Categorii
Arhiva Blogging

O săptămână în WordPressland – pluginuri și viteza de încărcare

wordpress image

Săptămâna aceasta a fost una în care am văzut din plin ce poți face cu WordPress, ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci. Și mai sunt multe de învățat, în mod sigur. Mai precis, blogul mi-a mers mai rău decât un melc. Când ajunsese să se încarce în două minute începusem să îmbătrânesc cu o zi pe minut. La un moment dat eram pe punctul de a lua tastatura și să încep a juca fotbal cu ea. Din fericire, un somn bun (și puțin cam lung) m-a repus în funcțiune și în „parametrii normali”.

Voi discuta pe scurt, într-o serie de articole, micile probleme întâlnite de mine, pe blogul meu și în alte locuri, în care cerem de la WordPress să facă magie. Și, curios lucru, reușește în cele mai multe cazuri, dacă știi ce și cum să faci.

Viteza de încărcare

Tocmai am vorbit la telefon cu un prieten și mă întreba dacă nu cumva mi-am pus parola la blog. Cum!? Omul nu reușise în urmă cu câteva zile să intre pe blogul meu. Aiurea, știu.

Vedere din satelit

Ei bine, când vine vorba de viteza mică de încărcare a unui blog pe WordPress sunt mai multe cauze:

  • plugin-urile;
  • tema;
  • hostingul;
  • altele.

Le-am notat în ordinea importanței. La mine a fost o situație în care primele trei au conspirat printr-un plan malițios bine pus la punct să îmi strice viața mea roz și fericită. Printr-o învăluire fără precedent tocmai pluginurile care trebuiau să mă ajute au încălecat tema, care, la rândul ei, i-a arătat degetul mijlociu serverului spunându-i că se pune greu pe viața lui. În consecință serverul și-a tot luat pauză de țigară (că se poartă) și m-a purtat din 500 în 500 încât am început să am pică pe numărul ăsta.

Când vorbim de pluginuri două sunt situațiile în care nu sunt bune: când sunt prea multe sau când sunt puține și degeaba. Eu am fost în ambele situații, pe rând, nu în același timp. Creșa de pluginuri începuse să își facă de cap prin curtea temei. Rezultatul: un haos total.

O soluție (din multe altele)

Aș fi vrut să le scot și să le dezactivez unul câte unul pentru a afla cum pot găsi vinovatul, dar nu știam cum să cuantific acțiunea asta. Salvarea a venit de la o tanti foarte deșteaptă, pe numele ei LizzyFin, care a pus la dispoziția cititorilor o mică linie de cod prin care pot vedea câte interogări se fac serverului pentru pluginurile active.

Așa că, dacă nu știi care plugin îți face probleme la încărcarea blogului, te poți folosit de codul de mai jos care trebuie pus în footerul temei, de obicei footer.php, înainte de </body>. Iată mai jos codul:

<!-- <?php echo get_num_queries(); ?> queries -->

Apoi, tot ce ai de făcut este să dai cu bâta în câte un plugin sau altul (să îl dezactivezi) și apoi să reîncarci pagina care te interesează. După ce se încarcă pagina te uiți la sursa ei (clic dreapta și alegi View Source). Undeva, aproape de finalul paginii, care întâmplător este plină de cod (e voodoo, nu îți bate capul), vei vedea un text ca cel subliniat în imaginea de mai jos:
queries

După cum se vede am acum 27 de interogări (queries), ceea ce este acceptabil. Citind și comentariile de la postarea cu sfatul dat de LizzyFin (linkul de mai sus) am înțeles că nu este rău dacă ai și peste 40 de interogări. Mai contează și hostingul, până la urmă. Problema este că la mine aveam la un moment dat 167 de interogări. Mult prea mult.

Printre principalii suspecți și declarați vinovați au fost: WP Super Cache (apoi W3 Total Cache), Popular Posts, Recent Comments și Simple Twitter Connect. Pe lăngă aceștia am executat și o serie de pluginuri pe care nu le folosesc des.

Curios lucru, tocmai pluginurile de cache m-au aruncat în beznă. Aici vine problema de compatibilitate cu tema. Eu folosesc tema Thesis, o temă extraordinară din punct de vedere al modificărilor pe care le poți face având doar cunoștințe minime de HTML. Dat fiind că are multe funcționalități, fiind o temă cumpărată, unele pluginuri se pun de-a curmezișul cînd e vorba de conviețuirea cu Thesis. De unde și problemele cu viteza slabă de încărcare.

De aici încolo

Pluginurile care au rămas și care nu ronțăit lacome resursele serverului sunt: Akismet, Google XML Sitemap, WordPress.com Stats, SexyBookmarks, SEO Smart Links, Lightbox Plus, My Videotag, Post Tabs, WP-Optimize, WordPress Gzip Compression, Efficient Related Posts, Contact Form 7 și CommentLuv.

Având problema vitezei rezolvată (parțial) mă pot ocupa liniștit de activitatea mea de blogăr amator. Pluginurile de mai sus sunt, din punctul meu de vedere, un must-have pentru că ajută din punct de vedere al vitezei sau al funcționalității. Dar este aici este vorba de alt gen de viteză.

Pluginuri care îți oferă viteză, în mai multe contexte:

  • Google XML Sitemaps – te ajută să ajungi mai repede în indexul Google (bine ar fi să îți faci cont la Google Webmaster Tools);
  • SexyBookmarks – articolul tău este mai ușor de răspândit în peste 50 de rețele;
  • SEO Smart Links – rezolvi mai repede includerea de atribute nofollow sau blank în linkuri (mulțumesc Tudor și Costin);
  • Lightbox Plus – vizitatorii pot vizualiza mai repede și mai ușor imaginile, foarte simpatic (mulțumesc Ana);
  • My Videotag – incorporezi filme de pe YouTube și Vimeo mai repede introducând doar adresa lor URL;
  • WP-Optimize – accelerezi baza de date prin curățarea ei;
  • WordPress Gzip Compression – dacă browserele suportă, se activează comprimarea paginilor pentru a fi servite mai repede;
  • Contact Form 7 – oamenii pot lua legătura cu tine mai ușor și mai repede (via WpTuts);
  • CommentLuv – relaționezi mai repede cu cititorii tăi care au blog pentru că pune un link sub comentariul lor către cel mai recent articol scris de ei.

Cele care au un rol mai mult funcțional:

  • Akismet – scanează comentariile și reține spamul;
  • WordPress.com Stats – îți prezintă statistici prin care poți afla multe lucruri interesante;
  • Post Tabs – dacă ai articol lung îl împarți în secțiuni, fiecare cu tabul ei;
  • Efficient Related Posts – afișează listă de articole asemănătoare la final de postare (îl ții mai mult pe cititor pe blog).

În ceea ce privește Wp Super Cache (sau W3 Total Cache) ele încă sunt recomadate de mulți oameni pentru că sunt utile, dar la mine rânjesc a revoltă. Pesemne, au văzut și pluginurile astea revoltele din Egipt. Dacă te-a ajutat articolul acesta lasă-mi de știre printr-un comentariu. Dacă știi alte metode prin care îmi pot accelera blogul nu ezita să scrii la comentarii ca să afle și alții. Îți vom mulțumi, eu și cititorii mei.

17 răspunsuri la “O săptămână în WordPressland – pluginuri și viteza de încărcare”

O săptămână în WordPressland – pluginuri și viteza de încărcare - Ziarul toateBlogurile.rospune:

[…] O săptămână în WordPressland – pluginuri și viteza de în… Fri Feb 04, 2011 23:23 pm 1 Săptămâna aceasta a fost una în care am văzut din plin ce poți face cu WordPress, ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci. Și mai sunt multe de învățat, în mod sigur. Mai precis, blogul mi-a mers mai rău decât un melc. Când ajunsese să se încarce în două minute începusem […] […]

Tweets that mention O săptămână în WordPressland – pluginuri și viteza de încărcare — Obisnuit.eu -- Topsy.comspune:

[…] This post was mentioned on Twitter by Cheta Manuel and Ionut Tudorel, Cheta Manuel. Cheta Manuel said: #peblog O săptămână în WordPressland – pluginuri și viteza de încărcare http://goo.gl/fb/lXV2o […]

Chiar m-a ajutat articolul ăsta. Merci! Să mai facem nişte ajustări prin blog, zic 😀

Sper sa iti iasa bine. Grija mare la compatibilitate. Succes.

Incearca sa folosesti DB Cache – pentru cache interogari baza de date, WP Minify pentru compresie JS… dar asta numai daca ai trecut de 1.000 de vizitatori unici pe zi… daca nu ti-a crapat serverul si totusi se misca prost (desi la mine e OK) schimba hostingul…

Pai, am WP Optimize, de cache ma feresc. Multumesc de sfatul cu Minify. Voi vedea cat de curand daca suporta hostingul de la Go Daddy un trafic mai mare.

Foarte bun articolul. Să mai faci articole de gen.
Eu am o groază de plugin-uri… Le-am activat, dar sincer, nici nu ştiu dacă chiar îmi sunt de folos toate. Dacă nu mă pricep…

Ma bucur ca te ajuta. Pai, ai aici lista de pluginuri care ti-ar fi de ajuns 😀

Eu sunt extrem de recunoscatoare pentru Akisimet. De un an de cand l-am activat, nici macar un singur spam nu mi-a ajuns publicat pe site. 🙂

Si mie imi prinde cel putin 5-10 spamuri pe zi. Thank you akismet.

Ma bucur ca te-a ajutat articolul. More to come. Am sa ma uit sa vad ce este cu Visitors Notify. Multumesc.

E bine ca te-a binedispus „conspiratia”. uneori chiar asa vad eu treburile. Mai depanez cate un calculator care imi ranjeste a nesimtire pentru ca imi scuipa driverele unul dupa altul. Iti dai seama ca personalizez lucrurile astea. Doar lucru cu ele, nu?:))

Fotbal cu tastatura? La cat de bine ne-ai povestit ca joci fotbal, mai mult te-ai fi ranit tu decat ea :)))
Imaginatia mea a luat-o razna cand ai zis ca tema, hostingul si pluginurile au conspirat impotriva ta :))
Hey, multumim de sfaturi 😀

Un articol cum ne-ai obisnuit: foarte bun.

Am implementat si eu pe blogos Lightbox Plus 🙂

Ma bucur ca ti-a fost de ajutor. Imi place si mie lightbox si e la el acasa de ceva zile. 😀

O săptămână în WordPressland – mutăm, rupem și traducem | Manuel Chețaspune:

[…] dar utile. Să nu uiți să citești și celelalte părți ale acestei călătorii interesante aici și […]