Categorii
Arhiva Infografice

The business of giving – infografic despre donații făcute de companii

Infograficul de mai jos vorbește despre implicarea companiilor în acțiuni de responsabilitate socială (campanii CSR). Se merge pe ideea că fiecare companie trebuie să sprijine comunitățile locale prin tot felul de proiecte.

Dacă vrei să înveți mai multe despre CSR și despre un mic studiu de caz, atunci citește ce am scris despre Toyota și CSR. Părerea mea este că beneficiile sunt, în primul rând, de partea companiilor și apoi de partea societății.

Cu atât mai mult cu cât, atunci când se fac donații din partea firmelor, statul român le oferă o scădere a taxelor datorate. În destule cazuri companiile se implică în campanii CSR cu scopul de a-și spăla imaginea sau de a crea una mai bună. Deși infograficul de mai jos vorbește despre pornirile filantropice ale firmelor, este mai puțin clar că acesta este, de fapt, scopul. Dar să nu fim cârtitori.

Cei de la SocialCast au făcut o treabă frumoasă strângând la un loc informații despre cele mai cheltuitoare companii în domeniul CSR (corporate social responsibility). Se pare că 86% dintre oameni se așteaptă ca o companie să fie implicată în campanii sociale. Interesant cum topul donatorilor este ocupat de companii farmaceutice (Pfizer – 2,34 mld $, Merck -923 mil $, Johnson&Johnson – 637 mil $).

Cât donează către societate companiile din domeniul tech? Microsoft cam 516 mil $ și IBM 187 mil $. Celelalte 10 companii din top 15 le poți vedea în infografic. Îmi place că am aflat și că Top 5 fundații private cumulează nu mai puțin de 68 mld $. Wow, asta e ceva. Cei mai mulți bani îi au cei de la Fundația Bill & Melinda Gates.

În infografic mai poți vedea și Topul filantropicilor din lume. Pot spune că este bine să ai la un loc o imagine de ansamblu a acestei lumi a responsabilizării sociale. Bineînțeles că aici sunt trecute numai cele din top, nu și multe alte companii care fac același lucru, dar la un nivel mai mic. Aș fi vrut să văd și pe ce s-au dus toți banii ăștia… Via [CoolInfographics].

4 răspunsuri la “The business of giving – infografic despre donații făcute de companii”

Da, dar uita-te ca boss-ul Gates si-a donat 30 de miliarde pentru o fundatie pe care o conduce. Cred ca e ceva si asta 😀

Legatura dintre profit – fundatie – csr difera de la tara la tara, in functie de cadrul fiscal. In anumite locuri e mai profitabil sa donezi, decat sa platesti impozite peste un anumit plafon.

In Romania este recunoscut faptul ca cei cu bani si cu mustrari de constiinta prefera sa faca biserici / manastiri decat sa se implice in CSR.

Da, se aia suntem plini de biserici, dar fara credinta :))) Buna asta! La noi nu eeste inca o cultura internetului sau a orice. Pur si simplu parca facem aprte dintr-o alta lume. Vezi cazul celor care au zis pe Facebook ca merg la bataia cu apa. nici 1% nu au emrg. Romani!