Categorii
Arhiva Infografice

Internetul în 1996 și în 2011 [infografic]

Am avut mai multe ocazii în care am pus pe blog infografice cu evoluția internetului. Acum avem șansa să vedem istoria internetului sub un alt unghi. Băieții de la Online University au făcut un infografic cât se poate de sugestiv.

Ce îmi place este că i-am molipsit pe unii dintre cititorii blogului, oameni care formează o mică comunitate aici, să admire aceste infografice. Și este foarte bine acest lucru. Cum ne place să învățăm mereu ceva nou este clar că imagini, ca cea de mai jos, sunt binevenite.

E interesant de văzut cum în 1996 existau numai pagini HTML care abia dacă făceau căteva solicitări către server, dar se încărcau în 30 de secunde. Acum, un site simplu cum e blogul meu, poate face peste 40 de solicitări către server, dar se încarcă în maxim trei secunde. Una e să fii pe dial-up (brrrrr) și alta e să fii pe locul patru în lume la viteza de internet.

La un moment dat am făcut un test cu speedtest.net și, atunci când RDS funcționează (că acum nu), ai internet simetric la cel puțin 1,5MB/s reali.

În numai 15 ani numărul de utilizatori de internet s-a înzecit iar timpul petrecut pe net a ajuns la peste 27 de ore pe lună. Eu ies liniștit din grafic. Fac 27 de ore în mai puțin de trei zile. 😀

Azi mi-am adus aminte de un proiect foarte interesant și anume archive.org, un proiect prin care se dorește să arhiveze întreg internetul din 1996 încoace. La peste 2 Petabaiți (2050 de Terabaiți= 2,2 milioane de ore de filme stocate pe CD) de date colectate este o arhivă impresionantă.

Fără de mirare am dat de Go Daddy și în imaginea de mai jos. După ce că au hosting mizerabil, la cât de încet servesc paginile, ei au păstrat la fel de încărcate și de încâlcite site-urile lor.

Urmărește mai multe detalii în imaginea de mai jos. Un mic exercițiu de imaginație: unde va fi internetul peste 15 ani?

Created by: Online University

5 răspunsuri la “Internetul în 1996 și în 2011 [infografic]”

hihi.. aol si netscape ce vizitate erau pe atunci…. acu nush dak mai intra cineva pe netscape:) sunt curios daca la Amazon sites intra si AWS…

Ar trebui, sa intre doar este un subdomeniu al Amazon :)) Cred ca ei au calcultat domeniul+subdomeniu.

[…] Manuel Cheta ne arata o paralela dintre internetul din `98 si internetul din 2011. E un infografic foarte tare […]

Ehe, stiu ca iti place subiectul 😀