Categorii
Arhiva Infografice

70 de ani de supercalculatoare [infografic]

Băieții de la Peer 1 Hosting au făcut un infografic interesant și cuprinzător cu istoria supercalculatoarelor. Dacă tot sărbătorim în această perioadă 20 de ani de Linux, 30 de calculator modern (1981 – IBM 5150), a venit vremea să sărbătorim și 70 de ani de mașini-monstru care halesc cantități enorme de date pe secundă (petaflops).

Un supercalcualtor nu este altceva decât un calculator care are o mulțime de procesoare conectate între ele.

Ce îmi place este că băieții de la ReadWriteWeb ne aduc aminte care este cel mai tare supercalculator al vremurilor noastre: computerul japonez K, al Institutului Avansat pentru Știința Compuetrelor de la RIKEN.

Din infograficul de mai jos vei afla că puterea de procesare a crescut de 1 milion de ori în ultimii 25 de ani și că primele calculatoare erau… mecanice, dar că reușeau să facă destul de multe calcule. Se pare că prin Al Doilea Război Mondial s-au dezoltat primele supercalculatoare.

Prin 1943 se puteau face numai 5000 de operații pe secundă și s-a ajuns ca azi să se facă 8,2 petaflopi pe secundă, adică de 1640 de miliarde de ori mai multe operații pe secundă. Zii că nu-i o nebunie cu tehnologia asta.

La ce este totuși nevoie de asemenea mașini incredibile? Ei bine, ele sunt necesare pentru: simularea proceselor moleculare, simularea proceselor care duc la formarea enzimelor, simularea comportamentului galaxiilor, studiul semnalelor venite din spațiu. Prin 2020 se pare că vor fi de 1000 de ori mai puternice și că vor avea capacitatea creierului uman. Să mai zic că Terminatorul își va face apariția prin 2045 pe când calculatoarele vor avea conștiență de sine?

Heh, asta da viitor 😀 Vezi mult mai multe detalii în imaginea de mai jos. Via [ReadWriteWeb].
istoria-supercalculatoarelor
Infograficul îl găsești la adresa asta.

4 răspunsuri la “70 de ani de supercalculatoare [infografic]”

foarte tare.. abia in 2018 estimeaza astia sa dezvolte tehnologia necesara pentru a procesa informatiile precum creierul omului… asta spune multe despre ce sistem avem ascuns in cap`sorul nostru:D

Sa vezi cum o fi peste alti 70 de ani :))) Matrix Reloaded!

Chiar si cei mai fini cunoscatori ai tainelor roboticii au recunoscut ca … corpul uman are multe secrete pentru ei. Pragul cel mai greu de trecut il reprezinta muschiul. Ce fac ei acum e ca si cum ai construi un castel medieval din carpici de pamant.

Da, si castelul este nu este dact o cocioaba la margine de padure :)) Totusi e de admirat efortul depus. Milioane bune de dolari sa baga in proiecte in genul!