Categorii
Arhiva Blogging

Experiment reușit : cel mai popular blog din România

atentie bloguri
Este bine sa verificam sursa atunci cand ceva "nu este in ordine"!

Anunțam ieri că am cel mai popular blog din România și am văzut cât de repede s-a propagat această știre falsă. Bineînțeles că pentru cei care mă citesc sunt printre cele mai apreciate bloguri (apreciat, nu cel mai vizitat), dar adevărul era ascuns chiar în statistica prin care anunțam acest lucru.

După ce am văzut la Presurfer făcut acest lucru m-am gândit să încerc un mic experiment din care am tras câteva concluzii foarte interesante.

Mai întâi trebuie să spun că această statistică a fost făcută cu Datanumerics, un website unde îți poți prelucra propriile tale statistici. Și iată ce bine știu ei să îți prezinte informația:
statistica-obisnuit-eu-cel-mai-apreciat-blog-romania

Okay, de unde și până unde ajunge un blog necunoscut să fie mai vizitat decât cel al Realității sau al ProTV-ului? Totuși, simpla presupoziție că acest blog ar fi cel mai popular din țară a atras într-o oră și jumătate o treime din vizitele pe care le aduce întregul blog în 24 de ore. Interesant, nu?

Cu această ocazie am observat câteva lucruri care merită ținute minte:

  • titlurile în genul: „cel mai …”, „X lucruri pe care…”, „cum să…” atrag cei mai mulți vizitatori;
  • titlurile care prezintă știri controversate au menirea de a deveni virale, dacă există un număr minim de oameni care sa răspândească știrea (acea „masă critică”);
  • cei mai mulți cititori nu au luat în seamă avertismentul de sub prima imagine din articol. Textul spunea: „Întotdeauna este bine să verificăm sursele articolelor!” Pentru că nu au citit sau nu au luat în seamă acest avertisment cei mai mulți au căutat „dovada” că blogul este cel mai popular. Oamenii au tendința de a considera că un lucru citit undeva este adevărat ți nu consumă prea mult timp cu verificarea surselor. Dat fiind că prezenta informațiile într-o formă coerentă și cu tot felul de statistici, graficul a fost aceeptat ca fiind corect de o bună parte dintre comentatori, care au ținut să mă felicite pentru această „performanță”; 😀
  • în numai o oră și jumătate s-au întâmplat următoarele: 10 share pe Facebook, 14 mențiuni pe Twitter, 7 comentarii, 60 de vizualizări. Dat fiind că media de unici pe ultima lună este de 100 (cu 150-180 de vizualizări), pot spune că graficul a ieșit puțin din tipar. Cele mai populare articole ale mele nu au avut mai multe de câteva mențiuni pe Twitte și Facebook. Nu pentru că nu aș scrie bine sau că am subiecte anoste, ci pentru că mai trebuie să muncesc la promovare; 😀
  • am observat că oamenii scanează textul (se știe asta deja de mult timp) și, în timp ce citesc, nu dau importanță mare linkurilor din text. Adică, doar 20% din vizitatori ai dat clic pe linkul AICI, link ce îi duce la statistica falsă și doar 5% au dat clic pe linkul cu Datanumerics. Cine dă clic pe Data numerics vede cât este de ușor să creeze o statistică falsă;
  • dacă vrei ca oamenii să dea clic undeva atunci trebuie să îi provoci printr-un text corespunzător gen: „clic aici”, „apasă acum aici” sau altele de gen;
  • trebuie să avem grijă să nu punem prea multe linkuri în fiecare articol. De ce? De vreme ce oamenii oricum nu verifică sursele, dacă le dai prea multe, sunt șanse să nu verifice decât aleatoriu.

Ca și curiozitate, sunt șanse ca o greșeală gramaticală să mascheze informația eronată prin aceea că greșelile (gramaticale, de ortografie, etc) sunt concentratori de atenție. Unii se opresc din citit acolo iar cei care continuă să citească se gândesc mai departe la acea greșeală și nu dau importanță prea mare veridicității informației.

Din toată această joacă, pentru că a fost o joacă foarte interesantă, am tras concluziile:

  • oamenii nu verifică adevărul informațiilor;
  • bloggerii, ca membrii new media, au responsabilitatea de a oferi știri și date concrete (adevărate). Un este să zici că tu consideri că ai cel mai bun blog (și prezinți oarece argumente) și alta este să prezinți un studiu fictiv care să releve acest lucru.

Sper că micul meu experiment te-a ajutat să înțelegi puțin mai bine acest mediu online în care învăț zi de zi ceva nou. Părere personală: în scurt timp voi avea cel mai popular blog pe nișa mea – colecție de cele mai interesante și mai rare lucruri peste care poți da pe internet. Keep close.

13 răspunsuri la “Experiment reușit : cel mai popular blog din România”

Mai, mai, am mirost eu ceva 🙂 (din cate stiu n am raspandit vestea :P).
Acum pe o nota serioasa, experimentele de genul asta sunt bune, ne invata sa nu inghitim direct o stire ci sa o mai si mestecam. Poate mi se pare mie sau chiar asa este dar in ultimul timp incep sa apara din ce in ce mai multe experimente de genul asta. Eu unul in unele situatii nu mai stiu ce sa aleg dintre „e pe bune” sau „bad joke”.

Cele pe bune sunt urmate de un articol ca acesta care explica rolul lor. Bad joke e cand nu se dau explicatii 😀

Te-am verificat ieri si nu imi iesea calculul :)) Credeam ca ceva nu pricep si am lasat balta totul. Acuma inteleg ce si cum 😀
Felicitari pentru experiment!

Iti doresc un Paste Fericit!

Paste fericit si tie si multumesc 😀

eu unul n-am muscat fiindca stiu evolutia site-ului tau:)) si chiar daca intradevar esti apreciat n-ai cum sa fii cel mai apreciat sau cel mai vizitat!

Nu am cum sa fiu cel mai cel, dar sunt pe drumul cel bun sa fiu foarte apreciat. Ideea este ca trebuie multa munca 😀

Manuele, conteaza ca cititorii revin si te recomanda 🙂 Restul e can-can 😀

Of, nu pot să cred că m-am lăsat păcălită .. :)) E adevărat, n-am dat click pe link-ul din articol, dar, cum ți-am spus și ție, nici nu m-am îndoit că ai fi cel mai citit bla bla … nu m-am gândit deloc la Realitatea, PRO Tv sau altceva, eu aveam în cap alte criterii, nu știu ce animăluțe circulau pe-atunci prin gândurile mele. :))
Oricum, un experiment foarte fain, din care nu doar tu, dar și noi avem de învățat ceva !

De aia am pus si concluziile aici. Daca nu faceam asta esta un FAKE de toata ziua. Mai am experiemnte in top, dar toate la timpul lor :))

Colectia ta e valoroasa, asa e. Am mai gasit pe undeva una asemanatoare, da’ mai pentru fete 😉

Noutatea, ineditul, relaxarea, optimismul pe care le gasesc aici ma atrag, chiar daca nu atat de des pe cat mi-as dori. De multe ori nu inteleg tot, pentru ca n-am rabdare sa descifrez niste lucruri cu care nu sunt familiarizata. Asa ca ma abtin de la a comenta, ci tac, citesc, ascult si invat. Si uite-asa mai cresc putin 🙂

Daca e numai de fete atunci nu ma bag :)) Multumesc!