Categorii
Arhiva Blogging

Bloggeri purtați prin tribunale?

Se poartă prin zona Moldovei. A noastră, nu cea de peste Prut. Unii bloggeri sunt dați în judecată iar alții sunt vânați. Prin Bacău Aghiuță a pierdut un proces cu Dumitru Sechelariu, proces în care politicianul l-a acuzat de defăimare pe blogger pentru un sondaj de opinie.

În altă parte ColonHelp dă în judecată WordPress pentru a afla identitatea bloggerului(ilor) din spatele Insulei Îndoielii.

În afară de faptul că simpaticii de la ColonHelp se vor alege cu o m…ustață publică, ei nu vor vedea nici un fel de date despre acel blogger anonim.

Întrebarea este așa: stăm și ne uităm cum bloggeri de prin țară plătesc cu vârf și îndesat (unii) pentru că își manifestă dreptul de liberă exprimare sau ne strângem la un loc mai mulți? Că un articol nu e greu de scris…

15 răspunsuri la “Bloggeri purtați prin tribunale?”

Ar trebui să facem diferența dintre calomnie și dreptul la libertatea de exprimare.

SorinJ are dreptate, de la libera exprimare la calomnie e doar un pas mic pe care multi il fac crezand ca sunt acoperiti.

Art30:
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Prea ne-am obisnuit sa invocam garantarea Dreptului la libera exprimare ignorand obligatiile pe care le avem. Si se pare ca intotdeauna uitam ca orice drept al omului e limitat de granitele drepturilor celorlalti.

Sondajul ala nu pare a fi defaimator si nici nu atenta la imaginea politicianului. Cel putin nu in asa fel incat sa merite un proces.

Esti convins ca sentinta s-a dat doar in baza unui singur articol, sau doar in baza acelui „sondaj”?

„În altă parte ColonHelp dă în judecată WordPress pentru a afla identitatea bloggerului”
Afara… in tarile alea mai europene decat ssuntem noi.. la cea mai mica suspiciune sau banuiala de „greseala” omul isi da demisia din functie.
La noi ar trebui niste echipe de kamikaze sa mai d-am jos „leii” din sistem

Nu vezi asta. Trebuie facute presiuni. Daca se strang mai multi la un loc se face valva si se misca ceva.

Vrem să credem că bloggerul e important. Bloggerul, așadar, are și drepturi și obligații, iar ceea ce a spus GCM motivează o parte din situație.
Desigur, comparând cazul cu ce fac alte ziare, deciziile acestea sunt prea umflate.

E clar ca avem drepturi si obligatii, dar daca faci un sondaj si chiar daca spui ca X e corupt (si mai ai si ceva date), cred ca ar fi bine sa nu aiba curaj careva sa te dea in judecata.

Ce a fost la Bacau seamana mai mult ca un fel de stil mafiot in care iti zice sa taci.

Nu e prima dată când dreptul la exprimarea liberă este înţeles greşit.

Eu unul m-am lovit de chestia asta în generală când profii mi-au găsit blogul şi s-a declanşat o întreagă revoltă de genul eu vs profesori, unii colegi şi părinţii acestora. La care desigur că nu au avut ce să-mi facă iar eu mi-am văzut de treaba mea

E bine ca cineva nu ii lase sa doarma noaptea!! Cineva reuseste sa le creeze un sentiment de nelinisite !

Nu nelinistea creaza e scopul bloggerilor, dar este unul dintre efecte 😀

Atata timp cat este un blog personal in care iti poti exprima opiniile personale si le lasi liber la citit (nu castigi bani de pe urma asta) fiecare poate sa scrie ce vrea.