Categorii
Arhiva Optimism Personal

8 lucruri pe care le-am învățat de când sunt pe Elance

La 18 luni și $2500 de la primul proiect pe Elance am ajuns să apreciez foarte mult oamenii liberi profesioniști (freelanceri) pentru dorința de a învăța, pentru energia pe care o au și pentru voința de care dau dovadă.

Freelancerii pornesc pe acest drum din dorința de a-și stabili propriul program și, probabil, să aibă mai mult timp pentru ei. Adevărul este că ei ajung să muncească și să învețe mai mult decât cei care au un job stabil și un salariu care le pică lunar în cont. E bine să citești niște mituri despre freelancing.

Ubergeekul Marius Balaban e cel care mi-a zis că Elance ar fi un bun început pentru cei fără job sau cu prea mult timp, cum eram prin mai 2011. După ce am trecut testele inițiale am început să fac biduri (licitații) pentru joburi. Dintr-un noroc chior, eram singurul între toți indienii la un job micuț iar cel care m-a ales pentru primul job mi-a zis că vroia să îmi dea o șansă. Norocul ți-l mai și faci!

Dacă te uiți bine 2500 de dolari în 18 luni face cam 140 de dolari/lună. Am lucrat sporadic, nu zilnic. Nu este mult, dar mi-au picat bine când nu aveam job și făceam mai mult pe lună decât media aceasta. Dacă a meritat? Da, pentru că am cunoscut puțin mediul de lucru, oamenii care se perindă pe acolo și că poți trăi binișor dacă vrei să înveți și să muncești bine.

Ce am învățat în tot acest timp?

1. Este un loc pentru oricine

Site-urile de joburi online cum sunt Elance, oDesk sau Freelancer au categorii de muncă pentru tot felul de oameni, de la graficieni la programatori. Dacă nu îți place să înveți, găsești lucruri cu repetiție mare, dar mai prost plătite.

Ai talent de scriitor și știi bine engleza? Ai o șansă pe Elance. Important este să ai răbdare în căutarea joburilor, să ai grijă în ce categorie te-ai înscris și cum cheltuiești acele Connects ( bănuții virtuali sau bilete de participare, aș putea zice). Cei care au cont free pe Elance au numai 10 connects pe lună. Dacă vrei să muncești ceva pe calculator, nu se poate să nu se găsească ceva și pentru tine.

2. Trebuie să fii foarte atent la cerințele proiectului

De cele mai multe ori merg pe proiecte la care sunt sigur că le pot duce la final fără să transpir. Uneori caut și joburi la care știu cam 80-90% ca să mă oblig să învăț. Cel mai bine înveți când te lovește nevoia și clientul îți tirmite mailuri că mai trebuie rezolvată și părticica aia mică căreia nu îi dai de cap toată noaptea. Așa înveți.

De cele mai multe ori descrierea proiectului e făcută în grabă, nu oferă nici cele mai mici detalii sau clientul chiar nu are idee ce zice (problemă de terminologie cum este, de exemplu, situația în care se referă la toate paginile din site ca „home pages”, etc). Nu ezita să ceri detalii. Nu este rușine să ceri detalii și apoi să te retragi când îți dai seama că el vrea să faci o aplicație pentru nu știu ce API iar tu intri cu teamă în CSS-ul din WordPress.

Când ceri informații fii cât mai specific și vei vedea că clientul apreciază faptul acesta. Este întotdeauna bine să se știe de ambele părți ce acțiuni cuprinde proiectul. Te va salva de bătăi de cap pe mai încolo.

Când discutați cerințele de proiect trebuie să specifici un timp de rezolvare care lasă loc și de evenimente neprevăzute, cum este căderea netului. Am pățit-o și a trebuit sa lucrez dintr-o cafenea, de pe laptop, pentru scurt timp.

3. Nu fă muncă gratuită

E dificil mai ales la început să prinzi un job. Dacă nu ai nici un job la activ, nici un rating și nu știi cum funcționează sistemul, ești înclinat să lași din preț numai să prinzi ceva. Să îți zic un lucru care nu e tocmai un secret: cu indienii nu te bați la preț. Oricât de ieftin ai cere tu, ei vor cere mai ieftin.

Cel mai bine este să faci o paralelă între ceea ce știi să faci, cât timp ți-ar lua și cam cât ai cere pe o oră de lucru în România. Nu acela va fi prețul, dar vei avea un punct de pornire. Trebuie să te gândești dacă merită pentru 50 de dolari să lucri o săptămână sau nu (eu nu aș lucra nici 1 zi pentru atât de puțin, dar ține de fiecare ce face).

Eu mi-am pus 15 dolari/oră, ca preț orientativ. E o cifră bunicică și, dacă ai lucra 6 ore pe zi, 20 de zile pe lună ar ieși un salariu numai bun de lăudat (1800 de dolari ori 5400 de lei, ceea ce nu prea vezi să se întâmple). La prețul acesta poți zice că prinzi câteva proiecte mai mici sau mai mari și poți ajunge la o sumă mai reală de vreo 300 – 400 de dolari la muncă de HTML/CSS și WordPress, fără să faci php, Jquery, pluginuri sau grafică/design.

Se poate. Nu lucra gratis. Ține cât de cât la preț.

4. Ai grijă la clienți

Ca în orice mediu de lucru ai șansa să dai de oameni corecți, dar și de profitori sau șarlatani care îți mânăncă timpul și nervii. Ai mare grijă la cerințele proiectului și stabilește clar cu clientul ce ai de făcut pentru banii respectivi, inclusiv timpul în care ai de livrat și timpul necesar feedbackului pe care clientul trebuie să îl dea muncii tale în diferite stadii ale proiectului.

Dacă nu ai grijă să stailești clar ce e de făcut te vei pomeni că cere să îi faci muncă în plus pentru care vei ajunge pe minus pentru că tu ai avut dedicat un timp anume și energie acelui proiect iar el îți dă socotelile peste cap.

Vei da de oameni corecți care îți răspund repede la emailuri, îți dau detaliile de care ai nevoie și plătesc odată cu finalizarea proiectului. Pe partea cealaltă vei de de oameni care răspund greu, foarte, forate greu. Dacă trec mai mult de 24 – 48 de ore sunt șanse să nu mai dai de el și munca ta rămâne în plop. Rar, dar se întâmplă.

Un lucru foarte important: dacă un client îți cere să intri în legătură directă cu el via Skype, email sau altceva și să faci muncă pentru el în afara Elance, ferește-te. M-am fript la un moment dat așa și am lucrat două săptămâni la un proeict pentru care nici cei 150 de dolari promiși (pentru 3 zile de muncă) nu i-am primit. Mereu nemulțumit, omul mai vroia și aia, și cealaltă și când îi aminteam că deja a cerut mai mult decât eram înțeleși îmi zicea că nu are încredere să îmi dea banii că alții l-au lăsat tot așa, baltă.

La un moment dat mi-am dat seama că nu mai am ce lucra cu individul ĂLA și am renunțat la proiect și la bani. Rămâi în sistemul Elance pentru că de obicei se folosește escrow, un fel de seif neutru în care clientul trebuie să pună banii la începerea proiectului.

Escrow îți permite să ceri arbitrare dacă omul nu vrea să îți dea banii după finalizarea proiectului. Arbitrarea va consta în analiza discuțiilor și a fișiereleor pe care le trimiți în cadrul comunicării cu clientul. Fii mereu cât mai explicit în ce detalii ceri și in descrierea a ceea ce ai făcut, inclusiv cu screen-shoturi. Nu știi când îți vor trebui. În urma arbitrării ai șansa de a primi o parte din bani sau toți banii pe munca ta.

De asemenea, odată ce sunt niște bani în escrow, dacă tu ai terminat proiectul, l-ai marcat complet și ai cerut să ți se dea fondurile iar clientul se face nevăzut (nu răspunde), în 30 de zile îți vei primi banii în mod automat. Știu, e aiurea, dar tot e mai bine decât să nu primești banii.

Când vezi că clientul începe să ceară lucruri la care nu v-ați înțeles de la început nu te sfii să îi zici că e în afara înțelegerii (agreementului sau terms of contract) și că trebuie să deschidă job nou pentru punctele noi. Așa te poate invita pentru lucrurile adiționale și iei un ban în plus.

Revenind la clienți, îmi aleg de obicei americani, canadieni, australieni sau europeni. Te orientezi și tu după țările care ar avea ceva mai mulți bani. Nu mă feresc să refuz clienți când sunt invitat dacă nu îmi place proiectul, nu mă pricep ori banii alocați sunt prea puțini.

5. Nu fii delăsător

Așa cum tu ai nevoie de acei bani, tot așa clienții au nevoie de munca ta. Cum nu îți pace să stai după alții, nici lor nu le place să stea după tine. Respectul, promptitudinea și eficiența îți vor aduce multe beneficii. Oamenii se uită la recenziile pe care le primești la munca online.

Dacă ai prea multe recenzii negative vei avea de suferit. Clienții cu care am lucrat au apreciat cel mai mult viteza de reacție. Sunt unii care au stat după indieni zile în șir și tu pici ca o mană cerească dacă pentru o schimbare minoră de CSS îți ia o oră să o rezolvi și să dai răspuns. Un asemenea client mulțumit mi-a dat niște dolari în plus pe motivul acesta.

Jobul online la Elance trebuie tratat exact ca orice job la care ai fi angajat în România. Cine a lucrat măcar câteva luni constant știe despre ce e vorba.

6. Ține copii de rezervă pentru TOT

Backup. Every.Mother.Fucking.Thing.

Nu lăsa nimic la voia întâmplării. Eu am un folder special pentru Elance unde fiecare proiect are folderul său, cu nume descriptiv și cu toate detaliile posibile: de la cerințele proiectului în format .pdf (folosesc BullZip PDf Printer să printez în .pdf), la date de acces, imagini, alte fișiere, fișiere din WordPress în variană originală și modificată, fișier .txt cu coduri specifice care m-au ajutat la terminarea proiectului.

În destule cazuri salvez și exportul XML dacă e ceva care ar putea afecta mai rău site-ul.

Vezi mai jos cum arată lista de foldere cu proiecte salvată pe hard:
elance-backup-proiecte-munca-online-job-internet-obisnuit-eu

Mai jos poți vedea cum arată un folder tipic pentru proiectele mele:

elance-backup-info-foldere-munca-online

Sunt situații în care clientul șterge totul sau se joacă aiurea în site și nu are backup făcut. În felul acesta îl poți salva oferindu-i back-up-ul tău. Dacă trebuie să le și implementezi din nou, te-ai făcut cu un nou proiect 😀

De obicei, după ce termin proiectul îi dau și arhiva cu tot ce am.

Bonus: este bine să ai un domeniu de test sau un subdomeniu pe care poți instala orice și pe care te poți juca. E mai sigur să îți pice site-ul de test decât site-ul live al clientului. Și, dacă tot suntem aici, cere acces de admin la WordPress și acces de FTP. Vei vedea că vei avea nevoie!

7. Majoritatea clienților care au multe proiecte caută pe cineva stabil

Sunt tot felul de agenții de dincolo de marketing, SEO, design, programare, în fine, de orice, care fac outsourcing foarte mult. Despre outsourcing și cum sunt văzuți freelancerii poți citi la Dojo. Indiferent de situație, sunt multe agenții care caută oameni cu care să colaboreze pe termen îndelungat.

După cum vezi în prima imagine, am avut destul de multe proiecte cu userul Emerson pentru că știa ce pot face și știa că se poate baza pe mine odată ce ne înțelegeam la proiect. Iar proiectele veneau pe bandă rulantă într-o vreme.

Tot Emerson a fost cel care mi-a propus să avem colaborare pe termen lung, fiind gata să îmi dea 600 de dolari pe lună pentru a lucra la proiectele ce le avea de dat. Asta se întâmpla prin octombrie 2011. Da, ai șansa să prinzi un salariu frumușel cu munca online dacă un client prinde încredere în tine și știe că tu îi ții spatele.

Dacă te întrebi, eu am refuzat oferta pentru că am prins un job la aproape 500 de euro în mână la SpringMerchant, loc unde am contract de muncă și pot evolua în posturi ceva mai solicitante decât suportul tehnic pentru magazine online. Și da, am ca șef un alt ubergeek pe nume Emilian.

8. Cea mai bună răzbunare este un proiect finalizat

Am avut vreo două situații în care proiectul era gata, dar oamenii se făcuseră nevăzuți. Când ai muncit pentru cineva și ți-a cam mâncat nervi proiectul ultimul lucru pe care vrei să îl auzi este că clientul a dispărut și că va trebui să stai 30 de zile să îți vină banii din escrow.

Primul gând care îți vine în cap este să ștergi tot ce ai făcut. Nu o fă. În orice situație, munca ta trebuie să râmână neatinsă. Va fi de ajutor la arbitrare și la expirarea celor 30 de zile. Plus că tu vei fi cu obrazul nepătat. Te știi împăcat că tu ai făcut partea ta și mergi mai departe.

În ambele situații în care îmi venea să șterg ce am făcut am preferat să aștept. Și bine am făcut, pentru că oamenii au venit mai târziu și tot mi-am luat banii. Că nu voi mai lucra cu ei, e o treabă, dar ce se întâmpla dacă ștergeam tot și ei veneau să vadă cum a ajuns proiectul? Ne cam certam.

Mici concluzii

Sunt multe de zis de freelancing, dar eu nu sunt unul. Uneori mai fac câte un proiect să acopăr găurile pe care le mai fac. În schimb, pentru cine are determinarea necesară Elance poate oferi un loc de muncă online destul de bine plătit.

Cu cât înveți mai mult și devii mai experimentat, cu atât te poți implica mai mult în proiecte complexe care aduc bani sănătoși. Faci muncă de acasă, nu dai bani de masă în oraș sau de drum până la muncă și poți lua mai mult decât 90% dintre români. Ce zici de asta?

60 de răspunsuri la “8 lucruri pe care le-am învățat de când sunt pe Elance”

De obicei nu comentez pe bloguri dar pot zice ca intr-adevar ai acoperit cam tot ceea ce e de stiut despre Elance. Punctul 3 – cel mai important : decat sa lucrezi degeaba mai bine stai degeaba ( de la tatal meu citire ) 😀
Bun sau rau ( la Elance ma refer ) e un excelent punct de pornire pentru „a-ti face mana” in web design …

Da, eu am ramas inca pe Elance pentru ca mai am destul de rar proiecte, asa ca nu ma va forta sa merg pe Freelancer, unde se cere sa fii ceva mai bun, dar si banii sunt mai multi.

Elance va fi pentru multi un loc de munca online numai bun, o armata, ca sa ii zic asa. 😀

Bineinteles, ca urmatorul nivel ar fi sa iti faci propria ta firma odata ce ai invatat cum merg treburile, dar iti trebuie ceva ani in spate, o echipa buna – singur nu merge – si o retea de clienti in loc.

Niciodata nu considera ca nu esti „destul de bun” pentru altceva decat Elance. cat despre „concurenta” din India, bangladesh etc … nu-ti fa probleme : isi dau singuri ( de obicei ) cu firma-n cap asa ca nefiind de acolo ai un avantaj la pornire 🙂

„Mereu nemulțumit, omul mai vroia și aia, și cealaltă, și când îi aminteam că deja a cerut mai mult decât eram înțeleși, îmi zicea că nu are încredere să îmi dea banii, că alții l-au lăsat tot așa, baltă. ”
„La un moment dat, mi-am dat seama că nu mai am ce lucra cu individul ĂLA, și am renunțat la proiect și la bani.”

În general, cam așa este. „Decepționații” sunt, de fapt, problema. Nu și-au luat țepe degeaba, ci pentru că le-au cerut.
Cunosc un caz:
Pe un X plâgăcios, dezamăgit, decepționat, deziluzionat, deznădăjduit etc. l-a „premiat Dumnezeu” cu un Y loial, muncitor, corect, serios, promt etc. X-ul l-a lucrat pe Y pe la spate și prin toate părțile (profitând la maxim de calitățile acestuia, utilizând cu nonșalanță arma denumită „milogeală”), ca, la sfârșit, Y să primescă un șut în fund… acceptat, totuși, cu demnitate. Y nu a ripostat, și și-a văzut de viața sa, dar știe că nu se va mai lega la cap (a se citi nu „nu va mai lucra/colabora/face pomeni”) fără să-l doară, deși tangențial X mai are nevoie de el. (q.e.d.)

E de admirat că ai scris un articol cu experiențele tale, prin care îi îndrumi pe alții cele bune. Foarte puțini ar face-o.
Prin această atitudine, cu siguranță vei primi și răsplata, deși, noi știm că nu aștepți nimic în schimb, ci doar vrei să-i ajuți pe alții. „To give is to get.”

Este destul de greu la un moment dat sa iti dai seama ca omul profita. Ajungi sa faci ata de multe incat inca o chestie mica nu ti se pare a fi mare bai. Numai dupa ce vezi ca ti-a consumat mult mai multe resurse decat ai fi vrut sa oferi iesi din joc.

Asemenea oameni te invata ca trebuie sa rupi legatura cu cei care sunt capuse. Si asta e valabil si pentru viata de zi cu zi. Joburile online nu sunt cu nimic mai diferite, doar ca nu stai bot in bot cu cei cu care lucri.

Cat despre scris din experienta, asa si este normal la un blog personal. Voi mai scrie lucruri de-a lungul timpului si sper sa ajute cat mai multi oameni.

Mersi de cuvintele frumoase. Prin articolul asta vreau sa arat oamenilor ca se poate. Iti trebuie vointa si o vei scoate la capat 😀

Știu ce vrei să spui prin „vreau să arăt oamenilor că se poate”. Bravo ție! 😉

Da ai dreptate decat sa muncesc degeaba mai bine stau degeaba. 😀

Sau mai bine stau citind ceva 😀

Asa de folosite e zicala asta: Decat sa muncesc degeaba mai bine stau degeaba:)), si e ok sa fie folosita sau luata c apunct de reper in anumite conditii si de anumiti oameni, care daca nu primesc suma pe care considera ca o merita, nu stau propriu-zis degeaba ci cauta altceva mai bun. Pentru marea masa insa, si pentru noua generatie care iese acum d epe bancile scolii, mi-ar placea foarte mult daca ar fi putin derivata si am spune: Decat sa muncesc degeaba, mai bine caut ceva mai bun. Pentru ca unii iau ad literam statul degeaba. Tot respectul si mult succes celor care aleg acest mod de a-si construi o cariera (freelancing). Iti trebuie curaj, rabdare, vointa si multa disciplina.

super articolul. l-am citit cap coada. chiar daca stiam de astfel de site-uri nu am incercat sa ma inscriu, asa ca nu stiu cum este acolo. poate ca daca nu voi avea alternativa, voi incerca si eu ceva munci d-astea…

Daca esti singurul roman dintre toti indienii care se inscriu la proiect ai sanse mari sa castigi proiectul. Daca mai ai niscaiva stelute, cu atat mai bine. Un lucru e bine de stiut: atata timp cat ai internet nu ai voie sa plangi sa mori de foame!

Foarte bun articolul, eu acum tot citesc despre Elance. Pe Freelacer nu am prins NIMIC si nici preturi mari nu aveam, dar cum spuneai si tu, pe indieni nu ii bate nimeni. Pe Top Admin a lui Dojo in schimb am avut mai multe colaborari, chiar daca pe chestii micute.

Incepi de jos cu proiecte mici si apoi castigi tot mai mult teren. Primesc cateva oferte saptamanal si le refuz pentru ca nu am timp de ele, asa ca iti poti da seama ca poti scoate un salariu in toata regula dupa cateva luni de lucru acolo. Succes!

Buna.Eu sunt Alex si am o mica intrebare.Am auzit la televizor despre elance si m-am hotarat sa fac si eu o incercare,chestia ii ca nu prea stiu ce sa fac.As dori cateva indicatii si daca se poate si un fel de „training”, de la un freelancer mai avansat.Odata ce m am inscris pe site,care e urmatorul pas ??Mentionez ca stiu bine limba engleza si calitatea care ma defineste este faptul ca sunt ff creativ.Multumesc !

Eu zic sa incepi cu completarea tuturor datelor de profil. Vezi la ce te pricepi cel mai bine si treci acolo. In functie de skills vei fi ales de clienti.

Apoi, incepe sa participi la testele ce le au ei acolo. Nu iti da singur note. Participa la teste si vei vedea ce stii.

Cu placere. Ne mai auzim in 6 luni 😀

Buna.
As vrea sa te intreb daca pe Freelancer.com regulile jocului sunt aceleasi ca pe Elance in ceea ce priveste taxa aceea_ Pe Elance o plateste cel care te angajeaza, cel care a publicat anuntul. Pe Freelancer e la fel? Si, dupa parerea ta, care dintre cele doua e mai serios.
Merci.

P Freelancer se cere mai multa experienta, dar si banii sunt mai multi. Ambele sunt serioase, asa ca merita sa mergi cu cel care iti place cel mai mult. Eu am ramas eocamdata pe Elance.

Bun articol. Elance si siteurile de gen ( Freelancer ) sunt forte bune, si pentru incepatori si pentru avansati. Incepatorii pot sa inceapa, sa invete photoshop la inceput, sa creeze logouri dupa tutoriale youtub. In timp poti ajunge la creatii bune, si sa castigi si bani frumosi.

Te rog spune-mi si mie unde si cum iti faci cont(card) la banca ca sa primesti banii pentru joburile Elance si ce pasi trebuie urmati. Sunt nou freelancer, am terminat primul job, (am un cont USD la banca Transilvania .. pot sa-l folosesc? )

Mi-am facut cont pe Elance ca freelancer si tocmai am terminat primul job si as avea nevoie sa-mi spui cum trebuie sa procedez sa-mi fac un cont unde sa primesc banii. Sunt derutata putin pentru ca nu am mai lucrat cu sistemul asta de plata si am nevoie de o indrumare calificata. Precizez ca eu am un cont la Banca Transilvania in dolari. Il pot folosi ? Nu stiu cum si unde trebuie sa primesc banii iar informatiile de pe net m-au cam bagat in ceata. 🙂 Te rog da-mi niste sfaturi sa rezolv problema asta.

Da, poti folosi contul de banca fara probleme. Este bine sa ai si un Paypal.

Ca sa iti setezi metode prin care iti poti retrage banii te loghezi in contul Elance, apoi mergi la Manage- Financial Accounts si vei vedea o lista cu conturi ce pot fi configurate.

Pentru acum te intereseaza : Enter New Bank Account. Vezi imagine: http://screencast.com/t/ewNlJNQJ

Trebuie sa ai detalii ca adresa bancii, codul SWIFT, si sa selectezi Romania, din lista de tari (altfel iti arata cea le trebuie IBAN). Bafta.

Dar nu am card atasat la contul in valuta.. si nu cred ca se poate face card atasat la conturile in valuta.. am card doar la contul in lei

Poti trece datele de cont in lei acolo. Eu am cont in lei si pot lua banii linistit. Fa si un cont paypal. O sa iti ajute.

Da, chiar daca se dau in usd, tu primesti lei. Conversia se face automat.

Mi-a placut foarte mult articolul tau, desi stiam multe din ce ai scris mai sus. Adevarul e ca si eu in cele 3 siteuri pomenite am gasit solutia pentru freelancing (elance, freelancer, odesk).Sunt cam la fel, desi elance mi se pare cel mai usor de folosit. Ar mai fi de pomenit peopleperhour si freelanceswitch. Teoretic se poate face o cariera de multi ani asa lucrand de acasa, intrebarea ar fi daca merita, daca scoti bani mai multi decat la o firma multinationala de IT. Pana la urma Final Destination ar fi o firma daca deja ai clientela formata( repeating clients ) si ai oameni cu care colaborezi ( team ) .

Buna, foarte clar si folositor articolul, dar am, totusi, o mica intrebare. Am un client in Germania caruia ii fac servicii de traduceri, content writing si altele asemenea. Omul vrea sa ma plateasca, dar trebuie sa ii emit o factura in fiecare luna, ceea ce este normal. Care ar fi cea mai buna varianta pentru mine sa rezolv problema aceasta? Am inteles ca trebuie sa faci PFA sau o alta formula. Problema mea este ca nu stiu cat va dura colaborarea si nu prea as vrea sa ma complic cu infiintarea unei firme, cel putin pentru inceput. Exista vreo varianta alternativa? Daca nu atunci as vrea sa stiu exact cum se procedeaza in acest caz cu facturarea pentru o alta tara din UE. Mentionez ca sumele lunare nu se ridica la mai mult de 500 eu. Multumesc!

Daca ei vor acte vezi daca nu obtii factura de la un amic cu firma. De nu, trebuie un pfa. Ca idee, cauta sa iti faci pfa pe o localitate mai mica, o comuna, de exemplu. Se platesc mai putine taxe daca ai pfa pe localitati unde este, practic, aproape imposibil sa faci bani suficienti.

Vezi ca mai intai iti trebuie mutatie pe comuna respectiva.

Nota: chiar daca nu faci pfa trebuie sa stii ca, legal, tu trebuie sa dai niste bani catre stat pentru veniturile tale. orice venit e impozitat de stat. Statul nu stie ca multi lucreaza pe elance ca altfel ar sari cu toporul pe ei.

Ar mai fi ceva. Daca facturez pentru o tara din UE am inteles ca este necesar un număr de înregistrare pentru TVA. Cum se procedeaza?

Dragi copii,

Sa terminam cu prostii gen elance, freelancer, etc. pentru ca exista o metoda mult mai buna, mai eficienta, mai sigura si mai simpla de a face bani. Aceste site-uri sunt pline de “afaceristi” care va plaseaza voua o serie de job-uri platite pe sume de nimic si apoi ei le “vand” mai departe pe sume de 10 ori mai mari. Aceasta e noua metoda de sclavie online. Daca vreti sa faceti bani stand la calculator, apucati-va sa realizati aplicatii web in HTML5 pentru Android, iOS, Windows Phone, Blackberry, etc. Nu ai deadline, nici stresul aferent, si esti platit exact pe ceea ce ai creat si ai muncit. Se invata usor si cu puterea si flexibilitatea care o ofera acum HTML5 pentru crearea de aplicatii hibride. Studiati putin pe internet si vedeti ca am dreptate. Cum zicea si regretatul Steve Jobs: “HTML5 is the future!”

E buna metoda ta, dar uiti din vedere un lucru: Elance te invata sa lucrezi cu clientii, te obliga sa inveti mai multe si vezi ce inseamna un deadline. Dupa o experienta pe Elance normal ca e mai bine sa fii standalone. Eu urma sa iau 500 de dolari pe luna pentru munca de mii de dolari, asa ca inteleg ce zici, dar Elance este un pas obligatoriu, daca vrei sa te disciplinezi.

E ok si ce zici tu! Dar te intreb cine iti plateste facturile pana faci tu aplicatia aceea de care vorbesti. Pare simplu cum zici tu dar in realitate nimic nu e usor!

Spor tuturor si felicitari autorului articolului! Excelent!

Înțeleg că așa stau lucrurile pentru partea de IT. Nu este însă valabil și pentru categoria traducătorilor. Aici nu este loc pentru oricine, ci doar pentru cei care lucrează pe bomboane sau pe pachete de țigări. Și nu, nu concurezi doar cu indieni, ci cu conaționali care sunt dispuși să muncească pe un tarif orar de 4 RON. Da, ați citit bine. 4 RON / oră, adică jumătate din tarifarul orar al unui muncitor necalificat din România. Și asta pentru a face o muncă grea, care necesită atenție, concentrare, multă cercetare și, evident, calificare, pentru că nu este suficient să știi o limbă străină pentru a fi traducător. Dar, bănuiesc că cei care licitează la aceste tarife jenante doar ca să câștige proiectul vor folosi google translate și așa chiar nu mai are nicio importanță că este o sumă mică, oricum nu faci niciun efort pentru acești bani.
Vede clientul final cât valorează ce a cumpărat de 4 RON / oră. Și apoi, vezi același proiect postat nu pentru a fi tradus, ci corectat. Și ți se spune că sunt mici retușuri de făcut, că textul este deja tradus. Evident, ți se cere the best rate, că doar o doar o revizie. Evident, iar va câștiga cel cu un tarif penibil. Este un cerc vicios care se tot repetă.
La o aplicație IT cel care plătește este și clientul final al produsului. Îl verifică și își dă seama de calitatea serviciilor cumpărate. Dacă o dată a ales pe criteriul prețului și s-a pomenit cu o aplicație nefuncțională, a doua oară nu mai face greșeala.
La traduceri nu este așa. Un american care dă la tradus în limba română manualul de instrucțiuni al unui aparat pe care îl comercializează nu va putea niciodată să evalueze calitatea serviciului pe care l-a cumpărat. Este doar fericit că a plătit 1 dolar pe oră. Și data viitoare va alege tot pe criteriul ”the best rate”, fără să știe că este păcălit, că aceeași traducere o putea avea gratis cu google translate.

Da, aici sunt de acord. si la partea de IT sunt destule lucruri pe care le faci si nu sunt usor de verificat. Cel putin la website-uri te uiti ca rezultatul final face ce vrei, nu si la modul in care a fost implementata solutia.

Ada,

Ca si traducator, ca sa folosesc exemplul tau cu tigarile, poti alege sa fumezi Kent sau Carpati. Tu alegi ce fumezi si tu pui pretul. Daca la concluzia asta ai ajuns tu, ar fi bine sa schimbi domeniul. Cata vreme tu oferi calitate pura clientului, vei fi platit la pretul pe care tu (nu altul) il fixezi. Nu ai inteles nimic din Elance. Nu concurezi cu restul, tu trebuie sa convingi clientul ca ai ce trebuie. Punct. Succes.

Salut,
Am primit banii pe primul job pe Elance.
Cum ii scot acum de pe elance. Sunt putin nedumerit. Am cont la banca transilvania si card bancar cu care pot face tranzactii pe internet. Poate ma lamuresti cum e cu paymentul pe Elance.
Mersi.

Am ajuns la concluzia ca am de ales dintre Skrill si Paypal. Se pare ca mai convenabil are fi Skrill.
Tu ce folosesti?

Eu am folosit Paypal si cardul. Merge ok.

Am card de debit in lei la banca transilvania. Cum pot sa retrag banii de la elance? trebuie card de credit?

Banii ii trimiti in contul bancar. Nu ii intereseaza pe cei de la Elance ce tip de card ai 😀

Salut. Culmea, pe freelancer am facut cateva task-uri pentru care am primit si banuti si feedback. Pe elance nu reusesc sub nicio forma sa prind job-uri. Ce ar trebui sa fac?

Este chiar greu pentru ca indienii si pakistanezii au preturi mici, chiar daca lucreaza prost.

Ce pioti face este sa pui preturi relativ mici pana prinzi recenzii si cativa clienti. Apoi, cand revin clientii, pui pretul care ti se pare tie corect.

Eu am iesit din sistemul Elance pentru ca nu am mai avut timp de el si nici nu doream sa lucrez pe nimica.

Ai idee cam dureaza pana primul feedback va aparea public pe profilul tau dupa ce clientul l-a acordat?

Trebuie sa apara pe loc. Nu stiu de nici un delay. Vezi ca poate clientul nu ti-a dat feedback. Am patit de cateva ori asa.

salut, trebuie sa am statut pfa sau firma ca sa pot incasa bani? sau primesc pur si simplu banii in cont fara sa am statut de persoana juridica?

Ii poti primi direct. Elance nu are cum sa te verifice. Bagi contul si faci widthdraw catre el.

Buna,

Am facut si eu un cont pe Freelancer, insa nu am curaj sa ma arunc la joburi inca deoarece am dubii in ceea ce priveste partea legala a jobului.
Avand in vedere faptul ca sunt in concediu de crestere a copilului si nu am cum sa am venituri in afara indemnizatiei de la stat, intreb si eu un lucru:
Pot sa accept proiecte pe un site de acest gen, dar sa nu revendic sumele primite pana imi expira perioada de indemnizatie?
Asta e in cazul meu pentru urmatorii 2 ani d-acum incolo. 😀
Adica sa pastrez banii in contul de PayPal pana trec cei 2 ani si apoi sa-i trec in contul bancar fara probleme si cu “acte in regula”.
Mentionez ca as vrea in perioada asta sa fac proiecte mai mult ca „sa-mi dau mana” si sa pot continua pe bune mai tarziu.

Multumesc!

Din ce stiu eu nu poti tine in Elance banii mai mult de cateva saptamani. Cat despre Paypal, ar trebui sa ii intrebi pe ei, dar probabil ca si acolo este o limita.

Trebuie sa trimiti un email catre Paypal si te vor lamuri ei.

Buna ziua! Un articol foarte folositor. Am o intrebare: atunci cand esti awarded, esti oficial angajat, nu? Mai trebuie facuti alti pasi? Am mare nevoie de un raspuns urgent

Da, jobul este al tau atunci. In acel moment tu trebuie sa te uiti daca a trimis bani in Escrow. Dupa ce te asiguri ca banii sunt trimisi in escrow poti incepe lucrul.

Escrow este un sistem prin care, daca to termini munca si clientul nu te plateste, faci o cerere catre Elance si poti primi o parte din banii pe munca ta. Nu fac job fara escrow.

Salutare, cum poti factura legal pe elance (ca si PFA de exemplu), si cum poti sa introduci in contabilitate banii transferati de la elance prin paypal?, ne-avand contract direct cu elance, dupa legislatia de la noi nu cred ca poti sa facturezi.

Va trebui sa iei legatura cu echipa Elance si ei iti vor arata locul in care ii poti trimite invoice. De obicei in pagina de proiect trebuie sa gasesti si linkul de generare invoice.

Buna ziua.
Un mic ajutor va rog. Am inceput un proiect ca freelancer si am facut o parte din acesta. Angajatorul mi-a trimis o parte din bani, la „Job Status” imi apare „OK”, in dreptul „Amount” apare suma de bani, in dreptul „Payments” nu pot sa fac clik pe „Add to billing”.Daca intru la „Withdraw” nu e nik. Cum intru in posesia acestor bani?
Multumesc.

Nu poti face widthdraw pana nu ai toti banii trimisi. Cumva a pus in escrow sau chiar a trimis banii?

Nu uita sa dai email la Elance si ei vor putea sa iti zica mai bine ce ai de facut.

Români de dincolo: Alfa Scelta face webdesign în Torino, Italia [P] | Manuel Chețaspune:

[…] Italia să își facă rostul. Din proprie experiență știu că nu este ușor să faci muncă de freelancer, mai ales când vine vorba de website-uri de care trebuie să te ocupi de la nivelul de concept, […]