Categorii
Arhiva Personal Prezentari

Se întâmplă în România: East European Comic Con

Cine a apucat să citescă ceva bloguri de dincolo sau a urmărit seriale precum The Big Bang Theory a auzit de Comic Con, eveniment care aduce la un loc fani ai benzilor desenate, ai jocurilor video și a celor care vor să confunde atât de mult cu personajele preferate din filme încât participă la concursuri de interpretare (cosplay).

Dacă citești Geeksaresexy, atunci îți dai seama că partea de cosplay este foarte apreciată pe la asemenea evenimente. Comic Con-ul românesc va avea loc în perioada 30 -31 martie 2013, la Palatul Naţional al Copiilor.

Dacă nu aș fi știut că avem în România bedefili, adică fani ai benzilor desenate, aș fi zis că un asemenea eveniment este o replică total nelalocul ei a evenimentelor de gen din SUA. Vrem, nu vrem, Vestul ne-a influențat foarte mult, dar organizarea unui asemenea eveniment este salutară.

Din descrierea evenimentului:

În cele două zile de Comic Con vizitatorii vor putea asista şi participa la diverse concursuri, proiecţii video, sesiuni speciale cu celebrităţi din lumea cinematografică şi cea a benzilor desenate, precum şi să-şi achiziţioneze produse specifice acestui gen de eveniment.

Și, atenție mare, va fi cosplay. Mă bate gândul să merg și să port costumul lui Dovahkin, personajul principal din Skyrim. Cum adică nu știi cine e Dovahkin?! Joacă puțin The Elder Scrolls V: Skyrim și vei vedea. Da, îmi plac jocurile video, cum era de așteptat.

Am văzut că tot felul de bloguri se bat să fie populare discutând chestii sociale sau politice, dar mai sunt destule oaze în blogosfera românească ce îți permit să respiri sau să simți că acel blogger face ceea ce trebuia să facă de la început: să aducă valoare, să îți facă o recomandare frumoasă, ba chiar să te educe.

Site/bloguri ca Cititor SF (citește și ce se va publica în 2013), Benzi Desenate Românești, Blog de cărți sau Muzeul Benzii Desenate îți arată că există și o parte a culturii românești care nu pare să fi fost promovată prea mult.

Nu am urmărit benzi desenate, decât în rare ocazii, dar manifestări în genul s-au propagat dinainte de anii ’90 și creează un cadru care validează Comic Con-ul românesc. Evenimentul se va desfășura în mai multe zone numite sugestiv: Japan Wing, Comics&More și Gaming Area. Clar că ultima îmi trezește iar interesul.

O inițiativă, susținută și de Comic Con, este Harap Alb Continuă, despre care au scris cuvinte frumoase cei de la Gen90. Harap Alb continuă este o revistă stil comic book cu desene asemănătoare celor de la Marvel, pline de culoare și expresive.

Revista își dorește să prezinte românilor povestea lui Harap Alb într-un mod inedit și să ne arate că avem pesonaje care corespund lui Icenam (Gerilă) sau Lungilă (Mr. Fantastic). Gen90 atrage atenția că americanii încă nu inventaseră personajele respective la vremea când Lungilă a apărut în cultura românească, prin 1877.

Sper că, citind articolul acesta, vor merge mai mulți oameni la Comic Con și vor începe să citească măcar unul dintre blogurile pomenite aici. Merită, toate!