Categorii
Arhiva Infografice

Isteria învățării unui limbaj de programare: 2012 , anul coderilor

Probabil că deja ai auzit că, cel puțin prin SUA, anul 2012 este numit anul coderilor și că inclusiv primarul New York-ului s-a pus pe învățat niscaiva linii de cod.

Deși mă pricep la HTML/CSS și sunt în stare să strâng bucăți de coduri Javascrip de ici și colo pentru a face ce îmi trebuie, nu mă pot numi coder. Infograficul de mai jos are mai mult de-a face cu învățatul programării în limbajele de programare pentru web ca Javascript, PHP, Python și altele.

Ca scop personal pentru anul acesta am avut: Python și Javascript. Sunt în urmă cu ele, deși am învățat multe pe alte direcții.

E nevoie să învățăm ceva cod? Da. Cât nu am avut deloc de lucru faptul că făceam proiecte pe Elance mi-a adus mai bine de un salariu minim pe economie lucrând de acasă și modificând teme de WordPress. Da, atât timp cât ai internet s-ar putea să fi un om mai norocos ca cei din jur care trebuie să meargă la patroni imbecili care profită de faptul că e greu să îți găsești de muncă și te tratează ca pe un nimic.

OnlineCollege a creat infograficul de mai jos ca să ne arate că este important să învățăm programare. Nu este minune mare și sunt oameni în România care câștigă mii de euro pe lună lucrănd în PHP, ASP sau Javascript.

Din datele de mai jos trebuie reținut un lucru: este vremea să înveți să programezi și sunt destule soluții pentru asta.

Ca să înveți programare web poți apela la următoarele site-uri, care au o interfață intuitivă și te ajută ENORM să înveți câte ceva:

  1. Codecademy – am făcut deja câteva lecíi de Javascript
  2. Khan Adacemy – am luat algebra de la clasa I pe acest site. Da, are și PHP!
  3. Alice – programare pentru copii

Happy coding!
invata-sa-programezi-Rise-of-Coding-Finall

11 răspunsuri la “Isteria învățării unui limbaj de programare: 2012 , anul coderilor”

Sunt cam in aceeasi situatie si eu. Stiu HTML si CSS, obisnuiam sa imi modific propriile theme WordPress si cam atat. Programare invat la facultate (pana acum doar C, C++ si un pic de Python). Dar cred ca e destul de important sa stiu si putin PHP si Java, cam astea doua urmeaza sa le studiez. 🙂

PHP e mai slabut ca Python. Mai bine ai invata ala mai intai. Mica problema este ca ai mai multe servere pe care poti rula php decat python, asa ca va trebui sa cantaresti bine treburile. Faza ar fi sa nu te concentrezi pe prea multe limbaje pentru ca nu vei sti nici unul cum trebuie.

Nu mai stiu in ce tara, s-a introdus in programa scolara incepand cu clasa 1, ca si cursuri optionale, programarea. Motivul principal pentru care le-au oferit posibilitatea copiilor sa invete asa ceva: „piata muncii are nevoie de programatori”.

Mai, sa fie Finalanda sau Japonie. Ei vin cu idei cu adevarat utile. Si sa nu imi zici ca un copil nu stie sa se joace cu codul. La varsta frageda se invata cel mai bine sa codezi.

Stiu PHP, CSS, dar JavaScript mai putin, mi-am luat chiar si o carte online in vara dar inca nu am apucat nici macar sa o deschid sa vad cat de bine este structurata. Chiar vreau sa ma apuc de Javascript pentru ca la fel ca tine, reusesc sa adun mai multe linii si sa-mi fac ce-mi trebuie sau poate nu chiar.

Da, dar ce facem cand stackoverflow pica in nas, cum a facut de curand? trebuie sa fim in stare sa ne construim propriul cod ca de nu, ne-am cam lins pe bot :))

Cred ca exista ceva asemanator, dar nu stiu unde exact. In mare parte ar fi instare sa faca ce vrei tu, dar cred ca tot trebuie sa te murdaresti in linii de cod.

Parerea mea este ca exista asa ceva dar niciodata nu vei avea succes cu un produs facut intr-un astfel de soft…

Salut, Manuel!
Programarea, e la mine un hobby, să spun aşa, deşi a fi profesionist în calculatoare şi a avea aşa un hobby, sună ciudat. La mine, chiar ESTE, pentru că am învăţat 98% autodidact totul.
Pe vremea când am terminat eu facultatea (1988), calculatoarele erau un lux, chiar şi pentru Politehnică… Felix C 256, consuma în 24 de ore, cât toate căminele P (R1) într-o lună!… A! Să amintesc ce înseamnă „C 256”. Înseamnă 256 KB RAM. Da, ai citit bine, kilobytes! Acum, atât au procesoarele, cache level 1!… 2×128 KB! Dar mai au şi cache level 2, care a ajuns la 6 MB, cache level 3, care a ajuns la 1 GB sau mai sus, depinde de buzunarul cumpărătorului!
Ce m-ar interesa să învăţ mai departe?
Deoocamdată, PHP. WordPress e în PHP şi încă multe altele.
Python, e încă prea complicat şi presupune cam aceleaşi dezavantaje ca CPP: prea multă libertate acordată programatorului. Asta înseamnă practic „acul în carul cu fân”, pentru orice greşeală, atât de sintaxă dar MAI ALES DE LOGICĂ!
Referitor la limbajul de programare care face programe în locul tău. Da. Există medii de programare în CPP care scriu codul în locul tău. clasa de programe se numeşte „Workflow programming” şi lucrezi pe baza unor diagrame de flux, gen CPM – Critical Path Method. Sau Mi9ndMapping.
Totuşi, aşa cum zice colegul D. Petre, e deocamdată imposibil. Ceva muncă, tot trebuie să pui. Altfel, s-ar face la Microsoft sau Borland programe care să facă programe. Şi ar câştiga tone de euroi sau lire sterline. Dacă s-ar putea! 😉
Da, e drept, pot fi realizate programe de inteligenţă artificială (AI) care învaţă pe măsură ce rulează.
Dar… mai e mult până departe şi sunt multe de discutat aici! 😉 🙂
O zi frumoasă tuturor!
A! Programez în RapidQ. Un dialect de BASIC, cu care se pot fece programe Windows standalone (fără regiştri şi alte chestii din astea).
Cheers!

Din toate limbajele care exista daca ajungi sa stii unul foarte bine ai o paine de mancat. Invatasem Turbo Pascal ;i m-am mai jucat cu Delphi (pascal cu obiecte). Cred ca web programming are o pondere mare acum, mai ales ca lumea petrece tot mai mult timp pe net. E fain sa fii in locul tau si sa vezi cum au evoluat calculatoarele de-a lungul timpului.

Primul calculator pe care m-am jucat a fost un 286, apoi 386, 486, Pentirum I samd 😀