Categorii
Arhiva Blogging

„Bloggeri cu 2 unici”, via Simona Tache

Mi s-a părut interesantă și puțin deplasată ieșirea Simonei săptămâna trecută, când se plângea pe Facebook (PDF) că bloggerii cu „2 unici” sunt chemați la campanii pe care scrie „înșelătorie” și din care bloggerii și firmele participante pierd, iar organizatorii fac muntele de bani aiurea.

Discuția, lungă de altfel, mi-a arătat că Simona nu se informase din timp legat de ceea ce poți obține prin concursuri-campanie pe net și cum bloggerii și companiile pot avea de câștigat de pe urma unei asemenea colaborări.

Pentru Simona contează mai mult numărul de unici și nimic dincolo de această măsuratoare. Dacă vrei să faci reclamă undeva, atunci să faci la cineva care are mulți unici. Așa zici tu?

Dinamica internetului (și e vorba, în mare parte, de Google), îți cere să ai linkuri de calitate. Nu multe, dar linkuri bune și nu e mereu obligatoriu ca acele linkuri să vină de la bloggeri care au 2-3000 de unici pe zi. Discuția e mai largă iar linkurile au doar o parte din importanță, dar să lăsăm subiectul în acest punct.

Context în care, așa cum a observat la final și Simona, bloggerii mici, numiți aproape peiorativ „cu 2 unici”, sunt în vizorul campaniilor de pe net și chiar pot câștiga bani din advertoriale. Da. Google era is a bitch și toți cumpără linkuri într-o formă sau alta, chiar de la bloggerii mici. Să trecem peste asta.

Voiam să mă leg de subiectul bloggerilor cu 2 unici, care, de cele mai multe ori, au între 50 – 100 pe zi, cel puțin. E un prag anume pe care îl ating bloggerii care scriu cel puțin o dată pe săptămână.

Ei bine, acei bloggeri, mici, amărâți, care nu ar trebui luați înseamă pentru reclame, au un rost în tot internetul acesta. Nu se învârte totul în jurul banilor și a unicilor.

Ajungem la partea în care trebuie să ne întoarcem la esența blogului, esență pe care o uită mulți: comunicarea.

Acei bloggeri mici, atunci când scriu frumos și povestesc despre pasiunea lor, pot ajuta cititorii lor. Dacă ceea ce ai scris azi a ajutat cel puțin un om, atunci blogul și-a făcut menirea. Numărul mare de unici și banii trebuie considerate lucruri secundare, când faci un lucru cu drag.

Da. Când scrii des, bine, ai o părere bine argumentată și un stil care iese în evidență, atunci atingi mai mulți oameni și este de preferat ca audiența să crească tot mai mult. Orice lucru bun, de care te îngrijești zilnic, crește în mod obligatoriu.

Nu toți bloggerii scriu pentru faimă iar cei mai mulți scriu când și cum vor. Sunt liberi să facă ce vor.

Cât despre participarea lor (a bloggerilor mici) la concursuri, trebuie să știe de la început la ce se înhamă, ca să nu aibă alte așteptări. Nu toți pot fi câștigători. Sunt bloggeri care se așteptau să ia premii mari, cum a fost și la concursul Reeija, dar alții au scris mai bine și le-am dat lor premiul. Faptul că tu crezi că meriți un premiu nu te califică pentru acel premiu.

Faptul că ești un blogger mic nu ar trebui să te blocheze în nici un fel. Fă ceea ce îți place, scrie despre ce îți place și caută să ajuți, prin articolele tale, pe cât mai mulți. Dacă este un domeniu în care te pricepi bine sau foarte bine, internetul abia așteaptă să te vadă la lucru.

Nu se știe niciodată când unul din acei 2 unici ai tăi îți va da o bere/cafea pentru că ai reușit să îl ajuți într-o problemă ce o avea. Prefer un blog mic folosit pe post de instrument prin care să ajute în locul unui blog mare menit să facă spectacol.

24 de răspunsuri la “„Bloggeri cu 2 unici”, via Simona Tache”

Dar caile blogului sunt o necunoscuta…sunt oameni care scriu si pentru ei, nu doar pentru altii. Fireste acum o sa fie adusa in discutie, de ce publica chestiile pe care le scriu si nu le tin doar pentru ei…fiindca asa simt ei!

Fiecare percepe bloggingul diferit, fiecare are un rol stabilit, am inceput sa ma detasez bine de tot de jocurile de culise fiindca fiecare are dreptate in felul sau…nu detine nimeni adevarul absolut, cum fiecare are dreptul la opinie!

Intr-o alta conjunctura probabil si Simona Tache a plecat tot de la cei „2 unici”, ca ma gandesc ca n-ai cum alfel, „intai trebuie sa faci un pas, pentru a ajunge in China”. Zic totusi sa nu uite de unde a plecat!

Controversele sunt bune, pentru ca prezinta doua puncte de vedere diferite. De obicei adevarul este la mijloc sau, mai corect zis, este egal cu cele doua pareri luate la un loc.

De aceea nu ma feresc sa scriu despre ceva sau cineva cu care am avut puncte divergente.

E firesc, foamea e mare, oamenii sunt agitați, și în general nu-i interesant să plângi de pe cum își cheltuie alții banii.

Tin sa cred ca Simona a fost bine intentionata, dar nu a avut toate detaliile la un loc. Ce m-a enervat in toata treaba este ca nu s-a informat cum trebuie inainte de a pune statusul si ca a folosit termenul bloggeri cu 2 unici in modul in care l-a folosit. In rest, liber la contre.

Si eu tot superblogger sunt. Fiecare in patratica lui poate face multe lucruri. 😀

Manuel, e o vorba pe la tara – „fiecare pasare pe pielea ei piere”. In calitate de blogger am avut de’a face cu fel si fel de persoane. De la unii am avut ce invata. Altii mi-au intins o mana de ajutor la nevoie. Sunt si persoane care m-au dezamagit (au pus banii inaintea obrazului). Pana la urma, am invatat si eu ca timpul alocat purtarii de grija unora care arunca cu pietre este un timp pierdut. Da-le pace. Mai devreme sau mai tarziu, vor intelege si ei ca singurii vinovati pentru situatia in care se afla sunt chiar ei. Perioada in care mergea cu cioara vopsita a apus. Perioada in care jocurile de culise erau mai importante decat rapoartele celor de la contabilitate se apropie de sfarsit.

Ei, e drept ca tot pe-a ei a tinut-o. Nu a vrut sa inteleaga rostul concursurilor si radea putind e SEO, ca doar n-are importanta 😀

Da’ tu de ce te agiti? Simona vine cu un capital din jurnalism, n-a avut probabil niciodata un „blog cu 2 unici” si nici nu va avea indiferent ca cititorii intra pentru ca o apreciaza sau pentru a-i specula orice scapare. Ma va interesa parerea Simonei referitor la asta cand isi va alege un pseudonim si va munci pana la nivelul la care este acum cu blogul fara ca nimeni sa stie cine scrie. Abia atunci voi considera ca are autoritatea sa aprecieze sau sa critice „blogurile cu 2 unici”.

Ma, are background si de acolo a prins o masa minima, dar nu a ajuns cunoscuta drept jurnalist degeaba. Zic ca ar fi ajuns destul de sus chiar daca nu o stia nimeni din offline 😀 Tine si de modul in care scrii si ea scrie bine.

Nici n-am zis ca nu scrie bine sau ca n-ar avea autoritatea pe care o are.

Eu nu stiu cine este Simona si nici nu ma intereseaza. Si nici nu ma simt amarat, cum ai scris tu mai sus. O fi nasol de mine?

Aoleo, daca nu te simti amarat, trebuie sa facem ceva: mai taie din unicii tai!

Ma faci sa scriu mult si stii ca nu-mi place. Am vazut discutiile de pe Facebook. Parerea mea? Fiecare cu dreptatea lui. SuperBlog este, hai sa zicem, un loc unde toata lumea urmareste ceva. Tu o stii foarte bine pentru ca ai avut aproape toate functiile, ca sa le zic asa: de la participant la sponsor, din cate stiu eu, mai putin pe cea de organizator. Unii, ca de exemplu sponsorii, organizatorii, partenerii media, precum si cativa bloggeri, castiga cate ceva, altii, poate doar experienta si eventual ceva amici on si offline. Participarea ca si blogger este la liber, vrei, te bagi, nu vrei, nu te bagi. Ca si castigator al editiei de anul trecut, din postura de blogger, eu, si am mai spus-o, daca nu aveam sanse de a ma clasa printre primii, abandonam dupa primele etape. Apropo de Simona, sunt convins ca unii dintre participanti, sunt mai capabili decat ea, chiar daca deocamdata (!) au doar doi unici pe zi si uite, as avea o propunere: Simona, dovedeste-ne ce poti tu care ai cati unici ai, si nu da cu piciorul ofertei de a castiga marele premiu participand la editia urmatoare.

Daca ar participa, ar avea de furca. Sunt cel putin 2-3 bloggeri participanti care lasa concurenta in umbra de la primele fraze. 😀

Discutiile despre concurenta sunt inutile in lipsa unor criterii clare de departajare.

Tudor, cand vine vorba de creativitate, totul poate fi interpretabil. Vino cu ceva nou, sparge tiparele, smulge-i sponsorului (pe langa seo!) un sentiment (bine ar fi sa-l faci sa zambeasca) si probabil, esti, daca nu departajat, un pic favorizat. 🙂 Si sunt convins ca stii mai mult decat mine. Eu unul daca as fi pus sa aleg (de exemplu si nimic mai mult) intre BlogalInitiative si SuperBlog… Noroc ca nu sunt pus! 🙂

Bine, la Superblog depinzi de jurii si aici e putin relativa treaba. Eu am observat ce le-a placut in alte editii, am urmarit comentariile si am creat articole care sa ii prinda pe sponsori in pozitia sa imi dea note mari.

Si eu tot doi unici am, unu e Obama si celalalt e atat de important ca nu pot nici macar sa ii dau numele. In functie de ce scriu pe blog pot pica burse sau incepe razboaie. Trebuie sa fiu atent cu cei doi 🙂

:)) Tu si Dorin> aveti cate doi unici titanici. Nu conteaza cati, atat cat ei sunt baza comunitatii din jurul blogului tau 😀