Categorii
Arhiva Optimism

Companiile și responsabilitatea față de societate

Se știe că o companie face tot posibilul pentru a se dezvolta și pentru a obține cât mai mult profit. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna și nu de puține ori s-a văzut că dorința de profit a lăsat deoparte orice urmă de bun simț și de umanitate.

Vezi cazul Bhopal, din India, unde nici în ziua de astăzi nu au fost declarați vinovați cei care au produs dezastrul. Cât despre despăgubiri, nici vorbă.

Responsabilitatea socială

Pentru a nu se repeta cazul Bhopal s-a stabilit ca organizațiile să construiască, împreună cu autoritățile internaționale și locale, un ghid de etică corporativă, numit destul de tehnic Corporate Social Responsibility, adică Responsabilitatea Socială a Corporațiilor.

În principiu un astfel de ghid are rolul de a orienta o companie către activități care să ajute la dezvoltarea societății moderne. Se pornește de la faptul că orice comunitate are anumite nevoi iar companiile trebuie să își pună resursele la lucru pentru a participa la împlinirea lor. Aceasta nu înseamnă acum că firma va lucra pentru a da de pomană leneșilor de la tot pasul.

Toyota are de mulți ani o semenea tactică de responsabilizare a propriilor activități și și-a constuit propria politică referitoare la acest domeniu numită Toyota Global Vision 2020. Prin această politică organizația niponă dorește ca până în 2020 să creeze o armonie între industrie și natură și aplicarea continuă a monozukuri, adică a responabilității în actul creării de produse.

Direcții de responsabilizare

Responsabilitatea unei companii este pe două nivele:

  • față de mediul înconjurător;
  • față de oameni.

Când vine vorba de mediul înconjurător trendul este unul pozitiv din partea a tot mai multe companii, fie ele mici sau mari. Există tot felul de inițiative lăudabile și încununate de succes, de la crearea de sisteme ecologice până la sposorizarea unor activități de conștientizare a populației referitor la impactul omului asupra naturii.

Responsabilitatea față de natură se face abordând anticipativ problemele de mediu, promovând responsabilitatea față de mediu și dezvoltând tehnologii care nu afectează sistemele ecologice.

În acest sens Toyota a creat automobilele hibride, gen Prius sau Auris, care folosesc motor electric în combinație cu cel clasic. Avantajul unor asemeena mașini este că nivelul de gaze toxice eliminat în natură este mult mai mic decât la mașinile clasice, numite și „puturoase”.

Această firmă dorește să se orienteze și către dezvoltarea de motoare pe bază de hidrogen. Ia ghici, care este produsul de reacție la o asemenea mașină? Apa, dom’le. Adică arzi ceva și obții apă. Și mai zici că Moise nu a scos apă din stâncă…

Responsabilitatea față de oameni se referă la respectarea drepturilor omului, aplicarea standardelor de muncă și crearea de produse conforme, adică să nu îți trimită acasă mașini care se rup în bucăți, care nu te protejează în caz de accident sau care nu funcționează cum zice cartea.

Contribuția Toyota față de societate se transpune în cearea de mașini care sunt fiabile și sigure. Țelul oricărei companii care dorește să supraviețuiască este crearea de produse care își îndeplinească scopul pentru care au fost create. Ba, mai mult, este bine ca produsul să fie în așa fel conceput încât să fie prin el însuși o experiență.

Firma niponă nu s-a oprit aici ci a creat și un blog pentru Europa, numit aimzeroemissions.no-link-eu, unde oamenii pot intra și își pot lăsa comentariile sau propunerile pentru a fi analizate de către echipă. Inițiativa este foarte bună pentru că oferă un feedback rapid și la obiect. Nu are rost să intri să scrii comentarii peste comentarii cerând companiei să îți facă drept cadou o mașină, uite așa, că ești tu frumos. Moș Crăciun e la celălalt website, și nu are mulți de X în numele sitului.

Beneficiile responsabilității sociale

Ei bine, de câștigat ajung să câștige atât compania, cât și societatea, tocmai pentru că există o relație în dublu sens între cele două.

Prin asocierea unei corporații cu tot felul de campanii sociale la care participă rezultatele sunt asigurate. Comunitatea câștigă sprijin financiar sau material pe această cale iar organizația câștigă notorietate, brandul devine unul puternic iar fidelitatea oamenilor față de produsele acesteia crește.

Un exemplu clasic este Avon și lupta împotriva concerului la sân. O parte din bani au fost orientați către sprijinirea luptei împotriva acestei maladii, campania fiind un succes. Din acest motiv s-au ales cu mulți alți clienți noi și au făcut și un bine societății.

Toyota a făcut donații atât în România, vezi donația către asociația Maimultverde, cât și în cazul dezastrului din Haiti unde a donat 500.000 de dolari în contul organizațiilor Crucea Roșie, Salvați Copii și Doctori fără frontiere. Din căte văd, banii aceștia nu sunt puțini și, ajutând oamenii în nevoie, compania a demonstrat că este fidelă propriilor convingeri. Reclama făcută este pe bună dreptate binemeritată.

Proiecte viitoare

Deși am scris în acest articol despre Toyota, principiile și metodele de acțiune se aplică oricărei firme care dorește să facă un bine societății. Dacă organizația investește în calitatea produselor, campanii sau donații față de societate, comunitatea o va răsplăti pe măsură pentru efortul realizat.

Nano-acumulatori electrici

Știu că Toyota lucrează împreună cu Tesla Motors pentru a crea un vehicul electric, nu hibrid, si aș vrea să văd că investește și în crearea de nano-acumulatori. Despre nano-acumulatori aici. Contează foarte mult să ai un motor electric eficient, dar ai nevoie și de acumulatori pe măsură, mai ales că politica generală a organizației are ca element central dezvoltarea durabilă.

Automobilele plug-in pe care le-au dezvoltat sunt bune, dar aș vrea să văd automobile electrice care le pot întrece la performanță și anduranță pe cele clasice.

Autostrăzi pentru România

E clar. La noi un kilometru de autostradă costă cât o lansare a Space Shuttle în spațiu. Vrem și noi să fim în rând cu epoca modernă. Ne-am săturat să tot fim codașii Europei.

Mi-aș dori ca Toyota să se mobilizeze, împreună cu alte companii, în crearea de campanii care să strângă fonduri și în care să se aducă invetitori străini pentru a se face odată autostrăzile acelea, sub supravegherea atentă a CE.

Las’ că face statul. Ce face statul? Statul stă și cu asta basta. Autostrăzile se fac singure într-un Univers paralel. Dacă Toyota ar reuși să facă ceva în direcția aceasta sunt sigur că vor fi mai multe automobile ale acestei mărci pe viitoarele autostrăzi.

Simulatoare pentru școlile de șoferi

Nu toți cei care își iau permisul de conducere știu a șofa. Eu sunt exemplu. Nu am mai șofat de mult timp și cred că aș începe să merg cu mașina direct pe câmp. E mai sigur pe acolo.

Nu ar fi rău ca această organizație să intre în câteva parteneriate cu anumite școli de șoferi pentru a crea sau dona simulatoare pentru șofat. Așa mai învață omul să se ferească de diferite accidente.

Condus preventiv

Autoritățile se ocupă de ceva timp de campanii pentru a conștientiza populația să nu conducă cu viteză excesivă.

Toyota ar putea conclucra cu autoritățile pentru a instala în zonele cu probleme indicatoare speciale care le arată șoferilor că au viteză prea mare și eventual de câți metri are nevoie pentru a aduce mobilul în repaus.

Aceste indicatoare ar putea scoate și anumite sunete în funcție de viteză pentru a-l alerta pe șofer că întrece măsura. La viteze prea mari poate afișa : „Încetinește. Pericol de moarte!”.

Podcast în limba română

Ar fi interesant de văzut că această companie face și un podcat, emisiune online, în care moderatorii să discute cele mai tehnologii din domeniul auto, interviuri, apeluri la protejarea mediului, comenatrii privitor la știtile din domeniul auto și așa mai departe.

Un asemenea podcat în română ar ajuta oamenii să înțeleagă importanța protejării naturii, cum să își aleagă o mașină nouă sau cum să îți arate respectul epntru ceilalți șorefi. Nu ar trebui să laude sus și atre Toyota, ci mai degrabă, ar trebui să se anunțe din când în când că emisiunea este sponsorizată de această firmă.

Evenimente sportive

Nimic nu este mai interesant ca un concurs auto fâcut într-un oraș anume, cu un traseul care să meargă prin centru și pe străzi lăturanice.

Ceva în genul Toyota Romania Racing Cup ar aduce mulți fani și participanți și ar putea promova mai bine politica acestei organizații.

Premii pentru studenți

Studenții care învață în domenii de profil ar putea fi fi premiați de către Toyota pentru rezultatele lor bune. Cine știe, poate organizarea unui concurs între facultăți la care sponsor principal este această firmă ar ajuta la creșterea competivității unitătilor de învățământ pe plan local.

De asemenea ar crea un plus de faimă celui care inițiază un asemenea proiect.

Să îmi facă mie cadou o mașină

Deși nu ar fi un eveniment CSR extraordinar, mie mi-ar plăcea. Glumesc, Toyota lucrează pe bani și nu își permite să arunce cu mașini la fiecare om pe care îl întâlnește în cale. Totuși…

Că tot veni vorba de donații cred că ar face un lucru foarte frumos dacă ar ajuta-o pe Crina Coco Popescu, cea care a dat de pământ cu munții și vrea să facă o premieră mondială escaladând și un vârf din Antarctica. Are nevoie de ajutor bănesc pentru a face asta.

Acestea fiind scrise sper că Toyota va lua în considerare măcar unele dintre propunerile mele de aici. Ce zici, dragă cititorule, am uitat ceva?

Acest articol participă la concursul Superblog 2010, etapa 26.


2 răspunsuri la “Companiile și responsabilitatea față de societate”

Companiile și responsabilitatea față de societate - Ziarul toateBlogurile.rospune:

[…] Companiile și responsabilitatea față de societate Mon Nov 08, 2010 14:43 pm Se știe că o companie face tot posibilul pentru a se dezvolta și pentru a obține cât mai mult profit. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna și nu de puține ori s-a văzut că dorința de profit a lăsat deoparte orice urmă de bun simț și de umanitate. Vezi cazul Bhopal, din India, unde nici în […] […]