Categorii
Arhiva Blogging

Guest post: a scrie sau a nu scrie

Un guest post este un articol pe care îl scrii la altcineva pe blog. În principiu, ceri sau ți se solicită un articol pe o anumită temă iar îți pregătești materialul și îl trimiți. Nimic mai simplu.

Dacă este să fiu întrebat dacă are vreun rost o asemenea practică, răspunsul meu va fi un “DA” hotărât. Am dat răspunsul acesta pentru că este un lucru folositor atât pentru cel care scrie, cât și pentru cel care este gazdă.

tastatura-de-pe-flickrUn guest post este un articol pe care îl scrii la altcineva pe blog. În principiu, ceri să scrii sau ți se cere să scrii un articol pe o anumită temă, apoi îți pregătești materialul și îl trimiți. Nimic mai simplu.

Dacă este să fiu întrebat dacă are vreun rost o asemenea practică, răspunsul meu va fi un „DA” hotărât. Am dat răspunsul acesta pentru că este un lucru folositor atât pentru cel care scrie, cât și pentru cel care este gazdă.

Scriu de putină vreme pentru Știridebine și am avut ocazia de a scrie și pe alte bloguri. Iată mai jos o listă scurtă cu beneficiile de a scrie guest post-uri:

  • înveți lucruri noi și să fii mai ordonat;
  • creezi relații noi;
  • ai parte de mai multă expunere;
  • îți dă ocazia să îți vezi blogul și din altă perspectivă (din altă curte, aș zice);
  • îți creezi un „palmares”, care poate fi mărturia unui om activ.

Bineînțeles că mai sunt și alte lucruri, dar te las pe tine să îmi zici la comentarii ce alte beneficii îți poate aduce participarea la guest post-uri.

Și, ca să fac referire la ce am scris pe ici și pe colo, te invit să citești cele trei articole scrie de mine pentru tot atâtea bloguri, de fapt unul este websit de știri.

Cum am învăţat 9 lecţii despre blogging şi am câştigat 2500$

Poate părea un titlu extravagant, dar să știi că am avut ocazia de a participa la concursul Superblog 2010 și am câștigat marele premiu. Nu a fost deloc ușor, nu degeaba îl numesc oamenii un maraton la bloggerilor.

Când Nechita Gabriel, entuziast al internetului și al bloggingului, mi-a propus să scriu un guest post nu am refuzat. Articolul avea să fie despre experiența Superblog și despre lucrurile învățate și mi s-a părut a fi o ocazie foarte bună de a-mi pune în ordine gândurile și de a da câteva mici sfaturi, valabile mai mult pentru bloggerii începători.

10 pași pentru o relație mai bună cu cititorii tăi

Nu este absolut necesar să fie zece pași, sau cinci, sau trei. Cel mai important este să ții cont de anumite lucruri de bună practică atunci când faci un lucru. Un asemenea titlu are oricum puterea de a trezi curiozitatea în cititor și astfel există șansa de a da clic și să citească.

Trebuie să știi că titlurile formulate în acest fel sunt citite înaintea unuia care sună astfel: „Ai nevoie de o relație bună cu cititorii tăi”. Oamenii preferă să știe unde sunt granițele. Fie că este vorba de zece, cinci sau șapte pași cititorul știe că există anumite puncte pe care, dacă le bifează, este mai aproape de scopul propus.

Ana Matei, pe care o pot numi profesoară SEO, SEM și în tot felul de asemenea domenii exotice ale lumii online, mi-a propus să scriu și pentru ea. Așa a apărut pe lume articolul de mai sus. Relația cu cititorii există, chiar dacă nu este așa de evidentă însă ai nevoie să faci ceva pentru a-i stimula să participe la discuții.

În articolul cu pricina am scris despre moduri în care poți ajuta sau stimula cititorul să comenteze la tine pe blog. Este un material interesant, zic eu, și are ca destinatar tot bloggerii începători. Lectură plăcută.

Interviu cu Qwiki – experiența informației

Pentru Știridebine am scris mai mult de zece articole și scriu când reușesc să găsesc o temă interesantă. De articolul de mai sus sunt foarte mândru pentru că este pentru prima dată când am reușit să obțin un interviu cu o firmă celebră, așa cum este Qwiki.

Qwiki a câștigat în septembrie 2010 competiția TechCrunch Disrupt, una dintre cele mai mari competiții în materie de servicii inovative oferite prin intermediul websiturilor. Curiozitatea m-a făcut să le trimit un e-mail și să solicit un interviu pe această cale.

Despre ce este exact această companie inovativă și despre interviu poți citi dând clic pe linkul de mai sus.

În consecință pot spune că dacă ai ocazia de a scrie și pentru altcineva nu se știe de unde sare iepurele și prinzi câte un interviu mare sau ai ocazia să cunoști oameni deosebiți. Guest post – aleg să scriu. Ai scris guest post-uri? Dacă da, dă-mi și mie de știre. Poți lăsa la comentarii câte linkuri vrei, dar să fie legate de munca ta și nu link-spam.

Image credit.


8 răspunsuri la “Guest post: a scrie sau a nu scrie”

[…] Guest post: a scrie sau a nu scrie Fri Jan 07, 2011 13:36 pm Un guest post este un articol pe care îl scrii la altcineva pe blog. În principiu, ceri sau ți se solicită un articol pe o anumită temă iar îți pregătești materialul și îl trimiți. Nimic mai simplu. Dacă este să fiu întrebat dacă are vreun rost o asemenea practică, răspunsul meu va fi un “DA” hotărât. […] […]

Felicitari.
Nu pot sa nu remarc faptul ca ti-ai dat singur LIKE la acest articol. Cata modestie…

Sa stii ca modestia nu e tocmai punctul meu forte. Datul de like-uri la mine pe blog este o practica pe care o numesc de „automotivare”. Fiecare, in camera lui zice ca este cel mai tare din parcare, nu?

Daca eu nu ma vad intr-o lumina buna, atunci cine? Multumesc de apreciere. 😀

Acum, parerea mea e putin cu cantec pentru ca atunci cand vine vorba de blogul meu personal nu accept guest-post sub nici o forma. Cand deja plecam din sfera personalului intr-un blog nisat sau nu se schimba placa. Consider ca guest-posturile sunt bine venite insa nu pe blogurile personale.

Bloguri personale 100% nu sunt multe. Al meu este hibrid=personal+tehnologii noi+divertisment. La tine am vazut ca e personal, dar si cu tenta sociala. Fiecare este liber sa faca ce vrea pe blogul lui, inclusiv cand vine vorba de guest posturi.
***
Parerea mea e ca si pe blogurile personale poti face guest-posturi. Iata cum: tu vrei sa scrii un articol cum ca te-ai saturat de prostii pe care ii intalnesti in fiecare zi si, stiind pe unul care scrie si el in genul tau si face asemenea articole(ca eu nu), il inviti pe el sa scrie pentru tine. Doar ca idee, zic si eu.

E interesant sfatul zilei. Voi scrie si pentru voi, dar mai inainte sa ma achit pentru Stiri de bine, unde nu am mai scris de o perioada 😀

[…] Un punct important îl dedic promovării care se poate face prin: înscrierea articolelor în agregatoare de bloguri, comentarea pe alte bloguri sau, uneori, scrierea de guest-posturi. […]