Categorii
Arhiva Infografice

Războiul brevetelor sau regresie tehnologică [infografic]

Cine vrea telenovele în lumea tehnologiei trebuie să se uite la procesele și achizițiile care se fac între cele mai mari companii ale lumii, unde brevetele de invenție sunt folosite ca scut și ca armă.

Teoretic, un brevet de inveție are rolul de a proteja munca inventatorului și de a-i asigura posibilitatea de a obține un venit de pe urma invenției. Practic, folosindu-se de diferite caracteristici ale dispozitivelor în cauză (în genere cele din lumea mobilă) companiile de tehnologie și trolii brevetelor își fac de cap și uită că la mijloc sunt tocmai cei care folosesc acele aparate: noi.

Căteva detalii până să trec mai departe: 270 de procese anul acesta în SUA, 12,5 miliarde de dolari plătiți numai pentru a avea o bilbiotecă mai mare de brevete (în loc să facă ceva mai util cu banii aceia), sute de mii de dolari aruncați pentru câte un brevet. Urmărind profitul companiile uită că au o responsabilitate față de clienți.

Un lucru rămâne în picioare și este vorba aici că, dacă ai 750 de milioane de oameni care stau în curtea ta, nu te interesează dacă sunt afectați sute sau mii de oameni de decizia ta. Și aici ajungi în situația în care depinzi de companii pentru o parte bună din activitățile tale și nu prea ai de ales. Da, poți alege să iei zeci de modele de telefoane, dar ești blocat în aceeași rețea.

Infograficul de mai jos a fost făcut de MBA Online și îți oferă câteva informații interesante despre ce înseamnă lupta dintre giganți pe tema brevetelor. Ce ar rămâne de făcut? În nici un caz să te izolezi sau să nu mai cumperi de la ei. Important este să știi cum să ai alternativele pregătite.

Created by: MBA Online

4 răspunsuri la “Războiul brevetelor sau regresie tehnologică [infografic]”

Si asta e noua telenovela de care ziceam :))

E ceva gen licente vs. open source in software…. Avanseaza toti mult mai repede folosind programe open-source unde oricine poate dezvolta codul programului decat folosind (si platind pentru) un program – proprietatea cuiva… care poate fi.. sau nu… dezvoltat / actualizat la viteza / cerintele mediului actual… In plus… cum poate cineva patenta o serie de biti ? E culmea culmilor… As vrea si eu un patent pentru viteza aerului expirat de un om… sau inspirat… este ca-mi vor plati toti oamenii ca sa poata respira? It’s crazy… Toti suntem in aceeasi barca… ne furam unii altora caciula din cap… In loc sa mergem mai departe stationam…

E si ceva gen muzica… (c) melodii… oamenii prefera warez in locul albumelor cumparate pentru o singura melodie… iar cei din mediul audio extremmmm de greu se hotarasc sa-si schimbe preferintele… si pana atunci… warez 🙁 Ei chiar cred ca oamenilor le place sa fure muzica de pe net? Nu le place. Dar sa muncesti pentru a plati ce asculti la pretul la care e vanduta muzica de companii… nu se merita. Si cum companiile nu inteleg sa-si micsoreze pretentiile… o iau in mana… mai ales ca lumea incepe sa se obisnuiasca sa … warez.. si incepe sa fie infinit mai greu s-o dezveti…

Da. Adevarul e ca cu greu te inveti sa revii in lumea linistita odata ce gratuit e la cateva clicuri 😀

Ideea este ca stiu ca o parte din industria muzicala de dincolo a inteles ca e bine sa vanda melodiile la buncata. Cum e pe iTuunes, 99 de centi melodia. De preferat asa.

Cat despre biti patentati, pana la Microsoft, prin 1980 si ceva, programatorii erau platiti pentru cearea programului si nu detineau drept de proprietate asupra software-ului. Acum e pe dos.