Categorii
Arhiva Infografice

Ce este crowdsourcing-ul – infografic

Crowdsourcingul nu este altceva decât externalizarea spre public sau mase. Cu alte cuvinte, munca ce trebuie făcută de cineva dintr-o anumită companie este oferită spre finalizare către o grup nedefinit de oameni. Wikipedia este exemplul cel mai elocvent de crowdsourcing unde putem vedea dorința utilizatorilor de internet de a crea conținut de calitate și nu numai de a consuma conținut.

La origine termenul provine din crowd + outsourcing și a fost folosit pentru prima dată în 2006 de către jurnalistul Jeff Howe, în publicația Wired.

Cum anume se face exact acest crowdsourcing? Luăm exemplul Crowdspring unde companiile afișează mesajul că doresc un logo și mai mulți freelanceri (graficieni, designeri) îți prezintă proiectele. Cel mai bun proiect va ajunge să facă logo-ul pentru companie și va fi plătit. Cam acesta este sistemul general folosit.

Printre firmele mari care fac crowdsourcing sunt: Elance, RenACoder, Guru, oDesk. Altele le găsești în lista de mai jos. Se pare că peste 2 miliarde de dolari s-au dus în direcția freelancerilor care au participat în proiecte de crowdsourcing.

La un moment dat aveam și eu un cont pe un asemenea website și, când încercam să prind un job pentru care ceream oricum puțin, veneau băieții din India și făceau treaba la o treime din prețul cerut de mine. Arghhhhh! Nu îmi permiteam să lucrez aproape pe gratis așa că am preferat să ies și să învăț mai mult pentru a participa la proiecte mai mari.

În imaginea de mai jos poți vedea că cele mai multe avantaje sunt de partea companiilor care își micșorează în acest fel costurile. Ca și dezavantaj este faptul că scad prețurile joburilor iar unii din cei care le fac nu sunt întotdeauna plătiți (țeapă). Totuși, un amic lăuda de curând Elance și îmi voi încerca și pe acolo norocul!

Infograficul a fost realizat de OBizmedia și l-am văzut prima oară la MakeUseOf. Cum ți se pare ideea de a lucra în sistem de crowsourcing?

crowdsourcing-infographic-externalizarea

2 răspunsuri la “Ce este crowdsourcing-ul – infografic”

[…] a noilor platforme; legătura profundă dintre brand și trib. Reprezintă evoluţia modelului crowdsourcing, doar că recunoaşte relaţiile şi valoriile în […]

[…] Un alt brand care foloseşte Crowd Sourcing-ul este YouTube. O parte din utilizatorii YouTube sunt şi creatori de conţinut, ei contribuie la mărirea numărului de materiale video de pe site, fără a primi ceva în schimb. Mai multe informaţii despre conceptul de Crowd Sourcing, dar şi exemple de alte branduri care folosesc această tehnică, puteţi găsi aici sau aici. […]