Categorii
Arhiva Optimism

Cinci mituri istorice dezvăluite [cultură generală]

Mereu m-am întrebat de ce lucrurile neadevărate, dar atractive, prind așa de mult la oameni. C.G.P. Grey are o mulțime de filme educative din care înveți despre istorie, cultură generală, știință și societate. Dacă nu ești înscris la canalul lui de YouTube, fă asta acum.

Dacă vrei să îl susții poți cumpăra tricouri cu logo-ul folosit de el. În filmul de mai sus el dezbate cinci mituri din lumea istoriei și prezintă varianta reală a lucrurilor.

Așadar: vikingii nu au avut coif cu coarne (invenție a scriitorilor); Lady Godiva (soție de nobil, sec XI) nu a mers goală pe străzile din Coventry, Anglia, pentru a cere scăderea taxelor; Napoleon nu avea 1,5m , ci 1,7 metri; Vomitorium nu este o sală în care puteai vomita după ce ai mâncat prea mult, ci o ieșire largă din stadion/amfiteatru; Cristofor Columb nu a fost primul care să spună că Pământul este sferic, ci cearta a fost legată strict de dimensiunile planetei.

4 răspunsuri la “Cinci mituri istorice dezvăluite [cultură generală]”

Nu am inteles niciodata de ce trebuie sa invat istoria, daca tot e sf.

Multe le invatam doar ca sa fie. :)) Si vezi, apoi trebuie sa uiti ce ai invatat ca sa inveti din nou 😀

Eu stiam ca paradigma cu pamantul sferic e de undeva din secolul 6 BC, cand Pitagora a venit cu ideea asta… cine a spus ca, Columb a fost primul?

Sunt destui care credeau asta la vremea aia. Mitul a ajuns pana azi 😀