Categorii
Arhiva Infografice

Linux, MacOS și Windows – infografice

Pe unde ai mai văzut cele trei sisteme de operare în același loc? Infograficele de azi le reunesc și ne prezintă o vedere de ansamblu asupra acestor pachete de programe care ne-au schimbat modul în care interacționăm cu tehnologia.

Infograficul despre Linux este cam sărac, așa că a trebuit să includ și filmul de prezentare. Linux face 20 de ani în 2011. În 1991 Linus Torvalds punea bazele primului sistem de operare gratuit și liber. Primul sistem avea numai 4000 de linii de cod, azi are peste 1,4 milioane pentru că sunt implicați mii de oameni din lume în dezvoltarea acestuia.

Am avut și eu Linux instalat și, la un moment dat, începusem să mă învăț cu acea consolă. Pentru că jocurile pe care vroiam să le joc nu mergeau la vremea aceea pe Linux am trecut înapoi pe Windows. Dacă zici că nu ai folosit Linux niciodată, eu te voi contrazice și îți voi spune: l-ai folosit în mod indirect de fiecare dată când ai făcut căutări pe internet, când ai vizitat o pagină de internet sau când ți-ai vizitat profilul de Facebook.

Cum așa? Cele mai multe servere care stochează paginile de internet folosesc Linux ca și platformă. Deci, Linux e gratuit și fiecare dintre noi îl folosim, direct sau indirect. Urmărește filmul de mai jos și te vei lămuri. Via [Mashable].

linux-infographic-sm

În imaginea de mai jos poți vedea alăturate calitățile sistemelor MacOS și Windows. Dacă e să fim atenți, Mac-urile sunt mai stabile și mai sigure, iar computerele ce folosesc Windows sunt mai vulneraile, dar îți oferă libertate mai mare de acțiune. Ca și idee, Mac-urile sunt făcute să meargă, iar Windows-urile sunt făcute să te implice (adesea cu mulți nervi) în mersul lucrurilor.

Pentru liberatea de a alege tot felul de configurații de calculatoare și de a avea acces la cât mai multe opțiuni din sistemul de operare oamenii preferă sistemele Windows, deși riscă să fie mai încete, mai nesigure, mai vulnerabile și mai enervante. Via [GeeksAreSexy].
mac-vs-windows-infografic

Tu ce sistem preferi? Eu sunt fan Windows, cu toate că îmi cam face peri albi uneori.

15 răspunsuri la “Linux, MacOS și Windows – infografice”

Cand voi avea suficienti bani imi voi lua un MacBook Air. Suplu, fain si are MacOS. Ca si idee, nu ma deranjeaza sa folosesc mai multe sisteme, daca am pe ce sa le pun :))

dar pe linux s-au pus toate bazele plus ca in linux se lucreaza mai bine… majoritatea site-urilor sunt hostate pe servere linux fiindca sunt mai sigure( windows e vulnerabil), din cate stiu eu pentru sistemul de operare a celor de la Aplle nu exista virusi, ceea ce constitue un avantaj enorm

Foarte bun articolul Manuel, eu te felicit.

Eu sunt utilizator de linux in proportie de 100% , acum am instalat Ubuntu 10.10 updatat la zi. Din pacate nu ma pricep atat de bine incat sa contribui si eu la dezvoltarea lui, ma multumesc sa fiu un simplu user al lui fara nici o dificultate in a-l folosi sau repara daca e cazul (pana acum nu a fost nevoie de nici o „reparatie”)

Foarte bine punctat faptul ca Windows-urile nu sunt stabile, iti dau batai de cap si cu toate astea oamenii aleg acest sistem de operare -> DECE ?

r: pentru ca sunt prosti, nu au cultura „tehnica” sa o numim asa (adica multi habar nu au ca mai exista si altceva inafara de Windows) si merg pe principiul „asta e simplu de folosit, toata lumea il foloseste, de ce sa-mi bat capu cu altceva”

Video-ul despre Linux este adevarul pur, foarte interesant si in curand il voi folosi si eu intr-un articol pe blogos meos (evident nu uit sursa 🙂 ).

Desi exista un „cedega” sau un „wine” cu care poti sa emulezi programele de windows sa ruleze pe linux eu nu folosesc asa ceva pentru ca am gasit la orice inlocuitor si mici exemple :

winamp -> Audacious
Yahoo messenger -> Pidgin
Nero -> Brasero Disc Burner
Photoshop -> Gimp

Acestea sunt doar ce mi-au venit acum in cap, care le folosesc la ordine zilei.

Emulatorul il folosesti eventual la jocuri daca te mai pasioneaza segmentul ala 🙂

Da, principalaul motiv pentru care renuntasem la Linux erau jocurile. Interesanta faza cu montarea device-urilor si cu faptul ca nu ai batai de cap in Linux cu extensii. Linux iti vede pur si simplu ce program este. Am folosit si eu Gimp pentru editare imagini (varianta de Windows), dar acum invat Photoshop.

Curios cum un sistem gratuit ca Linux poate fi mult mai bun si mai stabil decat un sistem platit. Adevarul este ca multi vor Win pentru ca e folosit in proportie de 95 %. Stii cum e, mergem cu multimea. Eu pe asta scot bani: instalare, configurare si administrare Win 😀

Fan Windows de când am umblat prima oară pe un computer. Am Windows 7 pe laptop încă de când a apărut primul Beta. De curând am instalat Ubuntu 10 și le folosesc pe amândouă în dual boot. Bineînțeles, visez și la un MacBook Air 🙂 Eu nu înțeleg de ce nu se trezește nimeni să combine cele 3 sisteme și să facă unu bun. E posibil. Orice e posibil în zilele noastre 🙂

e posibil , dar nu este de dorit din punct de vedere economic. fiecare firma cauta sa isi protejeze investitia, de aceea nu vei vedea sa fie trei sisteme in 1 😀

@Manu – cum se zice si in video pentru ca a contribui la codul Ubuntu este o pasiune si o faci din placere. Nu stai X ore la munca, iti rupi spatele, iti strici ochii si iti omori neuronii fiind sclavul unei corporatii 😀

Si ce iese din pasiune iese frumos, zic bine? 😛

foarte faine infograficele:) eu sunt nebun dupa infografice… am gasit cateva super tari pe net despre internet marketing… revenind la subiect, windows rulz 🙂 mac OS n-am folosit, insa pe linux am stat nitel si nu m-a impresionat deloc:)

Am fosolit putin timp Mac si mi-a placut ca pur si simplu functioneaza. Totusi, raman pe Windows ca imi place si la el ma pricep cel mai bine 😀

Google, Yahoo, Microsoft, Apple, Linux, Android, Chrome, Opera, Mozilla | Mortu`s Blogspune:

[…] cele mai cunoscute sunt : Windows, Linux, Mac OS si va invit sa cititi articolul lui Cheta Manuel CLICK AICI pentru ca are tot ce trebuie si e foarte bine structurat. Am mai pus accent pe sisteme de operare […]

Orice probleme ai cu Windows, ți le rezolv!
Anunță-mă doar! 🙂

Deși în majoritatea timpului folosesc Windows, prefer linux atunci când e vorba de rețele, securitate, stabilitate și getting things done! 🙂

Mersi. O sa tin minte. Intamplarea face ca eu cu asta ma ocup: depanase Windows. Stiu, termenul depanare nu e ok, dar as ainteleg oamenii ca ma ocup de troubleshooting 😀

Eu sunt specializat pe malware (viruși, troieni etc.), counter-hacking, optimizare și alte chestii.
În plus de asta, regedit is no mistery to me! 😀