pentru zona de protecţie a rezervaţiei pentru a face loc unui blog de locuințe.

Sau luăm și exemplul unui fluturaș care este propagat pe net cu craterul de diametrul de 8 km care se vede de pe Lună. Da, s-ar vedea dacă ai avea telescop.

Nu este nevoie să mințim, să propagăm informații false și să susținem oameni care nu au ținută morală/etică.

Avem destule motive cu care să venim în față:
– lege particulară numai pentru o anumită firmă
– firma respectivă poate desproprietări cum vrea la Roșia Montană
– aurul și argintul sunt mizilic pe lângă metalele rare de acolo, metale ce costă undeva pe la 478 de miliarde de dolari
– poluarea ce se va face acolo (plus că nu există nici o garanție că se va face ecologizare, date fiind exemplele anterioare în care Gold Corp/Gabriel Resources a folosit cianurarea în alte țări și a lăsat dezastru )
– situri arheologice aruncate la gunoi fără drept de apel
– locuri de muncă puține și nici un semn de dezvoltare după cei 17 – 20 de ani de exploatări
și alte destule motive.

Nu este nevoie de inventat cifre, fapte sau evenimente. Sunt dovezi destule care să ne arate că politicienii și-au luat partea și că nu le pasă deloc de mizeria ce o fac.

Ceea ce se cere sau trebuie să se ceară este trimiterea la închisoare a tuturor celor implicați în jaful generat de RMGC, politicieni sau angajați ai firmei.

Sfat: dacă cineva nu susține deschis protestele sau este chiar împotrivă, nu trebuie considerat dușman

E simplu: dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră. Sau alta și mai tare: numai cei ce ies în stradă susțin această mișcare, restul sunt degeaba.

Să fim înțeleși cu un lucru: un om nu se pronunță deschis pentru Cauză din varii motive. Nu e nevoie ca tu să îl blamezi pentru asta. Ce poți face este să îi explici DE CE TU susții cauza și să îi arăți alte argumente decât „bă, ești prost”, „ești vândut” sau „trădător”.

E nevoie de răbdare să explici. În definitiv, orice ai face tot vor fi oameni care nu se vor mișca, dar dacă ai atitudine respingătoare tot ce vei face va fi să îl determini pe acel om să fie împotriva cauzei tale, nu pentru că îi susține pe „dușmani”, ci pentru că tu ai fost un idiot ordinar.

Apoi, cei care sunt împotriva protestelor nu trebuie considerați dușmani. Eventual noi recruți. Sunt amici, rude, cunoscuți care sunt împotriva protestelor pentru că nu știu ce și de ce se face. Ori pentru că protestanții nu ai știut să se facă înțeleși.

Legat de partea că numai cei care ies în stradă contează, aici sunt multe de zis, dar mă rezum la a zice asta: nu putem fi toți președinți în țară, pe cum nu putem fi toți fermieri.

Mulți nu înțeleg faptul că tu poți susține o mișcare în multe alte moduri în afară de prezența de stradă: dai bani pentru echipamente, vorbești cu rude să cazezi membrii mișcării dintr-o parte în alta, scrii pe bloguri (cum fac eu și și megr la unele ieșiri de protest, nu mereu) și faci ceva ordine în marea de date, dai telefoane pentru autorizații, scrii slogane, desenezi, plătești reclame pe internet și orice altceva care ar putea ajuta la promovarea cauzei.

Dacă tot zici că sunt proști oamenii care ajută în alte moduri, dar nu au ieșit în stradă, recitește fraza de mai sus.

Românii și-au făcut vocea auzită, dar e numai începutul

Mi-a zis un amic că sunt naiv și că nu se va face nimic. Dat fiind că protestele țin deja de 10 zile iar manifestanții au spus clar că nu cred nimic din ce zic politicienii, văd că avem premiza unor schimbări majore în gândirea oamenilor și în ceea ce cer atunci când fac manifestații. Se trece de la cererea demisiilor la cercetarea penală a celor implicați. E un pas important.

Ca protestele să fie și mai puternice, ele trebuie să fie mai multe, mai mari și să țină mai mult. Felicitări tututor celor implicați și să ținem minte: scopul nu scuză mijloacele.

6 răspunsuri la “Scopul Nu scuză mijloacele”

No. Sa citeasca si sa vina mai multi 😀

Asta inseamna ca mai mai avem sanse sa bem o bere impreuna chiar daca ma doare in cot de cianura de la Rosia?

Dap. Fiecare are dreptul la o parere a sa 😀

[…] Că tot s-a dat un proiect de lege mezaribil, deja, să vedem mai jos care sunt pașii. 54. Scopul NU scuză mijloacele: ce atitudine să avem față de cei care nu sunt de acord cu noi 55. O alternativă la cianurare? 56. Bloomberg: Gabriel Resources amenință România că va cere […]