Categorii
Arhiva Blogging

O săptămână în WordPressland – districtul ascuns al lui Arhi

wordpress-150x150

M-am ținut de promisiune și continui mica mea serie cu aventurile prin lumea WordPress. Săptămâna aceasta a fost una plină de evenimente care mai de care mai interesant (frustrant, la un moment dat) și pot spune că am învățat mai mult despre cum trebuie să înveți. Te lămuresc pe parcurs.

În preumblările mele prin blogosfera românească am nimerit în tot felul de locuri întunecate, unde, dacă nu știi PHP sau WordPress bine de tot, te simți ca un pui mic și neajutorat. Nimic nu este mai rău decât să te uiți în oglindă și să constați cât de prost pregătit ești. Așa că m-am aruncat în bălăriile internetului să îmi mai lămuresc un pic treburile.

Arhi și articolele „undercover”

Citind ce a mai apărut în Reader am dat de articolul lui Arhi despre ascunderea postărilor față de vizitatorii obișnuiți. Pe scurt, este vorba de faptul că, la un moment dat, fiecare dintre noi vrem să facem articole care să fie vizibile numai prietenilor noștri, fără a trebui să ne facem subdomeniu sau să ne batem capul cu pagini externe.

De ce am vrea să fie articolele acelea neapărat pe blogul nostru? Pentru că blogul nostru este locul în care ne petrecem o parte bună din viață și pentru că vrem să avem control total asupra conținutului pe care îl publicăm, chiar dacă este vorba să îl vadă numai doi-trei oameni, și nu toată țara.

Urmărind discuțiile din comentarii am văzut că se dădeau tot felul de soluții, fiecare bună în felul ei, și am propus și eu două pluginuri fără a garanta că sunt utile. Pluginurile care trebuiau să ascundă articolele de ochii curioșilor ar fi fost WP Hide Post și Advanced Category Excluder, foarte lăudate la vremea lor. Problema consta în faptul că ele nu au fost actualizate pentru WordPress 3 și dau rateuri, chiar foarte multe.

Cel mai bine pentru toți este să putem folosi o variantă scurtă și simplă pentru a face acest lucru, nu să ne batem capul prea mult cu custom post types sau cu introducerea de cod în temă. Cine e interesat să încerce varianta grea, cea cu un conținut personalizat (custom post type) pe WordPress, poate încerca cu încredere Custom Post Type UI.

Pluginul mai înainte amintit te scutește de multe bătăi de cap atunci când vrei să faci acest tip nou de conținut. Interesant la custom post types este că articolele astfel create nu sunt vizibile pe blog și îți trebuie linkul direct către acestea ca să le vezi. Totuși, nu garantează că reușește să te ascundă de feed-uri sau de listarea în motoarele de căutare, deși poți folosi opțiunea „noindex„. Pentru mai multe detalii urmărește filmul de prezentare a pluginului și citește cele scrise pe tema asta de WPTuts și WPBeginner.

O soluție (din multe altele)

Când merg pe pagina de pluginuri de pe WordPress.org știu că mă așteaptă o căutare lungă pentru că nu se șterg pluginurile vechi. Nu înțeleg de ce mai țin locul ocupat cu sute de pluginuri care nu mai sunt compatibile cu noua versiune a platfomei de bloguri. Așa că, mi-am luat cafeaua aproape și am căutat o vreme bună prin buruieni și am dat de WP Filter Post Category.

Îmi place la acest plugin că este nou, se simte mirosul de fresh în aer când vezi că scrie la compatibilitate „Compatible up to: 3.1”. Dacă este un lucru care nu îmi place, atunci acela este un lucru vechi. Fie că este vorba de un PC la care stau șase ore să dau de driverul audio (been there – looong, dark and lonely hours) sau de pluginuri, vechi este egal cu „bun de aruncat la gunoi”.

După ce am instalat pluginul de mai sus am și pus în practică crearea unui articol și ascunderea lui față de front-page. Iată o listă de lucruri pe care le poți face cu acest plugin, care știe să îți ascundă articolele alese de tine:

  • poți alege ce categorii să fie ascunse;
  • în panoul de editare a fiecărui articol ai o căsuță în care poți bifa locurile unde să nu se vadă articolul;
  • ascunzi articolele față de pagina principala, feed-uri, listările din categorii și din alte locuri;
  • poți alege ca o categorie de articole să apară în ce pagină vrei (sweet);
  • ușor de configurat și de folosit.

Cum se lucrează cu acest plugin? În primul rând îl descarci mergând pe linkul de mai sus și apoi îl instalezi. Ca să ajungi la pagina de configurare trebuie să mergi apoi la Settings -> WP Filter Post Category. Acolo vei și întâmpinat de câteva setări de bază, după cum poți vedea în imaginea de mai jos.
hide-post-1

Pentru un control mai fin, poți lăsa toate categoriile bifate, ca în imaginea de mai sus, și te poți folosi de meniul special care îți va apărea în panoul de editare al articolelor. Ca să înțelegi despre ce este vorba uită-te în imaginea de mai jos.
hide-post-2

Ce îmi place foarte mult la acest plugin este că îmi permite să afișez articolele dintr-o anumită categorie în pagina în care vreau eu. Vezi în imaginea de mai jos ce trebuie să faci:
hide-post-3

Un lucru foarte interesant este acela că îți va afișa articolele oriunde în pagina dorită. Poți avea un text și apoi lista de articole ditnr-o anumită categorie. Ce-i drept îți arată doar ultimele 9 – 10 articole și doar titlul acestora. Dacă ai creat și excerpt (sumare create manual) atunci le va prezenta și pe acestea. În exemplul de mai jos mi-am afișat articolele din categoria Blogging în pagina Un Obisnuit (Despre).
filter-posts

Limitări

Așa că trebuie să îi mulțumesc lui Arhi că a întrebat comunitatea cum se pot ascunde articolele. Cu ocazia aceasta am învățat despre custom post types, despre cum se ascund articolele și cum se pot lista anumite categorii doar în paginile dorite de noi.

Trebuie să atrag atenția că acest plugin nu ascunde absolut orice urmă a existenței articolului secret. Cu toate că îți ascunde față de pagina de căutări și față de feeds, tot îți apare în zona cu „articolul precedent” și „articolul următor”. La fel, dacă ai widget în sidebar care îți afișează categoriile, atunci categoria ta este trădată.

La prima parte nu am dat de o soluție încă. La partea cu ascunderea categoriei din sidebar am dat de pluginul Widgets Reloaded , care îți creează noi widgeturi în care poți alege să îți ascundă anumite categorii. Grijă mare, activarea pluginului îți va reseta unele widgeturi din sidebar, așa că va trebui să le pui la loc.

Experimentează și tu și spune-mi cum ți se pare. Sper că se ridică la înălțimea așteptărilor și că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine căile atotcodificate ale WordPressland. Dacă știi răspunsul la problema cu afișarea în zona „articolul precedent” și „articolul următor” noi, eu și cei ce citesc acest blog, ți-am fi recunoscători.

6 răspunsuri la “O săptămână în WordPressland – districtul ascuns al lui Arhi”

O săptămână în WordPressland – districtul ascuns al lui Arhi - Ziarul toateBlogurile.rospune:

[…] O săptămână în WordPressland – districtul ascuns al lui Arhi Sun Feb 06, 2011 3:10 am M-am ținut de promisiune și continui mica mea serie cu aventurile prin lumea WordPress. Săptămâna aceasta a fost una plină de evenimente care mai de care mai interesant (frustrant, la un moment dat) și pot spune că am învățat mai mult despre cum trebuie să înveți. Te lămuresc pe parcurs. În preumblările mele prin blogosfera […] […]

Tweets that mention O săptămână în WordPressland – districtul ascuns al lui Arhi — Obisnuit.eu -- Topsy.comspune:

[…] This post was mentioned on Twitter by Cheta Manuel, Cheta Manuel. Cheta Manuel said: #peblog O săptămână în WordPressland – districtul ascuns al lui Arhi http://goo.gl/fb/7CDpY […]

eu sunt mai old fashion poate dar daca e vorba de posturi exclusiviste, fac unu cu parola si cu asta basta :))

nu crezi ca e mai no-brainer ?:D

Da, dar si alea cu parola sunt luate in feeds. Ideea era sa nu se vada nicaieri. Ce rost are sa ai ceva parolat, daca omul stie ca e ceva acolo?

eu caut un plugin sau ceva, prin care, sa programez o postare sa fie vizibila pe homepage un timp limitat, dupa care sa dispara si sa ramana doar in category page…

Nu am auzit de asa plugin. Cred ca trebuie editat ceva in codul temei. 😀