Categorii
Arhiva Locuri pe net

Despre o viață pur vegetariană

Eftimie a scris azi despre miturile vegetarienilor și m-a distrat faptul că se aduc motive care mai de care mai mistice ca să convingă oamenii să mănânce numai verdețuri. Nu este rău să vrei și să poți mânca numai verdețuri, dar nu băga aceleași idei în cap tuturora. Și, mai ales, nu pentru motivele pe care le precizează Eftimie acolo.

La fel și la vegetarieni. De ce e greu să recunoști că ți-e milă sau scârbă să mânânci animale? Dacă mânânci un animal mort, nu discutăm aici de cadavre, pentru că nu îi dai voie să putrezească. Sooo…

Există multe motive pentru care verdeața este bună și sunt înnebunit după salatele de vară. Pot sta mult timp fără pic de carne, dar de aici și până la a-mi băga pe gât că a mânca carne este rău, periculos sau imoral (ne-etic pe alocuri) mi se pare o exagerare cruntă.

Vrei și te acceptă corpul tău să rozi morcovi mereu? Perfect, nu am nimic împotrivă, dar nu veni cu o tonă de motive pentru care eu nu am voie să ronțăi o coadă de purcel sau să-mi înfig colții într-o pulpă de taur. Sunt cazuri destule în care carnea este utilă și chiar recomandată oamenilor, nu mai zic copiilor, cărora este indicat să le dai carne, altfel riscă să nu aibă o dezvoltare normală.

Hai să recunoaștem ceea ce suntem: cei mai mulți dintre noi suntem mâncători de carne și nu exagerăm. Câte puțin azi, câte puțin în alte zile. Abuzul de orice parte, vegan sau nu, este de condamnat.

Respect veganii care zic: „bă, nu mânânc carne pentru că mi-e milă de animale sau simt că mi se face rău ori așa cred eu că trebuie să fac”. Și se opresc acolo. Vrei vegan? Fii. Vrei carne? Ia, mamă, o halcă de aici. Atât timp cât este cu moderație, nu am ce zice.

După mișcarea anti-vaccin și ultra-vegani de pe la noi știu ce urmează: mega-purii-anti-bacterii, adică cei care vor să facă un corp uman pur și să scape de toate bacteriile din corpul uman pe motiv că sunt rele.

Ei bine, acești puri vor aduce mari câștiguri serviciilor funerare, pentru că 100 de mii de miliarde de microorganisme din corpul nostru (vezi VIDEO + microbiomul) sunt musafiri care ne ajută zi de zi. Corpul nostru nu este corpul nostru 1o0%, pentru că noi avem doar 10 mii de miliarde de celule, de 10 ori mai puține decât microorganisme. Totuși, dacă ne uităm la masa totală a microbiomului, totalitatea microorganismelor din noi, acesta este de 1-3 % din masa corpului nostru. Să apreciem ce avem și să acceptăm ceea ce suntem. Salutări musafirilor noștri 😀

15 răspunsuri la “Despre o viață pur vegetariană”

Vegan nu este echivalentul lui „nu consum carne” 🙂
Motivele pe care le-a disecat Ovidiu la el pe blog sunt unele tampite rau. Pe principiul de toleranta/ toti suntem diferiti/ etc. cred ca nu merita consumatul de energie pentru a gasi contra-argumente.
Mai toti vegetarienii pe care eu ii cunosc au optat pentru asta pentru ca iubesc animalele si nu vor sa le manance; urmeaza argumentele cu cresterea intensiva a animalelor prin ferme, chinuirea lor pt ca noi sa avem ce manca etc. Atata vreme cat respectiva persoana se simte bine in pielea ei mancand ce ii trebuie si ii place, e ok. Mai trist este atunci cand se chinuie sa fie vegetarian (aici cred ca intra si toti ortodoxii care „postesc” chinuiti, desi corpul si mintea lor le zic altceva).
Din fericire momentan traim intr-o societate in care fiecare are optiunea propriilor decizii. Cred ca ar fi mai interesant de dezbatut despre ce mancam in ziua de azi, cat de naturala si eco este mancarea, de ce nu suntem capabili sa consumam doar cat ne este necesar, despre dezvoltare durabila etc. 🙂

Da, discutiile despre o masa buna, eventual gatita acasa, sunt mereu un loc de impacare. Am slabit mancand mancare gatita (putin spre deloc fast-food) si nemancand dups 8 seara, deci da, mancarea eco, ori cea de la bunica de la tara este rupta din rai 😀

Cum am zis, sunt de acord cu oamenii care cred ca asa e bine si chiar le face bine. Unii vor sa creada ca a fi vegetarian e bine si isi risca sanatatatea. Ar trebui consultat un doctor sau nutritionist din cand in cand 😀

Eu am un argument care le inchide gura imediat celor care imi spun ca nu e bine sa mananc carne. Le expic ca daca ar veni sfarsitul lumii si nu as avea ce manca l-as manca pe el (sau carne de om) fara nici un fel problema.

Din cate stiu (nu-s foarte informat) ai nevoie de proteine care se afla in carne, mai ales daca utilizezi intens creierul si se consuma mai rapid. S-ar putea sa spun tampenii ca nu m-am informat foarte exact.

Proteine se gasesc si in fasole, soia sau alte plante. Nu neaparat despre ele e vorba. Sunt vitamine pe care le gasesti doar in carne iar proteinele din carne sunt de preferat celor vegetale.

Nu e rau samananci si verdeturi, dar este bine sa ai o masa echilibrata, o combinatie dintre verde si animal.

Cred ca vegan inseamna sa mananci legume, fructe, verdeturi in stare naturala, fara fierbere si sa fie gatite.
Oricum, cred ca e bine diversificarea felurilor de mancare. Desi cred ca pestele e mult mai bun decat maniferele si pasarile pe care le crestem in mod intensiv.

Da, vegan e partea de raw, dar nu mai schimb titlul. Stomacul uman nu este tocmai as la asimilarea oricarui tip de planta si mancarul ne fiert/neprajit are efectele sale benefice.

Ia salata de vara. E perfecta fara sa o fierbi. Ideea sa nu se faca abuz de asta. Omul se poate ingrasa si din verdeturi/fructe.

Daca organismul uman era proiectat pe vegetale avea dentitia si stomacul adaptate pentru rumegat si nu pentru mestecat carne.

Da, este si asta un argument numai bun. Omul meste creat sa pape si nitel fleica. O coada de iepure pe alocuri ori un ficatel de ceva. 😀

Daca eram conceputi pentru a manca doar iarba, zic eu ca se intampla de cand lumea si pamantul, insa cata vreme carnea are rolul ei pentru sanatatea intregului organism, nu vad de ce trebuie sa dau o gaina pe un morcov. Si apoi, nu era vorba despre echilibrul din organism? Nu trebuie sa avem de toate intr-o cantitate rezonabila?

Cine doreste sa fie vegetarian sa o faca, dar pentru motivele corecte si sa nu se considere superior celorlalti. Atat cat e cu moderatie verdeturile si carnea fac mancare buna.

Până la urmă este alegerea fiecăruia, însă eu sunt convinsă de faptul că o alimentație bazată pe fructe, legume, lactate si ouă ne poate mentine sănătoși pentru o perioadă mult mai mare de timp. Nici vegetarienii nu sunt foarte sanatosi pentru ca mananca foarte mult mancare gatita. Din ceea ce am observat, cele mai mari beneficii le au cei care consuma mancarea fara foc, deoarece corpul primeste axact ceea ce are nevoie, exact ceea ce a fost lasat pentru el.

Momentan consum de toate, însă în mintea mea există dorinta de a mă baza cât mai mult pe crudități. Îmi lipsește însă startul, acela este cel mai greu. Și ceea ce este deranjant într-un fel, dacă nu mănânci carne, cei din jur fac orice pot ca să te facă să mănânci din nou carne sau ceea ce mănâncă ei, nu vor să înțeleagă că este o alegere.

Nu e ok nici reversul: adica, daca nu vrei sa manaci carne sa ma iau de viata ta. Fiecare face cum vrea si nu se baga peste celalalt. Raw este o idee interesanta si o aplica multi (vezi salatele). Mancand carne cruda sau altele cred ca e un experiment interesant de facut 😀

Da, aceia care se iau de ceilalți pentru orice , ei fac lucrurile fără un motiv prea bine întemeiat. În prezent sunt multe chestii la modă, pe care mulți le practică doar pentru a fi în centrul atenției. Cei care se cred superiori iarăsi sunt conduși de ego – cine sunt eu în fața celorlalți, dar e problema lor. Fiecare cu păsărelele lui cum s-ar spune, nu putem decât să ne vedem de viața noastră, pentru că e doar a noastră și atât.

Am încercat bucățele mici de carne crudă și e foarte interesantă, însă nu aș consuma-o prea des.

Moment in care mi-ai facut pofta de ciuperci. :))

E fain sa experimentezi si mancaruri ce se fac in alte tari sau culturi. As incerca ceva indian sau chinezesc. Mai intai sa incerc tot feleul de mancaruri romanesti 😀

Legat de oamenii care nu au ce face si se cred superiori, cred ca ar merge sa le zicem ca la moda este sa mananci salata de vara asezonata cu praf de uraniu.

Cred ca ar fi mai bine sa-i lasam in pace sa nu ne consumam energia cu ei. Anul acesta inca nu am mancat ciuperci, insa am mancat alte tipuri de bureti, luni vreau sa merg la padure sa vad ce pot aduna.

Acum la noi e sezonul cireselor, avem un cires in curte si e incarcat – de cateva zile mancam predominant cirese…Am mancat si mancaruri ce se fac in alte tari. Apropo de raw food, am mancat o data o ciorba facuta la rece, a fost super delicioasa, o experienta unica, am zis poate o sa incercam candva, sa se mai faca cateva din legumele din gradina. Cred ca era o reteta thailandeza. Sunt restaurante la noi cu specific…