Categorii
Arhiva Blogging Personal

Blogger outreach: așa NU!

De vreme ce toată bloggerimea din România știe engleză și își face veacul adesea pe publicații străine, adică citește publicații de „dincolo”, din Vest sau SUA, mă aștept să se știe ce este „”blogger outreach”. Blogger outreach este, simplu zis, contactarea bloggerilor de către advertiseri, firme de PR sau oricine altceva în vederea unei viitoare colaborări.

Azi am primit un email simpatic:
blogger-outreach-brasov-romania

Am să fiu scurt, pentru că de multe ori este de-a dreptul enervant să discuți mult despre un subiect și să pierzi ore întregi când totul se poate rezuma în cuvinte puține și direct la obiect. Cel puțin așa suntem noi, bloggerii brașoveni.

De ce am pus emailul de mai sus în spam și nu am răspuns? Pentru că:

  1. nu mi s-a adresat: nu sunt președintele României, dar nici sclavul vreunui advertiser. Ai nevoie de mine pentru că te pot ajuta cu un link, caută să mă tratezi ca pe un om, nu ca pe un lucru;
  2. sunt băgat la grămadă: strâns legat de punctul anterior, atunci când trimiți mail în grup și nici măcar nu ne știm, chiar nu mă interesează ce vrei să faci;
  3. nu mi se prezintă: a făcut asta la final, dar nu la început. Sunt cutare, de aici si vreau asta. E greu?
  4. dă ordine de parcă ar fi în curtea sa: tu ai banii, am înțeles. Poți să rămâi liniștit cu banii tăi, dacă vii și îmi arunci în față condițiile și nu lași loc de dialog, de negociere;
  5. nu verifică despre ce nișă scriu bloggerii: s-ar putea să nu mă intereseze să scriu de mașini de spălat. Te-ai gândit?
  6. are nevoie și îl interesează: prima oară întreabă dacă am timp, chef și dacă sunt de acord să te promovez. Nu e ok să vii cu ce vrei tu de la mine, fără să mă întrebi ce fac eu. Am 100 de unici mari și lați, dar tot cer un ban pentru munca mea pentru că mă asociez cu tine când îți fac reclamă, fac verificările mele, dau telefoane și emailuri. Pierd timp și energie până să scriu articolul respectiv.
  7. scrie emailul anapoda: oarece greșeli ici-colo se acceptă, nu? Nu prea. Sunt mai îngăduitor de fel, dar pentru motivele de mai sus am preferat să arunc emailul în spam.

Când contactez bloggeri pentru diferite proiecte, reclame, campanii, concursuri etc am grijă să mă adresez pe nume și cui trebuie. Un minim de bun simț este apreciat întotdeauna.

Așadar, dacă nu asculți de câteva sfaturi de bun simț, nu ai cum să te bucuri că „You will get lucky”. Cu dedicație:

7 răspunsuri la “Blogger outreach: așa NU!”

Hai, ma, nu fi rau! Omul ti-a dat si cateva indicatii pretioase referitoare la continut, taguri si indexare Google. Ai invatat cate ceva…

Da. Am si peirdut timp citind email-ul si scriind articolul de fata 😀

Mi-ai adus aminte de o discutie de prin primavara – un anume X dintr-o anumita agentie Y a ramas uimit ca vreau sa discut mai intai despre domeniul de activitate a clientului final si apoi despre valoarea contractului. Sper sa fi inteles ca mai exista si persoane pentru care banii nu reprezinta totul pe lumea asta.

:)) Cum?! Adica nu accepti orice reclama, asa, din prima? Nu s-a auzit asa ceva!