Categorii
Arhiva Blogging

Despre „walled gardens” sau „web silos” în „Breaking down the walls”

Unlike Us prezintă puncte de vedere pertinente legat de rețelele sociale și alternativele acestora. Este clar că nu poți evita dorința oamenilor de a fi în conexiune cu întreaga lume, de a răspândi o știre către toți și de a arăta tuturor de ce ei trebuie să fie în centrul Universului.

De aceea rețelele sociale de orice fel (Facebook, Twitter, Reddit, So.cl, Google+, etc ) sunt necesare. Rețele sociale rezolvă o problemă, cea a legăturii dintre oameni, dar ridică alta, cea a blocării interacțiunilor în limitelele rețelelor, fără a permite prea multă intervenție de afară.

Rețelele sociale care blochează accesul din afară și mențin interacțiunile blocate în interiorul lor sunt numite „walled gardens- grădini cu ziduri” sau „web silos – siloz web”. Indiferent de termenul folosit, Facebook de exemplu, nu te lasă să postezi statusul pe Twitter decât dacă ai o aplicație care face legătura între cele două.

În articolul „Breaking down the walls” vei afla un lucru pe care nu l-ai remarcat prea des: există rețele deschise, cum este emailul. Un protocol guvernează toate tipurile de servicii email, dar nu ai nevoie de aplicații intermediare ca să trimiți un email de pe Yahoo către Hotmail sau Gmail. Aia e o rețea deschisă.

Articolul mai sus menționat ne ajută să înțelegem de ce nu este bine să ne punem toată viața în oricare dintre rețelele sociale închise (walled gardens). De aceea propun bloggerilor să nu folosească sisteme de comentarii care nu permit stocarea lor pe propriul server. Și, dacă tot e cineva hiperactiv pe rețele sociale, să își facă un blog unde să aibă tot ce ține de el.

Facebook și restul vor muri într-o zi. Ce vei face dacă nu ai un back-up al tuturor datelor puse acolo?

Un răspuns la “Despre „walled gardens” sau „web silos” în „Breaking down the walls””

Cele patru principii ale unei lumi deschise, TED talk de Don Tapscott | Manuel Chețaspune:

[…] către exterior, nu este o platformă deschisă. Nici Twitter și nici multe altele. Emailul este una dintre rețelele deschise. Ar mai fi și altele, dar sunt folosite de […]